Back to top

Aλλαγή στη συνθήκη της Λωζάνης ζήτησε ο Σουλτάνος ενώ για τους Ελληνες στρατιωτικούς θα αποφασίσουν τα "ανεξάρτητα" τουρκικά δικαστήρια!

12/07/2018 - 19:53

Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας όπου συζητήθηκε το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντί να δεχθεί την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων, ζήτησε από τον Α.Τσίπρα την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης με την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και την επιστροφή των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών!

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια εύκολη συνάντηση. Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 4 μήνες, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες», είπε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

"Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας… Είχα πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι κατορθωτό, οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται. Έθεσα υπ όψιν του στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο καισυμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειές μας για μείωση στο Αιγαίο".

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και από εμένα κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των «2» είναι μείζον για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση. Ο Ερντογάν θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8». Θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των «2». Είναι άλλο θέμα να ζητά κάποιος άσυλο και να ακολουθούνται διαδικασίες και άλλο η κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Αυτό που ζητάμε δεν είναι χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδίκημα να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Δείτε τι ακριβώς είπε στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός:

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων έχει δικαιώσει την Τουρκικής Ένωση Ξάνθης. Τα δικαστήρια σας απέρριψαν το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Δεν είναι νόμιμο».

Ο Α.Τσίπρας αρκέστηκε να ακούσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν και έθεσε μετ'επιτάσεως το ζήτημα των Ελλήνων αιχμαλώτων. Η απάντηση του Τούρκου προέδρου ήταν: «Δεν επεμβαίνουμε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στη Τουρκία είναι ανεξάρτητη. Παρέβησαν τον τουρκικό νόμο. Θα γίνει ότι προβλέπεται από το νόμο μας. Να δούμε και το θέμα των πραξικοπηματιών. Πόσο ηθικό είναι να δίνεται πολιτικό άσυλο σε άτομα που εγκλημάτισαν κατά του τουρκικού λαού;».

Επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Σε μία από τις πλέον επιφανείς μη κυβενρητικές οργανώσεις της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές η χρήση του όρου τουρκική.

Μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και της νομικής διαδικασίας που ξεκίνησε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίαζε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την κάλεσε να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διόρθωση αυτών των παραβιάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η ελληνική βουλή, αποδεχόμενη νομική ρύθμιση το 2017, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα στα ιδρύματα στα οποία είχε προηγουμένως απαγορευτεί η χρήση του όρου «τουρκικός» να ξανα-υποβάλουν αίτημα για καταχώρηση του ονόματός τους, ωστόσο η νομοθεσία περιλάμβανε και αρκετές εξαιρέσεις προκειμένου να μην γίνουν αποδεκτές αυτές οι ενστάσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση ενός περιφερειακού εφετείου στην Ελλάδα, απορρίφθηκε η αίτηση για την εκ νέου καταχώρηση του ονόματος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι κρίνει ανεπαρκή τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε από την ελληνική βουλή για την εφαρμογή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι.

Αναμένουμε από την Ελλάδα να προβεί στην καταχώρηση των ονομάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει στις ρυθμίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».

Η «απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι...

Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».

Νωρίτερα, το τουρκικό δίκτυο Haberler έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη στιγμή της χειραψίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν.  Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20 ώρα Ελλάδας και στο βίντεο ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».