Πραγματοποιείται απόψε στις 19:00 το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου και Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στη νεκρή ζώνη.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε αναφέρει ότι «ο αντικειμενικός στόχος για τη δική μας πλευρά είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».
«Δεν πρόκειται, βέβαια, για συνάντηση διαπραγμάτευσης όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είχε πει ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη κάτι που θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συναντώνται μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.
Στο παρασκήνιο…
Το πολυαναμενόμενο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο λαμβάνει χώρα απόψε το βράδυ, άνευ μάλιστα δημοσιογραφικής κάλυψης κατ’ απαίτησιν του κ. Ακιντζί, στην οικία της εκπροσώπου του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ, πριν καν ξεκινήσει, φαίνεται να οδεύει σε αποτυχία. Εν μέρει αιτία, είναι ότι πραγματοποιείται εν μέσω γενικής ανάφλεξης στην Συρία με εμπλοκή πλέον όλων των υπερδυνάμεων, κάτι που έχει ως συνεπακόλουθο, συγκεκριμένοι διεθνείς παίκτες με μακρά ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό να έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή την δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να ασχοληθουν με τα του Κυπριακού.
Παράλληλα όμως είναι το ίδιο το κλίμα που υφίσταται στο Κυπριακό μετά την σύνοδο στο Κραν Μοντανά, αλλά και οι απανωτές σε εξέλιξη προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που διαμορφώνουν ένα κλίμα χαμηλών προσδοκιών ως προς το αποτέλεσμα.
Αυτό όμως που αναφέρεται στο άρθρο του Κώστα Βενιζέλου για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είναι το ότι δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως φερειπείν η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ή η διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων, Δερύνειας και Απλικίου, με γνώμονα να διατηρηθούν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και να αποτραπεί ένα οριστικό αδιέξοδο που θα επιβάρυνε αμφότερες τις πλευρές.
Σύμφωνα πάντα με το αρχικό πλάνο σχεδιασμών, οι οποίοι δεν έχουν επί του παρόντος διαφοροποιηθεί, στοχεύουν σε αποτέλεσμα μέχρι το φθινόπωρο, πριν δηλαδή από τη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Όσοι εκ των εν δυνάμει μεσολαβητών ασχολούνται παρασκηνιακά με το Κυπριακό, εκτιμούν πως υπάρχουν δύο ορόσημα προς αξιοποίηση: α.) Η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούνιο και β.) η γεώτρηση της ExxonMobil περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Με τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς τη Λευκωσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να στείλει απεσταλμένο στους εμπλεκόμενους προκειμένου να τους βολιδοσκοπήσει για τις προθέσεις τους αναφορικά με το Κυπριακό.
Παράλληλα, ξένοι διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, οι οποίοι μάλιστα προσφάτως διοργάνωσαν, κεκλεισμένων των θυρών, ενημερωτική ημερίδα, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένα πρώτο βήμα στο δείπνο με επαναδραστηριοποίηση των τεχνικών επιτροπών. Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», συγκεκριμένη μεγάλη χώρα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκρίνει όπως σταματήσουν οι όποιες δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας, κυρίως των γεωτρήσεων, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο Κυπριακό, κάτι που ουσιαστικά όμως παραπέμπει σε εν μέρει ικανοποίηση αιτήματος της τ/κ πλευράς.
Στο μεταξύ, η κάθοδος του «Μπαρμπαρός» εκτιμάται ότι αποτελεί προπομπό του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro II, το οποίο αναμένεται κατά τους αμέσως επόμενους μήνες ή ακόμα και εβδομάδες να προσεγγίσει την κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να προβεί σε γεωτρήσεις.