Back to top

Αρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Νέος ρόλος για τη μεγαλόνησο σύντομα

18/04/2018 - 09:25

Μεγάλη και τρομερά σημαντική προσπάθεια εφοδιασμού του κυπριακού στρατού με αμερικανικής κατασκευής οπλικά  συστήματα πραγματοποιείται με την τεράστια συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας, Αμερικανού βουλευτή και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, η οποία εφόσον ευοδωθεί θα αλλάξει όλο το  status quo στην περιοχής.

Ενα νέο σχέδιο νόμου για την διακοπή του αμερικανικού εμπάργκο εξοπλισμού στην Κύπρο δημοσιοποίησε ο Αμερικανός δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, σύμφωνα με δημοσίευμα της  ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης “Greek News”.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, ο Ντέιβιντ Σιτσιλίνε – που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής – ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που έχει παράσχει βασική υποστήριξη για την καταπολέμηση του ISIS στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο φιλέλληνας δημοκρατικός βουλευτής πρόσθεσε ότι το εμπάργκο στην πώληση και μεταφορά στρατιωτικού οπλισμού στην Κύπρο έχει πια ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας.

«Είναι σημαντικό να ακυρώσουμε αυτή την απαγόρευση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Στους επόμενους μήνες υπάρχουν δύο σημαντικά φόρουμ στα οποία θα προωθηθεί το νομοσχέδιο. Οι κοινές δραστηριότητες του HALC και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής στο Κογκρέσο και το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Εντι Ζεμενίδης εργάζονται εδώ και μήνες με μέλη του Κογκρέσου για να προωθήσουν αυτή τη νομοθεσία.

Σε δήλωση προς τη “Greek News», ο Έντι Ζεμενίδης είπε ότι «Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να δώσουν ουσία στη «στρατηγική εταιρική σχέση»που διακήρυξε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν το 2014. Η άρση του εμπάργκο όπλων θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για να εδραιωθεί το καθεστώς της Κύπρου ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας».