Back to top

Αιγυπτιακό «μπλόκο»: Ο πρόεδρος αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων

14/12/2022 - 12:04

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της χώρας στη Μεσόγειο, μετέδωσε την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μέσης Ανατολής της χώρας.

«Τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου ξεκινούν από τα χερσαία σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης στο σημείο Νο. 1 για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας στο σημείο Νο. 8, και έτσι η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου εκτοξεύεται από το σημείο Νο. 8 προς την κατεύθυνση του βορρά», αναφέρεται στο διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως καταδεικνύει το διάταγμα, η Αίγυπτος φαίνεται να κινείται με γνώμονα την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του 2020, αμφισβητώντας εμπράκτως το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα ενίσχυσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και πραγματοποιώντας συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι δύο χώρες, μαζί με την Κύπρο, έχουν υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με στόχο τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν σθεναρά τις συμφωνίες θαλάσσιου αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, μία από τις δύο αντίπαλες διοικήσεις στο βορειοαφρικανικό έθνος.

H Αίγυπτος ελπίζει να γίνει ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την ταχεία ανάπτυξη των προμηθειών φυσικού αερίου. Διαμόρφωσε μαζί με άλλες χώρες το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου της περιοχής.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά αποκλείει την Τουρκία.

Κοινή επιστολή Άγκυρας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη για το «μνημόνιο»

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη, κοινή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη, εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον της Αθήνας και της κριτικής που ασκήθηκε από πλευράς της για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Μέσω της εν λόγω επιστολής, όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, Τουρκία και Λιβύη «προτρέπουν την Ελλάδα να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις δύο χωρών».

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του 2022 μεταξύ των κυβερνήσεων Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες είναι ένα νομικό όπλο που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Το μνημόνιο συνεργασίας προσβλέπει και στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου πληροί πλήρως τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ κρατών» γράφουν ο Feridun Sinirlioglu, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, και ο Taher El-Sonni, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης.

Κατά την ίδια πηγή, η επιστολή τονίζει ότι «αντίθετα με τις αιτιάσεις της Ελλάδας, η κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη».

«Η Ελλάδα παραλείπει να αναφέρει ή εσκεμμένα αγνοεί ότι πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν υπογράψει δεκάδες άλλα μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης σε τομείς –από την ενέργεια, στις υποδομές και σε οικονομικές δραστηριότητες- που απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τους υπογράφοντες» αναφέρει η εν λόγω επιστολή.

Οι δύο πλευρές απορρίπτουν, επίσης, ότι παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας ότι το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απαράδεκτες για την Λιβύη και την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τα θεωρούμε άκυρα και δεν αντιτίθενται σε εμάς. Με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν δικαιούται κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές που οριοθετούνται μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας» υποστηρίζουν οι δύο πλευρές στην επιστολή τους.