Back to top

Α.Σίσι προς Κ.Μητσοτάκη και Ν.Αναστασιάδη: «Να συντονιστούμε ενάντια στην Τουρκία»

08/10/2019 - 17:55

Την ισχύ εν τη ενώσει επιχειρεί να προβάλλει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Α.Σίσι επιχειρώντας να συντονίσει τις δυνάμεις των τριών κρατών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις στο Κάιρο μετά την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάν αλ – Σίσι.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αναζητούν συμμαχίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά εάν δεν έχουν την ισχύ να επιβληθούν από μόνες στην τουρκική προκλητικότητα αυτές δεν αρκούν. Το πάθημα των Κούρδων με τις ΗΠΑ θα πρέπει να διδάξει πολλά στο πολιτικό προσωπικό στην Αθήνα.

Τον συντονισμό σε όλους τους τομείς επιβεβαίωσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε ότι αφορά τα κοιτάσματα και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Ο Α.Σίσι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις διότι πλέον η Άγκυρα επιχειρεί να θίξει και τα αιγυπτιακά εθνικά συμφέροντα και όχι μονο τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την αδύναμη αναγνωρισμένη όμως, κυβέρνηση της Λιβύης (που ελέγχει κάποιο κομμάτι στα δυτικά της χώρας) για να δημιουργήσει προβλήματα στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και να πετύχει η Τουρκία τον εξωπραγματικό της στόχο, η δική της ΑΟΖ να εφάπτεται με την λιβυκή!

Επί της ουσίας επιχειρεί μια στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας νιώθωντας πως οι δικές του Ένοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να την επιβάλλουν. Σωστά επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αντι-τουρκικό μπλοκ αλλά θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα κυρίως η Αθήνα (η Λευκωσία δεν διαθέτει την ισχύ για κάτι τέτοιο)

 Η τριμερής συνάντηση, σήμερα στην Αίγυπτο, αναμένεται να σφραγίσει τη στήριξη του Καΐρου και να θέσει τις βάσεις συνεργασίας των τριών χωρών σε μια σειρά θεμάτων, από την ενέργεια μέχρι τις επενδύσεις.

Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα«Οι χώρες μας με βαθιές ρίζες στο χρόνο συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο Κάιρο». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναστασιάδης: Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου
Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για πολιτική των κανονιοφόρων εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για την διαχρονική στήριξή τους.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε τα εξής:

«Εξετάσαμε τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού και του περιβάλλοντος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε την θέσπιση του East Mediterranean Gas Forum, ενώ ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν οι μεταναστευτικές ροές και οι κοινωνικοοικονομικές τους επιπτώσεις.

Όσο για το περιβάλλον, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΚΔ, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενημέρωσα τους δύο ηγέτες όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα ενόψει της τριμερούς συνάντησης, νοουμένου ότι θα υπάρχει το κλίμα που θα δημιουργεί το κλίμα για επανέναρξη του διαλόγου. Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο είπε ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων πρέπει να συμβάλει στην ενότητα και στην ειρήνη στην ταραχώδη ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την σθεναρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της διπλωματικής των κανονιοφόρων.

Ευχαριστώ τους δύο ηγέτες για την στήριξή τους όσον αφορά την διαχρονική στήριξη ως προς τον τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων στην Κύπρο».