Back to top

Financial Times: Η λύση για το Μακεδονικό είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη

21/01/2019 - 16:58

Αναφορά στην εικοσιεπταετή διένεξη της χώρας μας με τη ΠΓΔΜ κάνουν οι Financial Times με άρθρο τους, εξηγώντας τις διαφορετικές πολιτικές των δύο χωρών και την εξέλιξη του ζητήματος από το 1991 μέχρι και σήμερα.

«Πολλοί Έλληνες πίστευαν ότι ένα νέο κράτος που αποκαλεί τον εαυτό του Μακεδονία, διατηρεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον του βόρειου τμήματος της Ελλάδας», γράφει η εφημερίδα.

Τον φόβο αυτό υποστήριζε εμπράκτως η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ο οποίος από το 2006 επιχείρησε να καλλιεργήσει μια τεχνητή αρχαία μακεδονική ταυτότητα για τον λαό του. Σε απάντηση αυτής της κατάστασης, και λόγω των αντιδράσεων των πολιτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί εμπόδιζαν διαχρονικά τις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη της χώρας στο NATO και την ΕΕ.

Σύμφωνα όμως με τη βρετανική εφημερίδα, «όλα αυτά άλλαξαν με την αποχώρηση Γκρουέφσκι από την ηγεσία και την ανάδειξη του Ζόραν Ζάεφ, ενός κεντροαριστερού ηγέτη με διάθεση για συμβιβασμό. Σε αυτό συνέβαλε και η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προς τιμήν του, και παρά τη σύσσωμη αντίθεση του ελληνικού λαού, αποφάσισε να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Εικόνα από την υπογραφή συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού από τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

«Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό θα μπορούσε να θεωρηθεί εκκεντρικός αναχρονισμός αν δεν αφορούσε μια περιοχή της Ευρώπης που συνεχίζει να αποτελεί πυριτιδαποθήκη εθνικών εντάσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Η Ρωσία προσπαθώντας να επανακτήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, υποστήριξε την αντίθεση στη συμφωνία στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Στο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να εδραιώσουν τη θέση της περιοχής στους κόλπους της Δύσης», γράφουν οι Financial Times.

«Έχοντας περάσει από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά τις αντιδράσεις των εθνικιστών και της ακροδεξιάς, ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο για την επικύρωση αριθμό βουλευτών με την υποστήριξη του Ποταμιού».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «ο Τσίπρας ανεδείχθη στην εξουσία ως λαϊκιστής, υποστηρίζοντας πως θα θέσει τέλος στα μέτρα λιτότητας στη χώρα, τα οποία όμως εφάρμοσε μόλις έγινε πρωθυπουργός. Η υποστήριξη του για τη Συμφωνία ενδέχεται να του κοστίσει ακριβά στις εκλογές που αναμένονται εντός του έτους. Ωστόσο, αυτή η Συμφωνία είναι η σωστή επιλογή για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».