Back to top

Επιφυλάξεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έναντι της γερμανικής πρότασης για ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία

23/10/2019 - 17:18

Mε επιφυλάξεις υποδέχθηκαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ τη γερμανική πρόταση για εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αν και η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στη συμμαχία είπε ότι την ευθύνη γι' αυτή θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρώπη και όχι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, που παραδοσιακά είναι ένας απρόθυμος εταίρος σε αποστολές στο εξωτερικό, γνωστοποίησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία της ζώνης προκειμένου να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι άμαχοι και να διασφαλιστεί η συνέχιση της μάχης κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε την πρόταση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία αναμένεται να την παρουσιάσει στους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ κατά την τακτική συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζω το ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν προτάσεις για το πώς να πάμε μπροστά», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε ευρεία μελλοντική πολιτική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλους τους παράγοντες επί του πεδίου», αναφερόμενος έμμεσα στη Ρωσία.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όταν ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την αντίδραση του ΝΑΤΟ στη επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, είπε πως οι διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας είναι «δημόσια καταγεγραμμένες».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως εξαρτάται από τον κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αποφασίσει ξεχωριστά αν επιθυμεί να επανεξετάσει την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία και προσέθεσε πως οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν το θέμα αύριο, Πέμπτη, στη συνάντησή τους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βάσει μιας συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν χθες η Ρωσία και τη Τουρκία, η Άγκυρα δέχθηκε να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία στην περιοχή των συνόρων, την οποία οι τουρκικές δυνάμεις απέσπασαν από τον κουρδικό έλεγχο μετά την αναπάντεχη αποχώρηση των στρατιωτών των ΗΠΑ στις 9 Οκτωβρίου.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι συριακά, τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα θα περιπολούν τώρα στα τουρκοσυριακά σύνορα, η Γερμανία πρότεινε την εγκαθίδρυση μιας διεθνώς ελεγχόμενη ζώνης ασφαλείας στην οποία θα εμπλέκονται η Τουρκία και η Ρωσία και θα χρειαστεί επίσης την αποδοχή και άλλων χωρών.

Εν μέσω έντονης αποδοκιμασίας της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, η συμμαχία προσπαθεί να αποτρέψει την άσκηση κριτικής στη σύμμαχό της Άγκυρα και το να συρθεί η 29μελής συμμαχία στον πόλεμο στη Συρία που διαρκεί ήδη οκτώ χρόνια.

Η γερμανική πρόταση προσφέρει ενδεχομένως μια διέξοδο, δήλωσαν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και προσέθεσαν ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον είπε ότι το γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή ομάδα που θα είναι μέρος μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

«Είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό», είπε η Χάτσισον, αν και προειδοποίησε ότι δεν είναι βεβαία για τον αντίκτυπο της χθεσινοβραδινής συμφωνίας ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη γερμανική πρόταση.

«Υπάρχουν πολλά να γίνουν σε αυτό το πεδίο... Αν οι Τούρκοι ζητήσουν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα νομίζω πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν», είπε και προσέθεσε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν τη γερμανική πρόταση.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετείχαν σε ενδεχόμενη ευρωπαϊκή δύναμη, η Χάτσισον είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω καθόλου ότι αυτό συζητείται τώρα. Νομίζω πως οι Ευρωπαίοι προσφέρθηκαν. Δεν βλέπω τις ΗΠΑ να παίζουν έναν ρόλο εκεί».

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ είχε πει στις 21 Οκτωβρίου, όταν διατύπωσε την πρόταση, ότι θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την περιοχή και να επιτρέψει στους αμάχους να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους και στους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε εθελοντική βάση.