Back to top

Στα Μοναστήρια της Φθιώτιδος

09/08/2020 - 11:53

Εκτός από τις ενορίες, τις αφιερωμένες στην Μεταμόρφωση του Κυρίου, η μεγάλη Δεσποτική Εορτή εορτάσθηκε πανηγυρικά και σε έξι μοναστήρια της Φθιώτιδας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προεορτίως μετέβη στην γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και τέλεσε την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ως υπόδειγμα και ως πυξίδα για την Μεταμόρφωση της ζωή μας. Την παραμονή της Εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στην υπό ανασύσταση Ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων Λαμίας και παρουσίασε στους πιστούς την νέα αδελφότητα της Μονής, η οποία θα τελεί υπό την καθοδήγηση της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης Γερόντισσας Νικοδήμης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στα Μοναστήρια της Ορθοδοξίας, πολλά εκ των οποίων είναι αφιερωμένα στην Μεταμόρφωση του Κυρίου, και τα χαρακτήρισε ως τόπους αγιασμένους, οι οποίοι εκφράζουν τον πόθο της ζωής των ανθρώπων για αληθινή Μεταμόρφωση.
Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, η οποία αυτή την ημέρα πανηγυρίζει την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας από τον Όσιο Αγάθωνα.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ωμίλησε για την Εορτή της Μεταμορφώσεως δίδοντας έμφαση και αναλύοντας την φράση του απολυτικίου της Εορτής: «Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον».


Στην ευχαριστιακή προσφώνησή του ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως Ιστορική για την Ιερά Μονή, καθότι πρώτη φορά στην ιστορία της Μονής, της Ιεράς αυτής Πανηγύρεως προεξάρχει ο οικείος Μητροπολίτης.
Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό και στα Κτητορικά Μνημόσυνα στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή των Καμένων Βούρλων, παρουσία Αγίων Καθηγουμένων και από άλλες Ιερές Μονές της Ελλάδος, του π. Ιγνατίου Ριγανά, του π. Σιλουανού Πεπονάκη και του π. Δωροθέου Βουρλή, οι οποίοι και ετίμησαν με την παρουσία των Ιερών συνοδειών τους την Πανήγυρη.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στον συσχετισμό σταύρωσης και μεταμόρφωσης, τονίζοντας ότι δίχως το πολίτευμα του Σταυρού δεν είναι εφικτή η ουσιαστική μεταμόρφωση του ανθρώπου.


Εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος, ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη της Μονής και ευχήθηκε το Φως της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, να φωτίζει και να σκέπει την ήδη καλλίκαρπη και θεάρεστο Αρχιερατεία του.
Τέλος το Σάββατο 8 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε μεθεόρτως και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Δαδίου, στην  οποία εορτάζεται πανηγυρικά η Μεταμόρφωση του Κυρίου, διότι αυτή την ημέρα ευρέθη θαυματουργικώς η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης Γαυριώτισσας, προστάτιδος και Εφόρου της Μονής και της ολοκλήρου της περιοχής.


Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Αγίων της Εκκλησίας ως υποδείγματα ανθρώπων που επόθησαν το άκτιστο Φως της Μεταμορφώσεως και  ανήλθαν στο «όρος το υψηλόν» από διαφορετικά μονοπάτια ο καθένας αντίστοιχα της μοναδικότητας της κάθε προσωπικότητας. Ως τέτοια παραδείγματα έφερε τον Άγιο Αιμιλιανό τον Ομολογητή, τον Άγιο Τριαντάφυλλο τον Νεομάρτυρα και τον Άγιο Καλλίνικο, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, τον Άγιο του 2020.

Την Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου πανηγύρισε και η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, μιας και το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Κυρίου.


Στις Ιερές Ακολουθίες προηξήρχε ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος εκήρυξε επικαίρως τον Θείο Λόγο και μετέφερε σε όλους τους προσκυνητές τις εγκάρδιες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Στις Ιερές Ακολουθίες έντονο παρών έδωσαν οι τοπικοί Δήμαρχοι, οι Βουλευτές του Νομού και οι λοιπές Αρχές.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου