Back to top

Μόσχα: Καταδικάζει τη δημιουργία στρατού από το Κόσοβο ως παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ

14/12/2018 - 22:21

Η δημιουργία στρατού από το Κόσοβο δημιουργεί φόβους για την επανάληψη μίας ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή, παραβιάζει κατάφωρα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σκοπεύει στην επιδείνωση της κατάστασης στα Βαλκάνια, αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην Πρίστινα, το ‘κοινοβούλιο' αποφάσισε να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου σε κανονικό στρατό του Κοσόβου. Αυτό το βήμα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στοχεύοντας στη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στα Βαλκάνια, φορτίζοντάς τη με την επανάληψη μίας ένοπλης διαμάχης στην περιοχή» αναφέρει το υπουργείο.

Τονίζει ότι ο μεσολαβητικός ρόλος της ΕΕ στον διάλογο Βελιγραδίου — Πρίστινας απέτυχε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ήλπιζε ότι οι διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τον αποκαλούμενο «στρατό» του Κοσόβου.

Νωρίτερα, η βουλή της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Κοσόβου ενέκρινε πακέτο νόμων παρέχοντας τη δυνατότητα εξέλιξης των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) σε εθνικό στρατό.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο πρέσβης της Σερβίας στη Ρωσία Σλαβένκο Τέρτζικ την αποκάλεσε «πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο χτύπημα στη σταθερότητα και την ασφάλεια όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και αναγνωρίστηκε από περισσότερα από 100 μέλη του ΟΗΕ. Η κίνηση, πάντως, δεν αναγνωρίστηκε από τη Σερβία και δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα. Το 2011, οι Βρυξέλλες εκκίνησαν πολλούς γύρους συζητήσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσόβου, φέρνοντας τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου για πρώτη φορά μετά την απόσχιση του Κοσόβου. Το 2013 υπήρξε συμφωνία ως αποτέλεσμα του μεσολαβητικού ρόλου της ΕΕ.