Back to top

Από το Brexit στο «May exit»

13/07/2018 - 07:14

Αντί για Brexit, πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε «May exit». Η πρόσφατη παραίτηση δύο πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης Μέι, του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβς και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ανέδειξε τον βαθύ διχασμό που υπάρχει στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα αλλά και ευρύτερα στη βρετανική κοινωνία.

 Η πρωτοβουλία για έξοδο από την Ε.Ε. δεν ήταν αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά ξεκίνησε από μέρος της ίδιας της πολιτικής ελίτ, που επιδιώκει να ανασυστήσει τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας στις διεθνείς εξελίξεις, μένοντας παράλληλα «εντός, εκτός κι επί τα αυτά».

Μετά την παραίτηση των δύο υπουργών, η Μέι προσπάθησε να συσπειρώσει την κυβέρνηση και το κόμμα της, υπό τον φόβο της ενδεχόμενης έλευσης στην εξουσία των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν θα αποτελέσει πιθανόν τη συνήθη εναλλαγή στην εξουσία Συντηρητικών-Εργατικών, με δεδομένο το ριζοσπαστικό παρελθόν του ηγέτη των Βρετανών Εργατικών, εκτός και αν υπάρξει η συνήθης για πρώην ριζοσπάστες πολιτικούς «κωλοτούμπα».

Ήδη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Independent, οι Εργατικοί του Κόρμπιν προηγούνται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών.

 Οι πολιτικοί αναλυτές στη Βρετανία επισημαίνουν ότι η Μέι στηρίζεται πλέον σε τεχνητή πλειοψηφία, καθώς το Κοινοβούλιο δεν είναι μοιρασμένο σε Συντηρητικούς και Εργατικούς, αλλά σε οπαδούς του «σκληρού Brexit» και αυτούς που επιχειρούν μια σχετικά ανώδυνη έξοδο.

 Στους τελευταίους ανήκει και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία επιχειρεί να κρατήσει τη Βρετανία με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω, επιδιώκοντας μια νέου τύπου τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

 Παρότι η προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών είναι τεχνικά δύσκολη, λόγω του νόμου περί σταθερών κυβερνήσεων που είχε περάσει ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες κυβερνητικές αποστασίες παραμένει, καθώς θα εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό για το Brexit.

 Ούτως ή άλλως η συμβιβαστική προσπάθεια της Μέι, πέρα από την οργή των σκληροπυρηνικών του Brexit που έχει προκαλέσει, δεν είναι καν βέβαιο πως θα γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες.

 Όποια και αν είναι τελικά η εξέλιξη στη Βρετανία, το Brexit και το μεταναστευτικό παραμένουν οι δύο μεγάλες προκλήσεις που θα συνεχίσουν να ταρακουνούν την Ευρώπη.