Back to top

Διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη

19/11/2018 - 16:52

Σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τις προκλήσεις των Τούρκων εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της κοινότητας Δένειας, προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ, δήλωσε ότι το υπουργείο είναι ενήμερο από την πρώτη στιγμή για τα περιστατικά παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού. Σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Σαμουήλ επισήμανε πως, για το κάθε περιστατικό χωριστά, το ΥΠΕΞ προέβη σε σχετικές καταγγελίες και διαβήματα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών να καλλιεργούν τα κτήματά τους, καθώς και για την ασφάλειά τους.

Την ελπίδα ότι σύντομα με τα διαβήματα στα οποία προβαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με την παρέμβαση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα καταστεί δυνατή η επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με τις παρενοχλήσεις γεωργών από τον κατοχικό στρατό εντός της νεκρής ζώνης, εκφράζει ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου. Μιλώντας στον Active, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως οι παρενοχλήσεις των γεωργών από τον κατοχικό στρατό δεν αποκλείεται να αποτελούν αντίποινα σε προηγούμενη απαγόρευση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών της εισόδου Τουρκοκυπρίων μέσω της νεκρής ζώνης, προκειμένου να προσευχηθούν στο τζαμί που βρίσκεται στην κοινότητα Δένειας.

Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε παράλληλα τη θέση πως οι παρενοχλήσεις δεν είναι άσχετες με τη συζήτηση που γίνεται για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επισημαίνοντας πως τα επεισόδια αναβαθμίζουν τη σημασία παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στην Δένεια, αλλά και σε κάθε ακριτική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι σήμερα – όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας, Φιλελεύθερος – οι γεωργοί από την Δένεια, αλλά και από τις γύρω κοινότητες (Ακάκι, Μάμμαρι, Αυλώνα), δεν πήγαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, προκειμένου να δώσουν χρόνο στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προβούν σε κάποιες διαβουλεύσεις με το κατοχικό καθεστώς.

Ερωτηθείς αν οι γεωργοί απειλούνται από τους Τουρκοκύπριους ή από τον κατοχικό στρατό, ο κοινοτάρχης Δένειας εξήγησε πως ο κατοχικός στρατός πηγαίνει στη νεκρή ζώνη και διώχνει τους Ελληνοκύπριους γεωργούς, ενώ ακολούθως μπαίνουν στην περιοχή οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί με τα τρακτέρ τους και καλλιεργούν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι τα χωράφια που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης είναι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων και μάλιστα οι γεωργοί επιδοτούνται μέσω του ΚΟΑΠ.

«Εμείς που ζούμε στην περιοχή θέλουμε την ειρήνη», ανέφερε ο Κοινοτάρχης Δένειας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως το πρόβλημα είναι ο κατοχικός στρατός και όχι οι Τουρκοκύπριοι. «Τίποτα δεν μας χωρίζει με τους Τουρκοκύπριους», τόνισε ο κ. Παναγιώτου.

Ο Κοινοτάρχης Δένειας ευχαρίστησε τέλος το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμπαράστασή του και για τα διαβήματα στα οποία προβαίνει, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των γεωργών.

Διαψεύδουν από τα κατεχόμενα

Δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των «δυνάμεων ασφαλείας» και ε/κ γεωργών στην περιοχή της Δένειας, αναφέρουν πηγές του λεγόμενου υπουργείου Εξωτερικών των κατεχομένων που επικαλείται ο τ/κ Τύπος, οι οποίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να επιβάλλει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αλλά απέτυχε, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο».

Πρόκειται για είδηση που μετέδωσε το τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων και αναμετέδωσαν όλα τα τ/κ ΜΜΕ, με αφορμή την είδηση σε ε/κ εφημερίδες για ένταση στην νεκρή ζώνη κοντά στην Δένεια.

Οι πηγές του «υπεξ» έκαναν λόγο για ανύπαρκτους ισχυρισμούς και αφού αναφέρθηκε ότι υπήρξε επικοινωνία (του «υπεξ») με τον τουρκικό στρατό, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των «δυνάμεων ασφαλείας» και των ε/κ γεωργών και πως επρόκειτο «για είδηση προπαγάνδα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της ε/κ πλευράς με τις ίδιες πηγές του «υπεξ» να υποστηρίζουν ότι μετά το περιστατικό με την απαγόρευση χρήσης του δρόμου Φυλλιάς – Δένειας από Τ/κ που ήθελαν να προσκυνήσουν στο εκεί τζαμί που έγινε πριν περίπου 10 μέρες από την OΥΝΦΙΚΥΠ, η ε/κ πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το περιστατικό και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.

Κάνει δε λόγο για παραβίαση στις 17 Νοεμβρίου της νεκρής ζώνης στη Δένεια από μια ομάδα 15-20 Ε/κ, μεταξύ των οποίων ένας ιερέας, δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές, που πλησίασαν στα «σύνορα» – όπως γράφει – του ψευδοκράτους, φωνάζοντας συνθήματα. Επιτόπου μετέβη δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που παρενέβη για να απομακρυνθεί από την περιοχή το όχημα.

Την παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης στο επεισόδιο, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως ισχυρίζονται οι εν λόγω πηγές του «υπεξ» στα τ/κ δημοσιεύματα.