Back to top

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης

03/11/2022 - 10:27

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προανήγγειλε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης με τη συνεργασία της Λιβύης!

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία.

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

"Έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Απειλές πολέμου από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, τις γνωστές παραινέσεις προς την Ελλάδα επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα . Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης στα φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τη χώρα μας να… συνέλθει, λέγοντας πως η πρόσφατη δοκιμαστική βολή του πυραύλου Tayfun «τρέλανε» την χώρα μας, γνωστοποιώντας πως οι επόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση ακόμα και στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες φοβήθηκαν γιατί η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του ».

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο και για «καλά νέα» που αφορούν τα βλήματα Cenk και Traveler, αλλά και για το «εθνικό» μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο -όπως υποστήριξε- «θα βγει από το υπόστεγο το 2023», ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και η πρώτη τουρκική φρεγάτα που «θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες», όπως είπε. Το ερώτημα βεβαίως είναι, όταν θα βγει από το υπόστεγο, θα μπορεί να πετάξει;

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ανατολικής Θράκης στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, λέγοντας πως βρίσκεται στην «ατζέντα» των συζητήσεων με την Ρωσία, με την οποία συνεργάζονται στενά και για την κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών σταθμών του Ακούγιου και της Σινώπης.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι, απειλώντας ουσιαστικά με εμπόλεμη σύρραξη, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Προφανέστατα η κατάσταση στην Τουρκία έχει ξεφύγει, με τη ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μέχρι στιγμής πάντως, επί του πεδίου δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα από τους Τούρκους, ενώ και όταν τολμούν να βγουν στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά για ανόητες παραβιάσεις, οι στιγμές που περνούν οι χειριστές τους, από το «ξύλο» που τρώνε από τα ελληνικά μαχητικά, είναι εφιαλτικές.