Back to top

Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους

03/07/2023 - 11:42

του Κώστα Τσιτούνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο για το μεταναστευτικό τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ μίλησε και για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. O κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. «Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της.

Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη περιγράψει τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στις επαφές που αναμένεται να έχει με τον Τούρκο πρόεδρο. Εν όψει της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη διευκρινίσει ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020».

Ταυτόχρονα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα άλλο. Παρά ταύτα, η επίλυση αυτής της διαφοράς, δηλαδή η σαφής οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι θα ήταν τελικά προς όφελος και των δύο χωρών, ώστε να λήξει πια αυτή η εκκρεμότητα με έναν τρόπο που προφανώς θα είναι αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας ή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, εφόσον συμφωνήσουμε και οι δύο ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη» είχε πει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αθήνα βλέπει με θετικό μάτι την επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά «αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στην ρητορική του, δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, είναι εκτός ατζέντας». Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με τις καλύτερες των προθέσεων υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση.