Back to top

Κόσοβο: Η «πληγωμένη» Ορθοδοξία και οι κρίσιμες εκλογές εν μέσω πανδημίας

14/02/2021 - 11:36

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, μια πληγωμένη περιοχή των Βαλκανίων,  με τον Άλμπιν Κούρτι να χρίζεται φαβορί από τις δημοσκοπήσεις για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Του Ρωμανού Αλβέρτη

Σε μια περιοχή όπου η Ορθοδοξία πλήττεται καθημερινά, ο πολιτικός παράγοντας δεν είναι σταθερός ενώ οι σημερινές εκλογές αποτελούν άλλη μια προσπάθεια για σταθερότητα στην περιοχή, αφού από το 2008 το Κοσσυφοπέδιο μετρά 12 εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω πανδημίας όπου, ενώ εδώ και μήνες υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων γινόντουσαν κανονικά. Στο Κόσοβο οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης είναι πολλές καθώς η ανεργία αγγίζει το 40% ενώ στόχο αποτελεί και η συμφιλίωση με τη Σερβία.

Το σίγουρο είναι ότι με το ψηφοδέλτιο του Κούρτι κατεβαίνει και η υπηρεσιακή πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Κούρτι και Οσμάνι έχουν ως στόχο την πρωθυπουργία και την προεδρία, αντιστοίχως.

Η Ορθόδοξη Σερβική μειονότητα

Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές εκ των οποίων οι 20 προέρχονται από τις εθνικές μειονότητες. Στην σερβική εθνική κοινότητα ανήκουν δέκα έδρες γεγονός που την καθιστούν ρυθμιστικό παράγοντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην σερβική εθνική κοινότητα αναμένεται ότι θα επικρατήσει η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και θα καταλάβει πιθανότατα και τις δέκα έδρες που ανήκουν στους Σέρβους.

Οι Ορθόδοξοι Σέρβοι υποφέρουν στην περιοχή ενώ πολύ συχνά οι Ορθόδοξοι ναοί του Πατριαρχείου Σερβίας βρίσκονται στο στόχο βανδαλισμών με σημαντικούς Ναούς να καταστρέφονται ακόμα και ολοσχερώς κάτι που δυσχεραίνει τόσο τη συμμετοχή των Σέρβων στην λατρευτική ζωή όσο και στην ειρηνική διαβίωση στην περιοχή.

Η πληγωμένη Ορθοδοξία

«Η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια μπροστά στις διώξεις που υφίσταται η ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια». Με αυτά τα λόγια και με αφορμή τους πρόσφατους βανδαλισμούς στη σκήτη του Αγίου Πέτρου κοντά στο Πρίζρεν, ο καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής στο Βελιγράδι Σίνισα Μίσιτς περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με μελανά χρώματα.

Τα δέκα τελευταία χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει ο καθηγητής, πολλά από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα της ορθοδοξίας έχουν γίνει στόχος βανδαλισμών: «Δεν υπάρχει εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που να μην είναι σημαντική για τον σερβικό λαό» υπογραμμίζει, και υπενθυμίζει ότι η καταστροφή της σερβικής κληρονομιάς στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1941.

Κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να αντιδράσει και προειδοποίησε ότι, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, δεν θα μείνει τίποτα από την ορθόδοξη κληρονομιά.

Διαβάστε περισσότερα – Κοσσυφοπέδιο: Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και η «σιωπηλή εξόντωση» της Ορθοδοξίας.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επέτειο προς τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου και του προτρέπει να κάνει τολμηρά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και την ανεύρεση οριστικής λύσης που θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής ΑΠΕ – ΜΠΕ, η επισήμανση αυτή ερμηνεύτηκε από το Βελιγράδι ως επιστροφή των ΗΠΑ στην πολιτική των πιέσεων και την επιβολή τετελεσμένων στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου η Σερβία δεν αλλάζει στάση.

«Εμείς κατανοούμε ότι πρόκειται για μία νέα αμερικανική προσέγγιση. Έγιναν βέβαια προσπάθειες να συμπεριληφθεί το θέμα της ανεξαρτησίας και στην Συμφωνία της Ουάσινγκτον (σ.σ. 4 Σεπτεμβρίου 2020). Τότε τους είπα ξεκάθαρα τι σκέφτομαι για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την ίδια απάντηση θα λάβουν και τώρα», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα για τη συμφωνία της Ουάσινγκτον  – Ιστορική συμφωνία για τους Ναούς στο Κοσσυφοπέδιο

Οι σημερινές εκλογές

Το ενδιαφέρον στοιχείο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι ότι ο Αλμπιν Κούρτι δεν έχει δικαίωμα υποψηφιότητας διότι καταδικάστηκε τελεσίδικα για το αδίκημα της «παρακώλησης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια όταν ενεργοποίησε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας.

Η νομοθεσία απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα. Ο Κούρτι δεν θα μπορέσει επίσης να αναλάβει ούτε καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής στα κοινά.

Παρ όλα αυτά το κίνημα «Αυτοδιάθεση» διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην κοινή γνώμη κυρίως γιατί προβάλει θέματα που μαστίζουν την κοινωνία του Κοσόβου. «Κράτος δικαίου, πάταξη της διαφθοράς και οικονομική ανάπτυξη» ήταν το τρίπτυχο που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία του κινήματος «Αυτοδιάθεση».

Το κίνημα αυτό, το οποίο οι πολιτικοί αναλυτές τον κατατάσσουν ιδεολογικά στην πατριωτική αριστερά, προβάλει επίσης την πολιτική αποδέσμευση του Κοσόβου από τις ΗΠΑ και γενικότερα τον περιορισμό της εμπλοκής των ξένων στα πολιτικά δρώμενα όπως και την απομάκρυνση της διεθνούς αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης από το Κόσοβο.

Ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της επιβολής της κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Ο Κούρτι καταδικάζει επίσης και τις παρεμβάσεις του Βελιγραδίου και ζητά διάλογο για την διευθέτηση των σχέσεων με την Σερβία επί ίσοις όροις και με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, σαν να πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κράτη.

Δεύτερο κόμμα οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) ωστόσο δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Στην βουλή αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK)του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) που ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι.