Back to top

Μέσω Κυπριακού η Τουρκία επιδιώκει να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο

23/07/2018 - 13:54

Η Τουρκία επιχειρεί να συνδέσει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας επιβεβαιώνονται τόσο από την τακτική κωλυσιεργίας που έχει υιοθετήσει στο Κυπριακό όσο και από το γεγονός ότι και η ίδια προγραμματίζει έρευνες με την κάθοδο στην περιοχή του γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής), που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα επιδιώξει αυτή τη διασύνδεση, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλει νέα τετελεσμένα, συντηρώντας κλίμα έντασης. Στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις έρευνες και στη συνέχεια στη διαχείριση του αερίου και ταυτόχρονα, εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και προχωρήσουν, να έχει οφέλη.

Με βάση τον ενεργειακό προγραμματισμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις από ψ. Αυτή είναι, κατά τους Τούρκους, η κατάλληλη περίοδος για να υπάρξουν κινήσεις στο Κυπριακό, μετακινώντας το ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Ή γιατί θεωρεί πως οι διεργασίες σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο θα φρενάρουν τις κινήσεις στα ενεργειακά, ή γιατί αντίθετα θα περιληφθούν οι δράσεις αυτές στις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, η τοποθεσία που θα επιλεγεί από τον Πορθητή να κάνει γεωτρήσεις θα έχει τη σημασία της, καθώς θα δείξει προθέσεις και διαθέσεις. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να μπει σε αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, θέλοντας να αποφύγει πιθανή αντιπαράθεση με τρίτους. Σε άλλες περιοχές, όμως, με την παρουσία της θα προκαλέσει τετελεσμένα.

πηγη:Κώστας Βενιζέλος

Σε διπλωματικό επίπεδο, λοιπόν, η Τουρκία δεν φαίνεται να βιάζεται καθώς το Κυπριακό είναι χαμηλά στις προτεραιότητές της, εκτός και εάν προκύψουν ευνοϊκές για την ίδια εξελίξεις. Είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά βασικές επιδιώξεις είναι η εμπλοκή στα ενεργειακά όπου και θα «βάλει χέρι». Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, θέλει να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του νησιού μέσα από ρυθμίσεις που αφορούν την εσωτερική πτυχή (εκ περιτροπής προεδρία, τρόπος λήψης αποφάσεων και πολιτική ισότητα). Όσον δε αφορά στην εξωτερική πτυχή, επιδιώκει μια φόρμουλα συνέχισης της παρουσίας της στην Κύπρο.