Back to top

Αποκαλυπτικό έγγραφο της CIA για την ελλληνοτουρκική κρίση του 1987

22/10/2017 - 13:57

Η ανάλυση ενός πιθανού ΕλληνοΤουρκικού πολέμου το 1987 μέσα από τα μάτια της CIA και σχετικών αναλυτών σε αναφορά της CIA, επιδύκνειε σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα αποτροπής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού στην κυριολεξία θα κατέστρεφαν την Τουρκία στρατιωτικά ακόμα και αν η Ελλάδα, τυπικά είχε ήττα επί του πεδίου. Με αυτό το σκεπτικό φυσικά η Τουρκία πολύ δύσκολα θα έκανε πράξη μια επιθετικής μορφής πολιτική τότε.

Στο εν λόγω έγγραφο που δημοσίευσε η Huffigton Post, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987 και τίτλο «Greco-Turkish Balance of Power» (υπογράφει ο ταγματάρχης Χάρι Ντινέλα) αναφέρεται πως υπήρχε στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη. Μεταξύ των συμπερασμάτων αναφέρεται πως «είναι μάλλον απίθανο είτε η Ελλάδα είτε η Τουρκία να επιτύχουν σημαντικά οφέλη στη Θράκη. Σε ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, ακόμα και μικρής διάρκειας, πιθανότητες/ δυνατότητες για μάχες με μεγάλες απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού μπορούν να αναμένονται στη Θράκη, με ουδεμία πλευρά να επιτυγχάνει σημαντικό πλεονέκτημα ή εδαφικά κέρδη».... Όσον αφορά στο Αιγαίο, στις εκτιμήσεις αναφερόταν πως η Ελλάδα πιθανότατα μπορεί να υπερασπιστεί επιτυχώς και τα έξι μεγάλα νησιά του Αιγαίου απέναντι σε μια σοβαρή τουρκική προσπάθεια κατάληψης ενός εξ αυτών.

«Οι απώλειες και στις δύο πλευρές αναμένεται να είναι υψηλές». Ωστόσο, θεωρείται πως η Τουρκία μπορούσε να καταλάβει ένα από τα μικρότερα νησιά, και υπογραμμίζεται πως πιθανός στόχος θα ήταν το Καστελόριζο. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται πως κατάληψη εδάφους από οποιαδήποτε πλευρά θα δυσκόλευε τα δεδομένα όσον αφορά στον τερματισμό μιας πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο μέσω πολιτικών μέσων με επέμβαση ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ.... Παρόλα αυτά, εκτιμάται πως η Ελλάδα φαινόταν να έχει υπεροπλία/ πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, κάτι που φαίνεται να εξηγεί την «τόλμη» που επέδειξε η χώρα μας κατά την κρίση του Μαρτίου του 1987 (η κρίση του «Σισμίκ»)- αν και θεωρείται πως «καμία πλευρά δεν επιθυμούσε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Ωστόσο η Ελλάδα όπως επεδείχθη τον Μάρτιο του 1987 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κάνει πίσω αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης, ειδικά στο Αιγαίο, σε σχέση με το παρελθόν». Κύπρος Όσον αφορά στην Κύπρο, η εκτίμηση της CIA στο εν λόγω έγγραφο του 1987 ήταν πως η Τουρκία είχε το στρατιωτικό και πολιτικό πλεονέκτημα. «Πέρα από το να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία στη Θράκη και το Αιγαίο, η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει το νότιο τμήμα της Κύπρου απέναντι σε μια σοβαρή τουρκική επίθεση. Σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο, οι απώλειες και στις δύο πλευρές, αλλά ειδικά στο νότιο (ελληνοκυπριακό) κομμάτι μπορούν να αναμένονται μεγάλες σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και περιουσία. Η Τουρκία θα επικρατήσει».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως «σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο, η πιθανότητα τουρκικής προέλασης στο νότιο τμήμα της Κύπρου θα αυξηθεί δραματικά- ειδικά εάν η Τουρκία υποστεί βαριές απώλειες στο Αιγαίο. Τα επίπεδα των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν παράγοντα “μετριασμού” για την Αθήνα όσον αφορά στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο».... Οι εκτιμήσεις για το μέλλον το 1987 Σημειώνεται πως η εκτίμηση στο έγγραφο ήταν πως η στρατιωτική ισορροπία που υπήρχε το 1987 στο Αιγαίο θα άρχιζε να αλλάζει υπέρ της Τουρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μακροπρόθεσμα», αναφέρεται. Σε άλλες προβλέψεις, σημειωνόταν πως η Ελλάδα γινόταν όλο και πιο ανήσυχη όσον αφορά στη δυνατότητά της να πλήξει επιτυχώς τουρκικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ανατολία.

Ακόμη, βάσει της ανάλυσης, η Τουρκία θα είχε διπλάσια ή και παραπάνω μαχητικά F-16 από την Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ το τουρκικό ναυτικό αναμενόταν να προβεί σε σημαντικό εκσυγχρονισμό κατά τη δεκαετία του 1990.... Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάλυση αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία θα έπρεπε να εξετάσουν…συνδρομή προς την Ελλάδα και την Τουρκία όσον αφορά στην παροχή εξοπλισμού στην κάθε πλευρά που θα αυξάνει την συνολική αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεών τους απέναντι σε μια πιθανή απειλή από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ενώ παράλληλα θα αυξάνει την εκατέρωθεν αποτρεπτική ισχύ Στη συνέχεια σημειώνεται πως «σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο, η πιθανότητα τουρκικής προέλασης στο νότιο τμήμα της Κύπρου θα αυξηθεί δραματικά- ειδικά εάν η Τουρκία υποστεί βαριές απώλειες στο Αιγαίο.

Τα επίπεδα των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν παράγοντα “μετριασμού” για την Αθήνα όσον αφορά στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο».... Οι εκτιμήσεις για το μέλλον το 1987 Σημειώνεται πως η εκτίμηση στο έγγραφο ήταν πως η στρατιωτική ισορροπία που υπήρχε το 1987 στο Αιγαίο θα άρχιζε να αλλάζει υπέρ της Τουρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μακροπρόθεσμα», αναφέρεται. Σε άλλες προβλέψεις, σημειωνόταν πως η Ελλάδα γινόταν όλο και πιο ανήσυχη όσον αφορά στη δυνατότητά της να πλήξει επιτυχώς τουρκικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ανατολία. Ακόμη, βάσει της ανάλυσης, η Τουρκία θα είχε διπλάσια ή και παραπάνω μαχητικά F-16 από την Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ το τουρκικό ναυτικό αναμενόταν να προβεί σε σημαντικό εκσυγχρονισμό κατά τη δεκαετία του 1990.... Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάλυση αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία θα έπρεπε να εξετάσουν…συνδρομή προς την Ελλάδα και την Τουρκία όσον αφορά στην παροχή εξοπλισμού στην κάθε πλευρά που θα αυξάνει την συνολική αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεών τους απέναντι σε μια πιθανή απειλή από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ενώ παράλληλα θα αυξάνει την εκατέρωθεν αποτρεπτική ισχύ όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου».... Στο τέλος του εγγράφου σημειώνεται πως το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου στο Αιγαίο θα μειωνόταν σημαντικά εάν επιλύονταν μία ή περισσότερες διαφορές στο Αιγαίο ή σε περίπτωση συμβιβασμού στο Κυπριακό. «Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Ελλάδα είναι πιο πιθανό να αρχίσει τις εχθροπραξίες από την Τουρκία.

Όσο η Τουρκία ενισχύεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, η πιθανότητα η Ελλάδα να αρχίσει εχθροπραξίες μάλλον θα μειώνεται».... Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλο σχετικό έγγραφο της ίδιας (σε γενικές γραμμές) περιόδου οι εκτιμήσεις ήταν πως σταδιακά, κατά τη δεκαετία του 1990, η ισορροπία θα άρχιζε να είναι υπέρ της Τουρκίας, καθώς «η Ελλάδα, με μικρότερο πληθυσμό και βιομηχανικές δυνατότητες, δεν μπορεί να παραμένει ίση με την Τουρκία επ’αόριστον, παρά την εθνική της δέσμευση και τη συνεχιζόμενη ξένη βοήθεια. Η τουρκική στρατιωτική υπεροπλία στην Κύπρο θα συνεχιστεί επ’αόριστον». Επίσης, αναφέρεται ότι μια σύγκρουση στο Αιγαίο σε γενικές γραμμές δεν θα είχε ξεκάθαρο νικητή, παρά τις βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές.......

Τι έχει αλλάξει όμως από τότε; Έχει αλλάξει δυστυχώς ο συσχετισμός των όπλων ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Είναι το σημείο που δείχνει γιατί οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει στην κυριολεξία σε επιθετικές ενέργειες. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν όλο και μεγαλύτερο εξοπλιστικό ρυθμό για Τουρκία εις βάρος της ικανότητας αποτροπής της χώρας μας. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που προέκυψαν πολύ πρόσφατα και παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Είναι η αποψίλωση των σωμάτων στρατού που έχει υποστεί η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο πώς οι Τουρκικές ΝΟΤΑΜ αλλά και οι εναέριες παραβιάσεις τους, έχουν μειωθεί συγκριτικά με αυτές πριν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά ΑΚΡ. Παράλληλα η ένταση των ηττών που δέχεται η Τουρκία στο πεδίο μαχών σε Συρία έχει προκαλέσει προβληματισμό στους διοικητές του Τουρκικού στρατού όσον αφορά το αξιόμαχο των δυνάμεων ξηράς που διαθέτουν.... 

Τι δεν έχει αλλάξει Η μορφολογία εδαφών καθώς και η πεποίθηση πολλών Ελλήνων πώς ακόμη και σήμερα αν υπάρξει γενικό κλίμα πολεμικών επιχειρήσεων θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση σε σχέση με την γείτονα χώρα που τυπικά ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση στα νότια σύνορα της αλλά και εντός με τους Κούρδους. Σημείωση Η Κύπρος χάθηκε λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας σε απόσταση επιχειρησιακής εμβέλειας και συνεχίζει και είναι επισφαλές έδαφος για την Εθνική Ελληνική άμυνα. Η κάθε προσπάθεια ή κίνηση που θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης από το Ελληνικό τόξο πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη στις επόμενες συζητήσεις στις 23.1.2017... 

Σημειώνεται επίσης απο τις προβλέψεις της CIA σε αναφορά του 1990 (εδώ το έγγραφο), που έδειχναν πώς υλικοτεχνικά η Τουρκία θα αναπτυχθεί γρηγορότερα ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και πιο επιθετική ακριβώς λόγω αυτής της υπεροπλίας, ενώ δίνεται έμφαση στην αναφορά πώς η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση (εντός δεκαετίας από το 1987 να θυμίσω οτι είχαμε την πρώτη άτυπη απώλεια εδάφους με τα Ίμια να "γκριζάρονται" ) Πρέπει να τονιστεί για ακόμη μια φορα οτι είναι εκτίμηση βάσει υλικοτεχνικών δεδομένων που είχαν τότε σε CIA, ΗΠΑ και σίγουρα δεν λαμβάνονται και άλλες παράμετροι που αφορούν ποιοτική στάθμη στρατιωτικού δυναμικού, κατάσταση ηθικού κτλ κτλ.. που παίζουν εξίσου πολύ σημαντικό ρόλο. Με πληροφορίες απο τον Αλέξανδρο Νίκλαν, Σύμβουλο Θεμάτων Ασφαλείας....