Back to top

Η στενή σχέση του αμερικανού Πρέσβη με το Φανάρι και η δεξίωση προς τιμήν του Παναγιώτατου

18/06/2022 - 10:52

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες η αναγόρευση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Eπίτιμο Kαθηγητή Διαχείρισης του Περιβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 Η ημερομηνία της τελετής απονομής του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή στον Πατριάρχη δεν επελέγη τυχαία, καθώς συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας του πλανήτη. Ο γνωστός πια σε όλους και ως «Πράσινος Πατριάρχης» μετά το πέρας του τελετουργικού πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Δεκάλογος Κοινωνικής Οικολογίας».

Επισημαίνεται ότι η απόδοση του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή αποτελεί την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση και με αυτήν αναδεικνύεται η διεθνώς καταγραφείσα πολυετής και πολυσχιδής συνεισφορά του Πατριάρχη στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρέσβης των ΗΠΑ Tζορτζ Τσούνης, με τον οποίο συναντήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη.

Από την ημέρα που έφτασε στην Ελλάδα, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Τσούνης, δεν κρύβει την αγάπη του για τη πατρίδα του, αλλά και για την Εκκλησία. Την ορθόδοξη πίστη, με την οποία γαλουχήθηκε από μικρός στις γειτονιές του Λονγκ Άιλαντ, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Οι γονείς του διατηρούσαν με νύχια και με δόντια τους δεσμούς με την πατρίδα που άφησαν πίσω, την ελληνική κληρονομιά και τη γλώσσα. Ο Τζορτζ παρακολουθούσε ευλαβικά το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση ως μαθητής στην κοινότητα της Αγίας Παρασκευής. Δεν έχανε ποτέ τη λειτουργία, στην οποία συμμετείχε και ως παπαδάκι. Η σχέση του κ. Τσούνη με την Εκκλησία ξεκίνησε όταν ήταν παπαδοπαίδι στο Λονγκ Άϊλαντ και κορυφώθηκε όταν τιμήθηκε με με το οφφίκιο του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε. , μαζί με την Γεν. Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ευγεν. κ. Elisabeth Lee.

Από νωρίς είχε στενούς δεσμούς με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Φανάρι, και στήριζε με κάθε δύναμη και από κάθε μετερίζι το έργου τους.

Έτσι, όταν η Α.Θ.Π. ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βρέθηκε τον περασμένο μήνα Θεσσαλονίκη, ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τσούνης τον επισκέφθηκε στο κατάλυμά του.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους, ο Παναγιώτατος ευχήθηκε οι σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδος-ΗΠΑ) να βελτιωθούν και να υπάρχει σταθερότητα, ειρήνη και δημιουργική συνεργασία, ενώ τον ευχαρίστησε για την δεξίωση που ετοιμάζει προς τιμήν του στην Αθήνα τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο Ελληνοαμερικανός Πρέσβης των ΗΠΑ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Παναγιώτατος είναι αγαπητός σε όλο τον κόσμο, αλλά και γιατί νιώθει ότι τον τιμά αυτή η συνάντηση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «για την ηγεσία του αυτή την κρίσιμη στιγμή». Υπογράμμισε δε την ισχυρή φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ορθόδοξη Εκκλησία και προσθέτει: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας στην υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας».

ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR