Back to top

Kατεχόμενα: Προκλητική και μεροληπτική η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Kαταδικάζει επεισόδια το ΣΑ

22/08/2023 - 10:58

Συνεχίζονται οι προκλήσεις…από τους Τουρκοκύπριους – Το θέμα των εργασιών στην Πύλα και τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Της Ρούλας Κοτσέτα

Το κατοχικό καθεστώς διά του λεγόμενου "υπουργείου εξωτερικών" απαντά μέσω ανακοίωσης στην καταδικαστική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και τις επιθέσεις Τ/κ κατά των κυανόκρανων.

Στην ανακοίνωση του ΣΑ στην οποία επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την δέσμευσή του σε μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρο και στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, το λεγόμενο "υπεξ" απαντά χαρακτηρίζοντας τη θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ "μεροληπτική υπέρ της ε/κ πλευράς".

Σημειώνει εξάλλου το "υπεξ" ότι η στάση κατά τη διάρκεια των γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 18 Αυγούστου 2023, "η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέσω του προσωπικού και των οχημάτων της, προσπάθησε να αποτρέψει ένα ανθρωπιστικό έργο, το οποίο δεν έχει στρατιωτικά κίνητρα και κάνοντας το αυτό επέδειξε μια προκλητική στάση".

Καταδικάζει τα επεισόδια το ΣΑ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν την Δευτέρα και καταδίκασαν τα επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη της Πύλας με επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την δέσμευσή τους σε μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπρο και στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση με αρκετές παρατάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν κωλύματα μέχρι να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της ανακοίνωσης, εκδόθηκε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» και σημειώνουν ότι «τα μη εξουσιοδοτημένα κατασκευαστικά έργα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστούν παραβίαση του status quo στην νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Ακόμη, καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το τουρκοκυπριακό προσωπικό και ευχήθηκαν ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους ειρηνευτές που τραυματίστηκαν. Υπογράμμισαν ότι «οι επιθέσεις που στοχοποιούν ειρηνευτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα υπό το διεθνές δίκαιο» και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν «τη διακοπή των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών έργων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού». Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες ή ενέργειες κλιμάκωσης από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές λύσης.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσία της υπό την εντολή της εντός και στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται στην δήλωση.

Προστίθεται ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Κύπριου και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη του ΣΑ ενθάρρυναν «και τις δύο πλευρές να κάνουν ουσιαστικά βήματα για υποστήριξη των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και να έχουν πλήρη συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος».

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα. 

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ λέει το κατοχικό καθεστώς στην ανακοίνωσή του, "δεν προσπάθησε να λάβει τη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τότε που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στο νησί και οφείλει την παρουσία και τις επιχειρήσεις της στην ΤΔΒΚ, αποκλειστικά στην καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό το τελευταίο περιστατικό, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη μεροληπτική στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού της από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργώντας ως εκπρόσωπος μόνο μιας πλευράς στο νησί".

Αναφέρει ακόμα ότι "η ΤΔΒΚ έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αναπτύσσει έργα στη δική της επικράτεια που θα ωφελήσουν τους πολίτες της, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδέποτε προειδοποίησε ή παρενέβη κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς παρά τις συνεχείς παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων παραβιάσεων, ιδιαίτερα στο χωριό Πύλα.

Ωστόσο, η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έργα του δρόμου Pile-Yiğitler να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εκτέλεσης από τα μέρη, δεν είναι μια συνεπής και δίκαιη προσέγγιση. Το ΣΑ προσπαθεί να επιβάλει, όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν, την ήδη εξαντλημένη φόρμουλα. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, για άλλη μια φορά, στα κράτη μέλη του ΣΑΗΕ ότι υπάρχουν δύο λαοί και κράτη στην Κύπρο και θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός αυτού του γεγονότος είναι το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό απαιτεί την έναρξη μιας νέας διαδικασίας ανοιχτής σε συνεργασία με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, στο πλαίσιο του σεβασμού των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού".

Ικανοποίηση από ΥΠΕΞ Κύπρου

Την ικανοποίηση του για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, εκφράζει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Τονίζει πως η επιχείρηση ασφαλτόστρωσης του δρόμου Άρσους – Πύλας αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή και αντίκειται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την επαναβεβαίωση σε αυτήν την χρονική στιγμή της βάσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί πως η συνέχιση των ενεργειών αυτών ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά «τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Προκλητικός Τατάρ

Τις γνωστές του θέσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό προτού γίνουν αποδεχτοί οι όροι της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος,» επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κίμπρις».

Ο κ. Τατάρ σχολίαζε την πρόθεση που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό πριν το τέλος της θητείας του με στόχο την εξεύρεση λύσης. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στη συνέντευξη στην «Κίμπρις», που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο κ. Τατάρ είπε ότι έθεσε πολλές φορές επί τάπητος τη νέα τους πολιτική στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική είναι σημαντική, διότι στις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες υπήρχε η μία κυριαρχία για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας.

Ανέφερε ότι «αυτό που λέμε είναι ότι ‘μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος’, δηλαδή μέχρι να αποδεχθεί τους όρους μας η άλλη πλευρά, δεν θα καθίσουμε επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. […]»

Όπως προστίθεται, αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αντικατοχικής εκδήλωσης στην επέτειο κατάληψης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι απευθυνόμενος σε ορισμένους Τουρκοκύπριους που παρίσταντο στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για να παρευρίσκονται σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι συμφωνούν με τα μηνύματά της.

Προστίθεται ότι ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αυτοί «σηκώνουν κεφάλι» σε ατομικό επίπεδο κατά της «αρχής του κράτους», λένε ότι δεν τους δεσμεύει η πολιτική που ακολουθεί το «κράτος» και η «εκλεγμένη ηγεσία» του και ότι μπορούν να συνεργαστούν με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Κίμπρις», το προηγούμενο Σάββατο δημοσίευσε την άποψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι το άνοιγμα γραφείου για παροχή προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου σημαίνει μερική αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

Εξάλλου, προστίθεται ότι η «Κίμπρις», στη σημερινή της έκδοση γράφει ότι σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Τατάρ χαρακτήρισε υπερβολή τη δήλωση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλή ότι στα κατεχόμενα ζουν και έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία 50 χιλιάδες Ρώσοι.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, «οι Ρώσοι πολίτες μπορεί να αγοράζουν περιουσία από τη χώρα μας, όμως οπωσδήποτε δεν είναι ορθός ο αριθμός 50 χιλιάδες. Ο πληθυσμός μας είναι γνωστός, τα σπίτια είναι γνωστά. Το μέρος αυτό είναι τουριστικό νησί και ανοικτό σε όλους. Ως επί το πλείστον έρχονται τουρίστες. Μπορεί λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μερικοί Ρώσοι από τη νότια Κύπρο να έχουν έρθει να εγκατασταθούν στον βορρά. Εδώ σε εμάς υπάρχουν πολύ πετυχημένα αγγλικά σχολεία. Κάποιοι τοποθετούν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία. Ρώσοι, Ουκρανοί και από διάφορες χώρες. Ένας τέτοιος αριθμός δεν είναι ορθός».

Εξάλλου, η εφημερίδα «Güneş» δημοσίευσε σήμερα ισχυρισμό που πρόβαλε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık ο Ερσίν Τατάρ ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών «αδικούν» τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους.

Όπως αναφέρεται, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ουσιαστικός σκοπός είναι να εξαναγκαστούν να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ρωσία αντίθετη με βίαιες ενέργειες κατά εκπροσώπων ΟΗΕ

Ρωσία εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν αγνόηση τέτοιων περιστατικών και διαβεβαιώνει ότι η σημερινή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αντικατοπτρίζει και τη ρωσική άποψη, σύμφωνα με απάντηση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

«Πάντοτε τασσόμασταν κατά οποιωνδήποτε βίαιων ενεργειών εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό», είπε προσθέτοντας ότι το περιστατικό εντός της νεκρής ζώνης της Κύπρου «δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγνόηση τέτοιου είδους περιστατικών», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού του Ρώσου υπαλλήλου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο M.A. Kρασνοσέκοφ το 2019 δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία και τα διπλά μέτρα και σταθμά ενθαρρύνουν μόνο περαιτέρω ανεπίτρεπτες πράξεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων».

«Το θέμα της επεξεργασίας της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στα περιστατικά βίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, η αποστολή των οποίων έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί, όπως και είναι πρέπον, αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το όργανο αυτό είναι υπεύθυνο για το προσωπικό των αποστολών του ΟΗΕ. Δεδομένου ότι ήταν απαραίτητο να αποκτηθεί μια απολύτως σαφής εικόνα για το τι συνέβη, να αναπαρασταθούν λεπτομερώς όλες οι συνθήκες και να συμφωνηθεί η διατύπωση, το ΣΑ του ΟΗΕ προτίθεται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για το περιστατικό αυτό στις 21 Αυγούστου. Είμαστε βέβαιοι ότι η θέση, στην οποία θα αντικατοπτρίζεται και η δική μας άποψη, θα διατυπωθεί επαρκώς και με σαφήνεια», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι το μόνο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία δεν καταδίκασε μέχρι στιγμής την επίθεση στους κυανόκρανους, η Μ. Ζαχάροβα σχολίασε: «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου θέματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να εμπλακούμε σε υπολογισμούς του τύπου “ποιος νωρίτερα, ποιος αργότερα”. Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό».

Το χρονικό 

Όλα άρχισαν την Πέμπτη 17 Αυγούστου, όταν το ψευδοκράτος ενημέρωσε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διεξαγωγή εργασιών για επέκταση/βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα, παραβιάζοντας τμήμα της νεκρής ζώνης. Το γεγονός έφερε την αντίδραση τόσο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και της Κυβέρνησης, για να φτάσουμε τελικά στο επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωσή του το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ότι «το οδικό έργο μήκους 11,6 χιλιομέτρων προετοιμάστηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση για τους «πολίτες μας που μένουν στην Πύλα» από και προς το δικοινοτικό χωριό.

Το έργο επέκτασης/βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους κατοίκους της Πύλας εύκολη πρόσβαση, πρόσβαση που δεν θα εξαρτάται από τις Βρετανικές Βάσεις καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρει ότι οι Ε/κ κάτοικοι της Πύλας έχουν πρόσβαση στα εδάφη της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκαλεί τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, «χωρίς να περνούν από κανένα σύνορο/τελωνείο» και οι αξιωματούχοι των Βάσεων δεν εφαρμόζουν κανέναν περιορισμό σε αυτούς.

Παρά την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς σχετικά με τον δρόμο Πύλας – Άρσους, που έχει μια ιστορία 25 και πλέον ετών, και όλες τις εκκλήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν γίνει βήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των «πολιτών μας», υποστηρίζεται. Δεν υπήρξε ανταπόκριση στην καλή τους θέληση, προστίθεται. «Για το λόγο αυτό, η τ/κ πλευρά, που είναι ο ισότιμος εταίρος του νησιού, αποφάσισε να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση του δρόμου Πύλας – Άρσους».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι κατά την κατασκευή του δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας - Αγίας Νάπας το 1996, η ε/κ πλευρά, παρά το ότι η τ/κ πλευρά δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή της, πέρασε το τμήμα του δρόμου στην περιοχή της Πύλας μέσα από εκτάσεις με τουρκικούς τίτλους, απαλλοτριώνοντας συστηματικά τις τ/κ εκτάσεις ενώ ένα τμήμα αυτού του δρόμου διέρχεται επίσης από τη νεκρή ζώνη.

Επιπλέον, προσθέτει, ο δρόμος Πύλας – Βορόκλινης που έγινε το 2004 περνά επίσης μέσα από νεκρή ζώνη.

Το «υπεξ» υποστηρίζει ότι η πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου στην Πύλα, το ανοικτό κινηματοθέατρο στην νότια πλευρά του οδοφράγματος της Δερύνειας, είναι επίσης παραβιάσεις της νεκρής ζώνης.

Προσθέτει ότι οι διαβουλεύσεις της τ/κ πλευράς με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «η οποία παρέμεινε σιωπηλή στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τους Ε/κ», έχουν παραμείνει άκαρπες όσον αφορά το θέμα του δρόμου Πύλας - Άρσους. «Αναμένουμε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που διατηρεί την παρουσία και τις δραστηριότητές της στο νησί με την καλή θέληση της τ/κ πλευράς, να υιοθετήσει εποικοδομητική και συνεργάσιμη στάση».

Σημειώνει ότι το συνολικό μήκος του δρόμου Πύλας - Άρσους είναι 11,6 χλμ, αναφέροντας ότι το πρώτο τμήμα των 7,5 χλμ βρίσκεται εντός των ορίων του Άρσους και το υπόλοιπο 4,1 χλμ εντός των ορίων της Πύλας. Ο δρόμος θα αποτελείται από 2 λωρίδες, αναφέρεται επίσης.

Το «υπεξ» επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «υλοποίηση ανθρωπιστικού έργου» που θεωρείται ότι θα συμβάλει στην έναρξη μιας νέας διαδικασίας στην Κύπρο «που σέβεται τα εγγενή δικαιώματα και των δύο πλευρών και είναι ανοιχτή σε συνεργασία με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Στρατηγικό σημείο

Σημείο – κλειδί και στρατηγικής σημασίας είναι το σημείο στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να φτιάξουν τον συγκεκριμένο οδικό άξονα από το κατεχόμενο Άρσος μέχρι την Πύλα.

Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο όχι μόνο συνδέει το κατεχόμενο Άρσος με την Πύλα και μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο, αλλά και μια περιοχή περίπου 11 χιλιομέτρων που δίνει πλεονεκτήματα πολλών ειδών σε όσους επιθυμούν την διάνοιξή του. 

Σημειώνεται δε πως δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρουν ότι η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα, εάν ανοίξει ο συγκεκριμένος δρόμος, είναι πιο μακριά και διανύει κανείς μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι αν περάσει μέσω οδοφράγματος.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμου Μυτίδη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι κατοχικές αρχές θα μπορούν να διακινούνται χωρίς την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων. Πάντως τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια.

ΠΗΓΗ Αlphanewslive-ΚΥΠΕ-ΕΡΤ