Back to top

Λευκωσία: Απαντά στις τουρκικές αντιδράσεις για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο

23/12/2023 - 15:04

"Oι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το διεθνές δίκαιο", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε σχέση με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι καταγράφουν τις όποιες αντιδράσεις, αλλά δεν τις εστερνίζονται και «ούτε έχουν έδαφος για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το «Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» που προσδιορίζει τη χωροχρονική κατανομή σχετικών τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη είχε αναφέρει ότι στόχος του σχεδίου είναι η συμβολή στη στήριξη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα, εφαρμόζοντας μια οικοσυστημική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πτυχές, καθώς και την προώθηση της συνύπαρξης σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων.

Το θαλάσσιο χωροταξικό

Η ετοιμασία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «ΘΑΛ-ΧΩΡ 2».

Όπως αναφέρεται, το έργο Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με ακρωνύμιο «ΘΑΛ-ΧΩΡ 2» είναι ένα στρατηγικό έργο θεσμικής αξίας για τη χώρα, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό €2.757.000, ενώ η καταληκτική συνάντηση διαχείρισης του έργου πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου ήταν η ετοιμασία της Δήλωσης Πολιτικής Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και του προσχεδίου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, η υλοποίηση των οποίων συμβάλλει στην ολιστική διαχείριση των θαλασσίων υδάτων της Κύπρου και την αειφόρο αξιοποίησή τους, ενώ το έργο κρίνεται ως μια πολύ σημαντική δράση συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση ενός κοινού διασυνοριακού πλαισίου ολοκληρωμένης θαλάσσιας διακυβέρνησης.

Προστίθεται πως κατά τη διάρκεια του υλοποιήθηκαν δράσεις όπως ο εμπλουτισμός και επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων των δύο χωρών, η αγορά και εγκατάσταση ηχοβολιστικού συστήματος για βυθομετρικές αποτυπώσεις του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, η ετοιμασία της Δήλωσης Πολιτικής Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κύπρου, η ετοιμασία των προσχεδίων του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου της Κύπρου, η ετοιμασία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου, η ετοιμασία της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής Θαλάσσιου Χώρου της Ελλάδας και η ετοιμασία Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου Βορείου Αιγαίου.

Συμπληρώνεται πως το έργο αποτελεί μέρος των πολιτικών που συνδέονται με την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων ζωνών που προωθεί η ΕΕ και συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη», με στόχο την ενίσχυση της δυναμικής της γαλάζιας οικονομίας σε κρίσιμους τομείς για την κυπριακή και ελληνική οικονομία, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, η ενέργεια, αλλά και ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ως η αρμόδια αρχή για το συντονισμό των απαραίτητων δράσεων για θέσπιση και εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προσέδωσε μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο έργο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας, με την εφαρμογή μιας προσέγγισης με βάση το οικοσύστημα και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πτυχές της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων, ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που λέει ότι πρόκειται για «παράνομες πρωτοβουλίες» χωρίς καμία ισχύ οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, «οι περιοχές που καθορίζονται στον ‘Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό’, ο οποίος βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Λέει ότι η Τουρκία έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020. Από την αρχή, συνεχίζει, έχει δηλωθεί ότι «μονομερείς πράξεις» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατίας - σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας «δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι «οι παράνομες και οι εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, που είναι αποκομμένες από τις πραγματικότητες, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν πρέπει να αγνοούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

«Αναμένουμε όπως η ελληνοκυπριακή διοίκηση ενθαρρυνθεί την ανάπτυξη συνεργασίας με την τδβκ αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» καταλήγει.

Πηγή ΚΥΠΕ