Back to top

Η επόμενη ημέρα για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

10/05/2019 - 10:15

Σε μια αποφασιστική κίνηση και επισπεύδοντας τις εξελίξεις, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προχώρησε από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών της στην εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. κ. Μακαρίου.

Αν και μετά το μεσημέρι εξεδόθη ανακοινωθέν της Ιερά Συνόδου σύμφωνα με το οποίο γνωστοποιούσαν ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την πλήρωση της θέσης του Ποιμενάρχη Αυστραλίας, (ἐπιφυλασσομένη νά συνεχίσῃ τάς διαβουλεύσεις καί προβῇ εἰς τάς τελικάς αὐτῆς ἀποφάσεις) λιγότερο από δύο ώρες αργότερα προχωρούσε παμψηφεί στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Πληροφορίες που μεταδίδει το neoskosmos.com αναφέρουν ότι «χρειάστηκε να πειστεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος για να είναι υποψήφιος γιατί αυτά που είχε ακούσει για την κατάσταση στην εκκλησία της Αυστραλίας τον είχαν προβληματίσει».Της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας η οποία θα χωριστεί σε Μητροπόλεις. Αυτό, πιθανότατα, θα γίνει τον Ιούνιο
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει και πάλι την έδρα του στο Σίδνεϊ.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσες Μητροπόλεις θα γίνουν. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για τρεις ενώ άλλες για πέντε.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος (ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη) θα γίνει Μητροπολίτης Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Northern Territory.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υπάρχει το ενδεχόμενο πάντως να γίνει ξεχωριστή Μητρόπολη Δυτικής Αυστραλίας και Northern Territory και σε μια τέτοια περίπτωση ο Μηλιτουπόλεως Ιάκωβος θα γίνει Μητροπολίτης και θα τοποθετηθεί στο Perth.
Για τη Βικτώρια δεν είναι βέβαιο αν θα είναι μια Μητρόπολη ή αν θα χωριστεί σε δυο καθώς υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως σε αυτή την Μητρόπολη θα υπάγεται και η Τασμάνια.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προβληματίζεται αν θα κάνει Μητροπολίτη της Βικτώριας τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ή αν θα διορίσει ένα (ή δυο) νέους.
Υπάρχει η σκέψη να δοθεί ο τίτλος του Μητροπολίτη στον Ιεζεκιήλ και να ανατεθεί σε νέο άτομο η Μητρόπολη της Βικτώριας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στη Μελβούρνη θα τοποθετηθεί Μητροπολίτης ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ζήσης, ο οποίος φέρεται να ήταν υποψήφιος και για την θέση του Αρχιεπισκόπου.
Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ζήσης, που ήταν υπεύθυνος του γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού έχει σπουδάσει φαρμακευτική, γνωρίζει τη Μελβούρνη είναι νέος και όπως λένε, αυτοί που τον ξέρουν, ικανότατος και χαίρει μεγάλης εκτίμησης.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα γίνει ο ο Ἀπολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. Οι πηγές μας λένε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προτιμούσε να του δώσει έναν τίτλο Μητροπολίτη και να φύγει από την Αυστραλία ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως θα γίνει Μητροπολίτης Κουϊνσλαντ.

O νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε σε ενημερωτική συνεργασία στο Φανάρι, τον «παρεδιμούντα» στην Κωνσταντινούπολη Επίσκοπο Δορυλαίο κ. Νίκανδρον και αντιπροσωπεία «επιφανών λαϊκών παραγόντων από την Αυστραλία (*Νίκο Πάπα (Παπαναστασίου) ο οποίος εκπροσώπησε τη Νέα Νότια Ουαλία.
*Ανδρέα Γεωργίου (Μελβούρνη).
*Θήο Μπακαλάκης (Κουίνσλαντ).
* Χάρης Πατσούρης (Αδελαΐδα).
Και Σταν Παλάσης (Δυτική Αυστραλία).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οπότε όλα «παίζονται» ακόμα αναφορικά με τις Μητροπόλεις και ποιοι θα τοποθετηθούν σε αυτές.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε στη γενέτειρά του και στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts) και στον τομέα της Βιοηθικής του Πανεπιστημίου του Monash, (Master of Bioethics). Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Διακόνησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε πολλές επιτελικές θέσεις μέχρι την εις επίσκοπον εκλογή του, ενώ από το 2003 μέχρι και σήμερα διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης. Παράλληλα έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθήνας.
Τον Μάιο του 2015 εξελέγη πρώτος Κοσμήτορας του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας.
Ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», ενώ το 2009 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον όρισε εκπρόσωπο στην Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής.

Την 27η Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκοπος Χριστουπόλεως. Χειροτονήθηκε την 16ην Μαΐου του ιδίου έτους, αναλαμβάνοντας τα, υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας, ανατεθέντα σε αυτόν υψηλά καθήκοντα στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας

Στον Επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο, είχε ανατεθεί η οργάνωση της εν γένει Παιδείας στην Εκκλησία της Εσθονίας, όντας ένας εκ των πλέον ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρόσφατα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο ειδικά το Σικάγο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.