Back to top

Κατεχόμενα: Πύλη εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην Ευρώπη

14/11/2019 - 09:57

Σε αλλαγή του κώδικα εφαρμογής του κανονισμού της πράσινης γραμμής προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και της αστυνομικής ηγεσίας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε κλειστή συνεδρίαση για να δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε το ζήτημα πολυδιάστατο, το οποίο και προέκυψε στην σημερινή του ένταση τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά το 2015-2016, με τις πολύ αυξημένες ροές.

Ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους βουλευτές τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται στην πράξη.

Κατατασσόμαστε, είπε, πρώτοι στις ροές μεταναστών για τρίτη χρονιά. Σύμφωνα με τον Υπουργό, δημιουργούνται προβλήματα και από την ασυμφωνία στον κανονισμό του Δουβλίνου για τις επιστροφές μεταναστών.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τα κατεχόμενα εισέρχονται στην ΚΔ τα 2/3 των μεταναστών. Το 1/3 είναι άτομα με άδεια παραμονής που όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, καταχρώνται το σύστημα και καταθέτουν αίτημα για άσυλο. Ανέφερε ότι επιβάλλεται να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, είτε είναι δικαστικές, είτε αφορούν τις απελάσεις και επιστροφές.

Ειδικότερα για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, εξήγησε ότι εξετάζεται η αλλαγή στον κώδικα εφαρμογής για να είναι πιο περιοριστικός για διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών.  Εξήγησε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τη πρόνοια για επιστροφή εντός 90 ημερών, καθώς φαίνεται ότι είναι ανεφάρμοστη.

Για τους εικονικούς γάμους, ο ΥΠΕΣ είπε ότι και σε αυτό το ζήτημα λαμβάνοντα μέτρα, αλλά δεν είναι εύκολη η διαχείριση καθώς πολλοί έρχονται νόμιμα και μετά την λήξη της άδειάς τους, είτε ζητούν άσυλο, είτε κάνουν εικονικούς γάμους.

Ανέφερε εξάλλου ότι το σύστημα πληροφοριών που εφαρμόζεται σε χώρες της Συνθήκης του Σιέγκεν θα ήταν χρήσιμο για την Κύπρο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αυξημένης μετανάστευσης.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε εντός της επιτροπής ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η έλευση παράτυπων μεταναστών από την Αφρική και κυρίως από χώρες όπως το Καμερούν και η Νιγηρία, οι οποίοι μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Άγκυρα και ακολούθως μέσω κατεχομένων, φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι η Αστυνομία διενεργεί εκστρατείες σε χώρους στους οποίους γίνονται έκνομες ενέργειες από αλλοδαπούς. Παράλληλα ενισχύθηκαν και οι έλεγχοι παράτυπων μεταναστών.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι οι αριθμοί αφίξεων υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Κύπρου και επέκρινε την ΕΕ γιατί η πολιτική αλληλεγγύης της είναι μόνο φιλολογική και πρέπει να την αλλάξει για να βοηθήσει στην απάμβλυνση του προβλήματος.

 Αυξήθηκε η ροή προσφύγων στην Κύπρο - Δεν "αντέχει" άλλους το νησί

Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης της Μετανάστευσης Gasim, στο οποίο ανήκει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούνιο μέχρι μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 2750 νέες αφίξεις προσφύγων που πέρασαν παράτυπα από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα και από εκεί στη Δημοκρατία της Κύπρου. Ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί σε προηγούμενα διαστήματα. Οι χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες είναι η Συρία, αλλά από το 2017 παρατηρείται σαφής αύξηση αφίξεων από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Η είσοδος στο βόρειο τμήμα γίνεται αεροπορικώς από την Τουρκία ή δια θαλάσσης με πλοίο. Ανάμεσα σε άλλους τρόπους υπάρχουν διακινητές που βοηθούν τους πρόσφυγες να περάσουν την Πράσινη Γραμμή και να βρεθούν στο νότιο τμήμα, τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ Deutsche Welle, Spiegel