Back to top

Να τερματίσει την εισβολή στην Αφρίν καλεί την Τουρκία το Στ. Ντιπάρτμεντ

01/03/2018 - 13:43

 Να συμμορφωθεί με το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να τερματίσει την εισβολή στην Αφρίν, κάλεσε την Τουρκία, χθες το απόγευμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.  

Το μήνυμα στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην άμεση αποκλιμάκωση από τις επιχειρήσεις στη Συρία, παρουσιάστηκε με σαφήνεια από την Αμερικανίδα εκπρόσωπο, η οποία επανειλημμένα υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Σ.Α. που ψήφισαν και τα 15 κράτη μέλη του σώματος, ανάμεσά τους η Αμερική και η Ρωσία Η κ. Νάουερτ, που αντέδρασε σε σχετική ερώτηση, επέμενε στην απάντησή της: «Ενθαρρύνω”, είπε, “την Τουρκία να διαβάσει αυτό το ψήφισμα, το ομόφωνα συμφωνημένο ψήφισμα του (περασμένου) Σαββάτου».

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί εγκαλούν δημόσια την Τουρκία για την εισβολή στο συριακό έδαφος. Είχε προηγηθεί η έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλεροσν προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για να σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία και η οποία έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες για να μην δημοσιοποιηθεί. Η απάντηση της εκπροσώπου προκλήθηκε από ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος “προβοκατόρικα” της έθεσε το θέμα της τουρκικής εισβολής με αφορμή το ψήφισμα του Σ.Α.

Η Χέδερ Νάουερτ υπογράμμισε με έκδηλη την ενόχληση πως αν κάποιος κοιτάξει τον χάρτη (της Συρίας) θα διαπιστώσει πως η Αφρίν βρίσκεται εντός της χώρας αυτής. Είναι φανερό πως για τους Αμερικανούς η συγκεκριμένη περιοχή καλύπτεται από την απόφαση του Σ.Α. και πρέπει να υπάρξει και εκεί ανακωχή όπως προβλέπεται από το ψήφισμα του εκτελεστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα 2401 εγκρίθηκε ομόφωνα το Σάββατο από όλα τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός  για 30 ημέρες σε όλη την επικράτεια της Συρίας, με αφορμή την ανθρωπιστική καταστροφή στην ανατολική Γούτα. Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η απόφαση του Σ.Α. επιτρέπει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς δεν προβλέπει κατάπαυση του πυρός για τις επιθέσεις που διεξάγονται εναντίον συγκεκριμένων τζιχαντιστικών ομάδων και οργανώσεων (όπως είναι η Αλ Κάιντα, η Αλ Νούσρα, και το Ισλαμικό Κράτος ISIS). η Αμερική δεν θεωρεί ότι η τουρκική εισβολή έχει οποιαδήποτε σχέση με τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών, που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Η αμερικανική παρέμβαση για την Αφρίν δεν ήταν αναμενόμενη καθώς μετά την επίσκεψη του κ. Τίλερσον στην Άγκυρα έμεινε η εντύπωση ότι η αμερικανική διπολωματία θα προχωρούσε στην αποδοχή μερικών αιτημάτων της Τουρκίας για να “ηρεμήσουν” οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Φαίνεται ότι τελικά τα πράγματα δεν πήγαν καλά, επειδή ο Ερντογάν απαιτεί να δώσουν οι ΗΠΑ γη και ύδωρ στην Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε εντός της απόφασης για τη Συρία και την περιοχή της Αφρίν, καθώς δεν ήθελε να υπάρξουν παρερμηνείες ως το ποιές οργανώσεις υπάγονται σε αυτές που υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Η περιοχή του Αφρίν, λοιπόν, για τους Αμερικανούς, δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, άρα το Σ.Α. του ΟΗΕ την έχει εξαιρέσει και γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να τερματίσει πάραυτα τις εχθροπραξίες.  

Η κ. Νάουερτ τόνισε: «Πιστεύω ότι το ψήφισμα ήταν σαφές αναφορικά με τα ονόματα των ομάδων που θεωρούνται απαλλαγμένες από την κατάπαυση του πυρός». Η τουρκική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε το ψήφισμα του Σ.Α. και συνέχισε και χθες τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG), παραβιάζοντας έτσι την απόφαση που υποστήριξε σύσσωμη η Διεθνής Κοινότητα.