Back to top

Μητσοτάκης- Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα για τις προκλήσεις της Τουρκίας

24/06/2022 - 17:11

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία, αλλά και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Είναι, πιστεύω, μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία στέλνει ένα μήνυμα στην Ουκρανία, στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στην ενωμένη Ευρώπη, εφόσον προφανώς η Ουκρανία υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αλλά, νομίζω ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Zelenskyy και ο ουκρανικός λαός, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει με αυτόν τον τρόπο στην Ουκρανία, χωρίς -το τονίζω- να «νοθεύσει» την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης μίας χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας.

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση η οποία έγινε για την Ουκρανία χθες, είχαμε και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο μαζί με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Εκεί, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στη Θεσσαλονίκη όταν τους φιλοξένησα πριν από κάποιες εβδομάδες, υπάρχει μία -πιστεύω δικαιολογημένη- καχυποψία για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στη διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης και θα πρέπει εμείς ταυτόχρονα να επιδείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης με τα Δυτικά Βαλκάνια, τα δε Δυτικά Βαλκάνια να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, τονίστηκε αυτό, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες οι οποίες έχουν προκύψει ως προς τις σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως στο πεδίο αυτό, μετά από κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται και στη Βουλγαρία, να έχουμε -θέλω να ελπίζω- ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα είπε πως: «Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για τα ζητήματα της Τουρκίας, παρά μόνο να επαναλάβω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς -θα έλεγα- μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσκληση προς την Τουρκία, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Σήμερα, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για τα ζητήματα της οικονομίας όπου πάλι εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -όπως έχουμε πει πολλές φορές και έχω πει πολλές φορές και από αυτό το βήμα- τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και ιδίως τις τιμές του φυσικού αερίου. Και πιστεύω ότι πια έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να υπάρξει, δηλαδή, αυτή η πολυσυζητημένη αποσύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία -τονίζω- είναι εξαιρετικά περίπλοκη, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ληφθούν, επιτέλους, κάποιες οριστικές αποφάσεις.

Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι προφανώς η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτές αφορούν τα καύσιμα, είτε αφορούν τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα ηλεκτρικών συσκευών.
Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες έτσι ώστε να μπορέσουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτήν την παγκόσμια αύξηση των τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».