Back to top

«Αναμφισβήτητη και σαφής η ελληνική κυριαρχία στα Ιμια»

22/04/2018 - 12:41

Με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα απάντησε η Αθήνα στην επανάληψη των ανυπόστατων τουρκικών ισχυρισμών περί «τουρκικών» Ιμίων, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη δυσμενή για την Αγκυρα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» επεσήμανε ότι «η Τουρκία, αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι της λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα όσον αφορά στον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο, για άλλη μια φορά το παραβιάζει».

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί Ιμίων πρωτοδιατυπώθηκαν ήδη από το 1993 και τόνισε ότι «υπάρχουν οι αποφάσεις παλαιότερες του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ίδια η συμφωνία Τουρκίας - Ιταλίας, υπάρχει η Συνθήκη των Παρισίων το 1947. Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων από την Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι, στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου, οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια, να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η Ε.Ε. ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση με πρόσχημα την “αλληλεγγύη της Ε.Ε.”, για τις διαφορές που σχετίζονται με θέματα κυριαρχίας. Οι βραχονησίδες “Καρντάκ” [Ιμια], τα χωρικά ύδατα γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Η έκθεση της Κομισιόν

Η τουρκική πρόκληση έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία επισημαίνεται «η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», ενώ επαναλαμβάνεται και η αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Επιτροπή ότι «η στήριξη η οποία παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου». Αναφορά γίνεται και στο Κυπριακό, με την Αγκυρα να κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι «επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουσες για το θέμα», θέσεις οι οποίες «αντανακλούν την ελληνοκυπριακή πλευρά», την οποία κατηγορούν και για την αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορεί επίσης την Ε.Ε. «για έλλειψη αντικειμενικότητας και απροθυμία να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύει η χώρα». Ως παράδειγμα κατονομάζει ως τρομοκρατική απειλή, μαζί με το «Ισλαμικό κράτος», το κουρδικό ΡΚΚ, αλλά και την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, για την οποία επισημαίνει ότι δεν κάνει καμία αναφορά η έκθεση της Επιτροπής.

Επίσης, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δημιουργεί τεχνητές διακρίσεις ανάμεσα σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες», διαχωρίζοντας στην έκθεσή της την Τουρκία από τα «Δυτικά Βαλκάνια». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Παρά την αρνητική προσέγγιση της Ε.Ε., η συμμετοχή στην Ενωση παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία».

Η ανακοίνωση χαιρετίζει τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ενωσης» και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Αθήνας για «τη ρητή αναφορά στους δύο Ελληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη».

Συντάκτης: Νικόλαος Ζηργάνος