Back to top

Η συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ και η αποκάλυψη βόμβα Οσμάνι για τον όρο Μακεδονία

12/01/2018 - 12:15

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων στην Νέα Υόρκη, στις 17 Ιανουαρίου.

Στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» υπό άκρα μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, έχοντας στην ατζέντα τους τόσο το ονοματολογικό όσο και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων: Η Αθήνα μου είπε ότι δέχεται ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σε συνέντευξη του σε σκοπιανικό ΜΜΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι.

Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης «24» ο κ.Οσμάνι, δήλωσε πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, κάνοντας λόγο για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές. Ο ίδιος επεσήμανε πως και στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, υπάρχει συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να προχωρήσει περισσότερο.

«Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επίλυση του προβλήματος αποτελεί σύνθετη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως υπάρχει βούληση από τις δύο κυβερνήσεις ώστε να βρεθεί λύση.

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.

Επιστολές Πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου για το Σκοπιανό

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής» το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε απαντητική επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις σκέψεις που διατυπώνει στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «με την δέουσα προσοχή», καθώς και ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος.

«Θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μάς έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας και τονίζει τη βούληση της κυβέρνησης για επίλυση του ονοματολογικού με «εθνική ομοψυχία». Η οποία, όπως αναφέρει, «θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Ολόκληρη η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Αρχιεπίσκοπο έχει ως εξής:

Προς

Την Αυτού Μακαριότητα

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

κ. Ιερώνυμο Β’

Σας ευχαριστώ για την από 10 Ιανουαρίου επιστολή σας.

Εύχομαι, επί τη ευκαιρία, σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, το 2018.

Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής.

Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.

Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

Ιερώνυμος σε Τσίπρα: Το ζήτημα των Σκοπίων έχει και εκκλησιαστική παράμετρο

Το ζήτημα των Σκοπίων, έχει και την εκκλησιαστική του παράμετρο, την οποία θεωρούμε πολύ σοβαρή, επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τονίζει πως «στα πλαίσια της συμφωνίας περί του ονόματος του Κράτους των Σκοπί­ων, να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

Ἐξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τήν ἀνατολή τοῦ νέου ἑνιαυτοῦ τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου καί στό πλαίσιο τῆς πρώτης μας αὐτῆς ἐπικοινωνίας μέσα στό 2018, προαγόμαστε νά ἐκφράσουμε τίς θερμότερες εὐχές μας γιά οἰκογενειακή καί προσωπική εὐτυχία, ἀλλά καί ἐπιτυχία στό εὐθυνοφόρο ἔργο Σας πρός ὄφελος ὅλου τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.

Μέ τήν παροῦσα ἐπιστολή ἀπευθυνόμαστε πρός Ἐσᾶς, προκειμένου νά Σᾶς καταστήσουμε κοινωνό τοῦ εὐλόγου προβληματισμοῦ μας ἐντός τῶν πλαισίων τῆς ἱστορικῆς εὐθύνης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Δέν διέλαθε τῆς προσοχῆς μας ἡ ἔντονη διπλωματική κινητικότητα κατά τίς τελευταῖες ἡμέρες στό ζήτημα τῆς ὀνομασίας τοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων, ἡ ὁποία κινεῖται παράλληλα πρός τίς πρόσφατες ἐκκλησιαστικές διεργασίες γύρω ἀπό τό ζήτημα τῆς σχισματικῆς, αὐτοτιτλοφορούμενης «Ἐκκλησίας τῆς Μακεδονίας». Συνέπεια τῶν διεργασιῶν αὐτῶν ἦταν τό Ἀνακοινωθέν τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 15ης Δεκεμβρίου 2017. Στούς χειρισμούς τῆς κατ' ἐξοχήν ἁρμόδιας Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, θέλουμε νά ἐπισημάνουμε ὅτι τό ζήτημα τῶν Σκοπίων, ἔχει καί τήν ἐκκλησιαστική του παράμετρο, τήν ὁποία θεωροῦμε πολύ σοβαρή, καί ἡ ὁποία ἀπηχεῖ τήν τακτική κάποιων λαῶν τῆς Βαλκανικῆς πρῶτα νά ὀργανώνονται γύρω ἀπό κάποιο ἐκκλησιαστικό ὀργανισμό (κανονικό ἤ σχισματικό), ἔπειτα δέ νά οἰκοδομοῦν τήν κρατική τους ὀντότητα.

Υἱοθετῶντας τήν τακτική αὐτή, ὁ Πρόεδρος τῆς ἑνιαίας Γιουγκοσλαυίας Κροάτης Τῖτο, ἔσπευσε παράλληλα μέ τήν πολιτική δημιουργία τοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων καί κατά τίς διπλωματικές ἀφορμές τῆς ἐποχῆς, νά προκαλέσει καί νά ἐνθαρρύνει τήν ἐκκλησιαστική ἀπόσχιση τῆς περιοχῆς (1958 καί 1967) ἀπό τό Πατριαρχεῖο Σερβίας, κανονικό ἔδαφος τοῦ ὁποίου λογίζεται ἕως σήμερα γιά τήν οἰκογένεια τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, καί τή δημιουργία σχισματικῆς Ἐκκλησίας μέ ὄνομα ἀκριβῶς τό ἴδιο μέ τήν ἱδρυθείσα «Σοσιαλιστική Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας». Παρά τή μή ἀναγνώριση τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς ἀπό καμία ἄλλη Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ἡ σκοπιμότητα παραμένει καί νομίζουμε, εἶναι προφανής.

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, χωρίς νά ἐπιθυμεῖ τήν ὁποιαδήποτε ἀνάμειξή της στίς ἐνέργειες τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν, χωρίς ταυτόχρονα νά ἀπεμπολεῖ τή διαχρονική μαρτυρία λόγου καί αἵματος τοῦ Κλήρου καί τοῦ λαοῦ της ὑπέρ τῆς Ἑλληνικότητας τῆς Μακεδονίας, ἡ ὁποία τῆς ἀπαγορεύει νά ἀποδεχθεῖ τή χρήση τοῦ ὀνόματος «Μακεδονία» ἀπό ὁποιονδήποτε ἄλλον, ἀποφάσισε στή συνεδρία της τῆς 9ης Ἰανουαρίου τ.ἔ., νά ἐπισημάνει τόν κίνδυνο τῆς πιθανότητας μετακυλίσεως τοῦ προβλήματος τῆς ὀνομασίας τοῦ γειτονικοῦ Κράτους, ἀπό τό πολιτικό στό ἐκκλησιαστικό ἐπίπεδο καί τήν ἐπιβίωση ἑνός ἰδιότυπου ἀλυτρωτισμοῦ στή γείτονα χώρα μέσῳ τοῦ τίτλου τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων. Ἐν ὄψει αὐτοῦ, θερμῶς παρακαλοῦμε νά ληφθοῦν ὑπ' ὄψη τά ἀνωτέρω, ὥστε στά πλαίσια τῆς συμφωνίας περί τοῦ ὀνόματος τοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων, νά ὑπάρξει μέριμνα καί γιά τήν ἀντίστοιχη ὀνομασία τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας, ἀπό τόν τίτλο τῆς ὁποίας πρέπει νά ἀπαληφθεῖ ὁ ὅρος «Μακεδονία» καί τά παράγωγά του.

Γνωρίζοντας τό σεβασμό καί τήν εὐαισθησία Σας γιά τά θέματα τῆς Ἐκκλησίας μας καί βέβαιοι γιά τήν εὐμενῆ ἐξέταση τῆς κατά τά ἀνωτέρω ἐπισημάνσεως, εὐχόμαστε τήν Εὐλογία τοῦ Θεοῦ στά ἀγαθά Σας ἔργα καί εἰδικότερα, ἐπιτυχία στό ἐγχείρημα πού ἀναλάβατε, τῆς ἐξομαλύνσεως καί ἀμβλύνσεως τῶν ὑφισταμένων χρονίων διαφορῶν στό ζήτημα τῶν Σκοπίων καί διατελοῦμε μετ' Εὐχῶν καί Τιμῆς.

Καμμένος: Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το όνομα της Μακεδονίας - Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε καταρχήν ότι "παράλληλα με τον άξονα σταθερότητας που δημιουργεί η Ελλάδα στον Νότο", καλείται να παίξει "ένα σημαντικότατο ρόλο, προς τα Βόρεια, προς τα Βαλκάνια" σημειώνοντας ότι ήδη μαζί με την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί διμερείς και τριμερείς σχέσεις με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ "έχουμε δέσει πάλι τις σχέσεις μας με την Σερβία" και "καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε με την Αλβανία σε σχέση με την ΑΟΖ". Η Ελλάδα "μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων".

Αναφέροντας ότι "ήλθε η ώρα να λυθεί και το θέμα των Σκοπίων" τόνισε ότι "οι βόρειοι γείτονές μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η μόνη τους ελπίδα και η μόνη τους λύση είναι να δεχθούν μια λύση που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα. Η μόνη τους πόρτα για να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι να έλθουν δίπλα μας και να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε ασφάλεια και επενδύσεις. Να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη νέα αρχή, πλέον, της Ελλάδας να είναι κοντά".

Για να γίνει όμως αυτό, "θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέχεια στα γραφόμενα συγκεκριμένου δημοσιογράφου, είπε ότι "δεν υπάρχουν κυβιστήσεις στους ΑΝΕΛ, δεν υπάρχουν αλλαγές πορείας".

"Από το συνέδριό μας είπαμε ότι δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο "Μακεδονία" και βεβαίως ο ελληνικός όρος "Μακεδονία" είναι και το "new Μακεδονία" και το "upper Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "η Μακεδονία είναι η μία και ελληνική όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ επιθυμούν λύση "και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε. Αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το "Βαρντάρσκα" και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός τον οποίον είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές ανατροπές".

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η ιστορία αυτή "ξεκίνησε με την τσαρική Ρωσία που επεδίωξε το 1878 να παραχωρηθούν στην Βουλγαρία τα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης, τότε υπό οθωμανική κατοχή και συνεχίστηκε με την Σοβιετική Ένωση η οποία το 1924 ζήτησε από τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων να βοηθήσουν στην δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης. Συνεχίστηκε με τους Βούλγαρους και τις εθνοκαθάρσεις του 1913 και του 1943 και ολοκληρώθηκε με τον Τίτο το 1944 που αναγνώρισε την περιοχή του Βαρδάρη ως μία από τις 6 δημοκρατίες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα "Μακεδονία". Σημειωτέον, το 1934, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας δεν αναγνώριζε την ύπαρξη "μακεδονικής εθνότητας", ενώ το 1940 υπό τον Τίτο δέχθηκε να είναι χωριστό έθνος στα Βαλκάνια. Το 1956 το ΚΚ Βουλγαρίας βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία κερδίζει το παιχνίδι, αλλάζει πολιτική και αποφασίζει ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό έθνος, γλώσσα και ιστορία" και επίσης ότι δεν υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" στο Πιρίν, το δε 1992 πρώτη αναγνώρισε τα Σκόπια ως κράτος και όχι ως έθνος, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει γλώσσα, πολιτισμό και ταυτότητα.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα στις συνομιλίες, "είχε ως όπλο την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είναι η επικυρωμένη απόφαση που ισχύει ακόμα και σήμερα και βεβαίως την απόφαση της Λισσαβόνας του ιδίου έτους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας: ότι δεν θα αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή παραγωγά του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα".

Αντί η πολιτική ηγεσία της χώρας "να στηριχθεί στο αυταπόδεικτο", τουτέστιν ότι "η Μακεδονία ανήκει στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό" και ως εκ τούτου το όνομα "Μακεδονία" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους και ως εκ τούτου εναπόκειται στα Σκόπια να βρουν όποιο άλλο όνομα θέλουν, "παρουσίασε ένα πολιτικό ερασιτεχνισμό" παρατήρησε ο κ. Καμμένος. "Ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε ως μακεδονομάχος, υπογράφοντας συμφωνία με το όνομα "Μακεδονία". Ο Σαμαράς έκανε την πρώτη προδοσία στο όνομα της Μακεδονίας. Ερασιτεχνισμό εν συνεχεία επέδειξε στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις 16 Δεκεμβρίου 1991" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως "το μεγάλο έγκλημα έγινε το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία" και υπενθυμίζοντας ότι τότε ως βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε "ως προδότη τον Σημίτη και την Ενδιάμεση Συμφωνία, διότι αυτή έδωσε το όνομα ΠΓΔΜ βάζοντας το "πρώην" στο Γιουγκοσλαβική και όχι στο Μακεδονίας".

"Η προδοσία που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 1995 και συνεχίστηκε με διάφορες άλλες υπογραφές τύπου Γιώργου Παπανδρέου, ήλθε να επιλυθεί το 2007 και λέμε ότι επιμένουμε στην πολιτική του Βουκουρεστίου, δηλαδή στο erga omnes, δεν περιλαμβάνει πουθενά τον όρο "Μακεδονία" όπως περιγράφει η κ. Μπακογιάννη, αλλά όπως ο Κώστας Καραμανλής βεβαίωσε την Βουλή" είπε ο κ. Καμμένος. "Άρα το "Βουκουρέστι", δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό της η κ. Μπακογιάννη, αλλά αυτό που σχεδίασε ο Κώστας Καραμανλής βάζοντας βέτο στην πολιτική της κ. Μπακογιάννη" συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, "ο οποίος απέδειξε με το Κυπριακό ότι δεν δέχεται σχέδιο Ανάν", "να διαπραγματευθεί όνομα το οποίο δεν θα φέρει το ελληνικό όνομα "Μακεδονία", αλλά θα φέρει όποιο όνομα θέλουν αυτοί σλαβικά και δεν θα περιλαμβάνει την "Μακεδονία", είτε λέγεται "πάνω", "κάτω" ή "νέα" (...) Μπορούν να δεχθούν μια τέτοια λύση, εξάλλου θα είναι ο μονόδρομός τους. Εμείς δεσμευόμαστε ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, από την άλλη όμως αν υπάρξει λύση στην οποία δεν συμφωνούμε, θα ζητήσουμε την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και εκεί θα διαφωνήσουμε επισήμως με οποιαδήποτε ονομασία περιέχει τον όρο "Μακεδονία" υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε το ερώτημα στην ΝΔ, "με ποιά απόφαση είναι: με το "Βουκουρέστι" του Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν δέχεται τον όρο "Μακεδονία" ή με το "Βουκουρέστι" της κ. Μπακογιάννη και κάποιων επιχειρηματιών που προκειμένου να γίνει συμφωνία λένε "παραδώστε τα πάντα" και δέχονται και το "Νέα Μακεδονία" και το "πάνω Μακεδονία" και το "κάτω Μακεδονία". Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα, είμαστε ξεκάθαροι, το πρόβλημα το έχουν αυτοί".

Ο κ. Καμμένος είπε ότι όποτε υπήρξε διαφωνία αρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ: οι ΑΝΕΛ ψήφισαν αντίθετα, προσθέτοντας οτι αυτά που υποσχέθηκαν οι ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, αυτά θα υπηρετήσουν ανυποχώρητα.

Πρόσθεσε ότι η μόνη φορά που άλλαξαν πολιτική οι ΑΝΕΛ, ήταν το καλοκαίρι του 2015, καθώς έκριναν ότι η συμφωνία είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την μεγάλη οικονομική κρίση "και αντί να εκμεταλλευθούμε την εντολή του ελληνικού λαού, πήγαμε σε εκλογές, του δείξαμε την συμφωνία και μας ψήφισε γι' αυτό".

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η Ελλάδα βγαίνει το 2018 από την κρίση, ενώ στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επανέφερε την χώρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την χώρα να έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Είπε ότι "καταφέραμε την εθνική συμφιλίωση" και πρόσθεσε "αποδείξαμε ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί", στεκόμενος ιδιαίτερα στην "πάταξη της διαφθοράς των σαλονιών" και σημειώνοντας ότι "με το που κόπηκε το πλιάτσικο ανάσανε η οικονομία".

"Τολμήσαμε και συγκρουστήκαμε με συμφέροντα που είχαν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο παρακράτος, συγκρουστήκαμε με κακοποιούς που είχαν στα χέρια τους την πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μας χτυπούσαν από παντού και μείναμε όρθιοι και αυτοί πλέον σέρνονται στα δικαστήρια προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επανέφερε την κυριαρχία στο Αιγαίο και πέτυχε την μεγαλύτερη συμμαχία στην Μεσόγειο.

"Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται "χωρίς ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα" είπε, αναφέρθηκε στην συνέχεια στην θετική πορεία δεικτών της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι "σε λίγα δεκαήμερα, η Ελλάδα ξεκινά να γίνει παραγωγός ενέργειας από τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας σε φυσικό αέριο και παράλληλα ενεργειακός κόμβος για όλη την περιοχή της Μεσογείου".

"Μας κορόιδευαν όταν μας έλεγαν να πάμε να βρούμε λεφτά από την Αμερική, την Κίνα, την Ρωσία. Δεν πήγαμε να ζητιανέψουμε πουθενά, αλλά τώρα όλες οι εταιρείες από την Αμερική, την Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στο έργο εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου κάτω από την εγγύηση του συνόλου των δυνάμεων της Μεσογείου και έχοντας δίπλα μας τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις, όντας αξιόπιστοι σύμμαχοι" υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Μητσοτάκης: Να σταματήσει η μυστική διπλωματία με τα Σκόπια

Να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα δεξιά, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στην περιοδεία μου στην Πιερία και την Πέλλα, εδώ από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, θέλω να καλέσω την Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία.

Ζητώ επίσης από την Κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».