Back to top

Γιατί οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν τώρα να ανοίξουν την έρευνα για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

25/09/2019 - 08:28

Επί μήνες δεκάδες στελέχη των Δημοκρατικών απέφευνα την όποια αναφορά σε επίσημη παραπομπή του προέδρου Τραμπ, παρόλο που ορισμένα προβεβλημένα μέλη του κόμματος την ζητούσαν, εκτιμώντας πως θα ήταν μία εσφαλμένη πολιτικά κίνηση, που θα γύριζε μπούμερανγκ. Τι άλλαξε λοιπόν τώρα; Είναι η χρονική συγκυρία αυτή που τους ωθεί στην ενέργεια; 400 ημέρες πριν από τις κάλπες η κίνηση είναι μάλλον υψηλού ρίσκου.  

Η αιφνίδια αλλαγή στάσης των Δημοκρατικών βουλευτών και ειδικά της Νάνσι Πελόζι αποδίδεται σύμφωνα με τους New York Times δεν έχει να κάνει τόσο με τη χρονική στιγμή όσο με το γεγονός ότι πιστεύουν πως οι νέες κατηγορίες κατά του Αμερικανού πρόεδρου είναι αρκετά σοβαρές, αλλά και ξεκάθαρες για να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή η έκβαση της οποίας πάντως είναι εξαιρετικά αβέβαιη. 

Η τελευταία φορά που είχε ανοίξει τέτοιου είδους έρευνα ήταν επί Μπιλ Κλίντον (για το σκάνδαλο Λιουίνσκι), χωρίς πάντως να φτάσει στην καθαίρεση, αφού η Γερουσία δεν άναψε το πράσινο φως. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί τώρα, αλλά οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως έχουν αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε στο μεταξύ να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Η υπόθεση στην οποία στηρίζεται η διαδικασία είναι σίγουρα πιο σοβαρή από τις καταγγελίες ότι πληρώθηκαν γυναίκες για να μην μιλήσουν για τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο. Θα έλεγε ωστόσο κανείς ότι οι κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και ειδικά οι επαφές στενών συνεργατών του Τραμπ με Ρωσικούς παράγοντες ήταν πολύ πιο ηχηρές. Αυτό που έλειπε ωστόσο από εκείνη την υπόθεση ήταν η σαφήνεια. Η δαιδαλώδης έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερ Μάλερ ανέφερε δέκα περιστατικά, στα οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανώς να επιχείρησε παρακώλυση Δικαιοσύνης. Ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για ποινική ευθύνη και απαγγελία κατηγοριών. 

Σε αντίθεση με το θολό τοπίο που δημιούργησε η έρευνα Μάλερ και που χάρισε μία μεγάλη πολιτική νίκη στον Τραμπ, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει λόγο για πλήρη αθώωσή του, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι αυτή τη φορά οι κατηγορίες είναι αρκετά ξεκάθαρες. Η άρνησή του να καταθέσει στο Κογκρέσο την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τουν Ουκρανό ομόλογό του, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια προς μία ξένη χώρα ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει το «ναι» της ξένης κυβέρνησης σε έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του, θεωρούνται από την Πελόζι ξεκάθαρη υπόθεση κατάχρησης εξουσίας. 

Ουσιαστικά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η νέα αυτή υπόθεση θα αλλάξει και τη στάση της κοινής γνώμης που έως τώρα στις δημοσκοπήσεις δήλωνε αντίθετη στην όποια προσπάθεια παραπομπής του πρόεδρου Τραμπ. «Έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Πίτερ Γουέλς και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών για την υπόθεση. «Είναι μία τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, που καθιστά πολύ εύκολο για τους πάντες να κατανοήσουν το παράπτωμα» πρόσθεσε. 

Υπάρχει επίσης ένας επιπλέον παράγοντας, στον οποίο ποντάρουν οι Δημοκρατικοί. Οι επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια. Η απόφαση του Τραμπ να εμπλέξει μία ξένη χώρα στην μάχη κατά του πολιτικού αντιπάλου του ήταν αυτή, που όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στους NY Times, άνοιξε την πόρτα στους πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικούς- πολλοί εκ των οποίων έχουν υπηρετήσει επί χρόνια σε Επιτροπές Στρατιωτικών Υποθέσεων και Πληροφοριών- να πουν ότι έφτασε η στιγμή για την διαδικασία. 

«Ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι οι κατηγορίες αυτές συνιστούν ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας» υπογράμμισε ο βουλευτής, Στίβεν Χορσφορντ. 

Να σημειωθεί ότι έως τώρα και η Νάνσι Πελόζι ήταν αντίθετη σε μία τέτοια διαδικασία, αναγνωρίζοντας τους πολιτικούς κινδύνους, που αυτή ενέχει. Πίστευε ότι η καλύτερη λύση είναι οι μικρότερης εμβέλειας έρευνες από μεμονωμένες Επιτροπές του Κογκρέσου. Όπως αποκάλυψε στους στενούς συνεργάτες της το στοιχείο που την έκανε να αλλάξει γνώμη είναι η σαφήνεια και η απλότητα με την οποία διατυπώνονται οι καταγγελίες από τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. «Δεν ζητάμε από ξένες κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τις δικές μας εκλογές. Είναι τόσο απλό» είχε επισημάνει νωρίτερα την Τρίτη και σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό The Atlantic.