Back to top

Μόνη κι έρημη η Ελλάδα απέναντι στα Σκόπια. Δείτε τι είχαν πει Μητσοτάκης και Γκλικόροφ

08/01/2018 - 16:45

Tο κράτος των Σκοπίων είναι έτοιμο να διαλυθεί ανάμεσα στην σλαβική πλειοψηφία και την αλβανική μειοψηφία, με την Αλβανία να σηκώνει μπαϊράκι για το μεγάλο αλβανικό κράτος που οραματίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που και οι Αμερικανοί, προσπαθούν να πιέσουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα, ώστε να ενταχθούν στην Συμμαχία και αμέσως στην ΕΕ.
Αυτήν την τοποθέτηση έκανε και στο βιβλίο του ο άγγλος συγγραφέας Τίμοθι Λες , ο οποίος βλέπει ξεκάθαρα την ανάμειξη των αμερικανών για το δικό τους κέρδος.
Γράφει λοιπόν στο βιβλίο του: «Οι Αλβανοί του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος του κρατιδίου. Στην συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί, Η ασθενής δυτική επιρροή στα Βαλκάνια θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα συγκρούσεων που θα προκύψουν από τις μετατοπίσεις των υπαρχόντων συνόρων. Νέα κύματα προσφύγων, όπως εκείνα της δεκαετίας του ’90 θα παρουσιασθούν πάλι στα Βαλκάνια. Σε όλα αυτά, για τμήματα εδαφών θα "τρέξουν" η Ελλάδα και η Βουλγαρία, σε ό, τι θα έχει απομείνει από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων. Η Ελλάδα, συνεχίζει ο συγγραφέας, έχει δηλωμένο ενδιαφέρον για τα νότια Σκόπια, μέχρι το Μοναστήρι που παλαιότερα πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο και μέχρι το 1995 200.000 Σκοπιανοί δήλωναν ότι είναι "ελληνικής συνείδησης"».
Ο συγγραφέας ασχολείται με την αξιολόγηση των κινδύνων στην νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς είναι και ερευνητής στο University of Cambridge’s Forum on Geopolitics
Αν αναλογιστούμε ότι η περιοχή μέχρι το Μοναστήρι είναι η αρχαία Πελαγονία, έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας τότε μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα γιατί είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τον συγγραφέα να , να δημιουργηθεί ένα χάος, με την έναρξη αλβανικού αντάρτικο.
Σύντομα το αποτέλεσμα θα είναι να προκληθεί και απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και με δημοψήφισμα θα ενωθεί με τη Σερβία κάτι το οποίο δεν θα συμφέρει καθόλου την Αμερική η οποία χωρίς να υπολογίζει ότι ένα σύνθετο όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία θα πλήττει την Ελλάδα και την Βουλγαρία.
Βεβαίως αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει κραδασμούς στην περιοχή και επιδράσεις και στις γύρω περιοχές, φτάνει να σκεφτούμε ότι και οι Κροάτες από τη Βοσνία θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην Κροατία μετά την αποχώρηση των Σέρβων από την Βοσνιακή Ομοσπονδία ενώ οι Αλβανοί των Σκοπίων , θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μεγάλο μέρος της χώρας. Στη συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο για «Μεγάλη Αλβανία» θα πραγματοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο φιλοσερβικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα ζητήσει ένωση με τη Σερβία κάτι το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στους αμερικανούς.
Ο Ντ Ρορομπάκερ, αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι «Οι Αλβανοί των Σκοπίων πρέπει να αποτελέσουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπόλοιπο έδαφος ας το πάρει η Βουλγαρία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται οι κάτοικοι των Σκοπίων» εννοώντας την Σερβία και την Ελλάδα.
Πάντως είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είτε το θέλουμε είτε όχι είναι μόνη της σε ένα τέτοιο βαρύ και ιστορικό θέμα για την μελλοντική της συνέχεια, αφού όλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο ώστε να δημιουργηθεί ένα ανύπαρκτο θέμα για να αποκτήσει και άλλους αντιπάλους στο Νάτο μαζί με την Τουρκία.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι είχαν πει για το θέμα της ονομασίας ο Κ.Γκλικόρωφ 

Όμως δείτε τι είχε πει και ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει διεθνή διάσκεψη για το θέμα το 1993 αλλά καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες δεν είχε ανταποκριθεί και ακυρώθηκε η διάσκεψη.