Back to top

Απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε Ευρώπη και Ισραήλ: «Θα σας εξαλείψουμε σε περίπτωση πολέμου» (βίντεο)

26/11/2017 - 14:11

Με μια έντονη ρητορική οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, θεματοφύλακες της θεοκρατικής κοινωνίας που αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν, συχνά μάλιστα χαρακτηριζόμενοι και ως η ελίτ της ιρανικής κοινωνίας, απείλησαν ευθέως Ευρώπη και Ισραήλ.

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι αν απειλήσει την Τεχεράνη, οι Φρουροί θα αυξήσουν το βεληνεκές των πυραύλων άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

«Αν έχουμε διατηρήσει το βεληνεκές των πυραύλων μας μέχρι τα 2.000 χιλιόμετρα, αυτό δεν είναι εξαιτίας έλλειψης τεχνολογίας… Ακολουθούμε ένα στρατηγικό δόγμα», τόνισε ο Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.

«Μέχρι σήμερα θεωρούμε ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί μια απειλή, για αυτό και δεν έχουμε αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων μας. Αλλά αν η Ευρώπη θέλει να μετατραπεί σε μια απειλή, τότε θα αυξήσουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας», προσέθεσε.

Η Γαλλία είχε ζητήσει διάλογο με το Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, για πιθανή διαπραγμάτευση, ξεχωριστά από την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που υπεγράφη με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Το Ιράν επανειλημμένα τονίζει ότι το πυραυλικό του πρόγραμμα είναι αμυντικό και δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Μάλιστα ο υποστράτηγος Αλί Τζαφάρι και επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και στις 23 Νοεμβρίου εξαπέλυσε ευθείες απειλές εναντίον του Ισραήλ δεσμευόμενος ότι οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση θα είναι η τελευταία του εβραϊκού κράτους όπως αναφέρει το Southfront.

«Είναι αποδεδειγμένος ισχυρισμός ότι να λέμε σήμερα ότι οποιοσδήποτε νέος πόλεμος θα οδηγήσει στην εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος» είπε ο Τζαφάρι σε συνέντευξή τύπου στην Τεχεράνη σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars. 

 

Ο Αλί Τζαφάρι

«Έχουν δει ένα κομμάτι της δύναμης της αντίστασης κατά την διάρκεια των πολέμων των 33 και 22 ημερών και σήμερα αυτό το μεγάλο μέτωπο αντίστασης έχει διαμορφωθεί, αυτό έχει αποδειχθεί» είπε ο Τζαφάρι αναφερόμενος στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και στην επιχείρηση «Cast Lead» το 2008-2009.

Τα σχόλια του Τζαφάρι έρχονται μετά την συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο την Κυριακή, που κλήθηκε από την Σαουδική Αραβία, κατά την διάρκεια της οποίας οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν το Ιράν και την Χεζμπολάχ για τον ρόλο την εξάπλωση της βίας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ στην πολεμική ρητορική ανάμεσα στο σουνιτικό μουσουλμανικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάλεσε τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν ως «τον νέο Χίτλερ της Ανατολής»σε μια συνέντευξή του με τους New York Times.

«Αλλά μάθαμε από την Ευρώπη ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε έναν νέο Χίτλερ στο Ιράν να επαναλάβει αυτό που συνέβη στην Ευρώπη στην Μέση Ανατολή», είπε σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κρίση στην Μέση Ανατολή καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή και στο μέλλον δύσκολα θα μπορέσει να συγκρατηθεί. Ειδικά μετά την επιθετική πολιτική του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος προσπαθεί να εδραιώσει την θέση του στο θεοκρατικό βασίλειο.

Το «casus belli» του Ριάντ προς την Τεχεράνη είναι υπαρκτό και πρέπει να προσεχθεί εάν δεν θέλουμε να υπάρξει μια περαιτέρω κλιμάκωση που θα ταράξει το παγκόσμιο status quo.