Back to top

Σέρβοι Ιεράρχες κατά του Φαναρίου και του Βαρθολομαίου: «Η αυτοκεφαλία δεν ανήκει στην σφαίρα της πολιτικής»

04/01/2019 - 17:14

Οι Σέρβοι με αφορμή την γιορτή των Χριστουγέννων (στην Σερβία εορτάζεται με το ιουλιανό ημερολόγιο) στα μηνύματά τους οι Σέρβοι Ιεράρχες ξιφουλκούν κατά του Φαναρίου και κατά του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το κείμενο του Χριστουγεννιάτικου μηνύματος του Πατριάρχη Ειρηναίου και των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας περιλαμβάνει πληθώρα μηνυμάτων.

Στο μήνυμα, οι Σέρβοι ιεράρχες αγγίζουν το θλιβερό φαινόμενο του σχίσματος που επηρεάζει τον Ορθόδοξο κόσμο σήμερα, και ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Υπενθυμίζουν και την περίπτωση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και τονίζουν πως η αυτοκεφαλία είναι ένα εκκλησιαστικό προνόμιο που δεν ανήκει στην σφαίρα της πολιτικής.

“Με ποιμαντική μέριμνα και ευθύνη, καλούμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Μακεδονία που βρίσκονται σε σχίσμα, σύμφωνα με το πνεύμα της αγάπης του Χριστού, να συνειδητοποιήσουν ότι η αυτοκεφαλία είναι καθαρά ένα θέμα της Εκκλησίας και ότι θα πρέπει να συμβάλουν στην πρόοδο και την εδραίωση της ενότητας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Με αυτή την έννοια η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εργαστεί τους τελευταίους οκτώ αιώνες. Αν, σύμφωνα με τη λογική αυτού του κόσμου, το αυτοκέφαλο ήταν να γίνει αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο, ως στοιχείο της κρατικής κυριαρχίας, εθνικής διάκρισης ή διαχωρισμού, τότε δεν συμβάλλει στην ενότητα και την οικοδόμηση της Εκκλησίας, αλλά ενθαρρύνει την αυτάρκεια και τον εγωισμό, γίνεται επίσης παράδοξη βλασφημία ενάντια στο Άγιο Πνεύμα” αναφέρουν.

Οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Σερβίας, στη συνέχεια, αναφέρονται και στους σχισματικούς «της Μαυροβουνιας Ορθόδοξης Εκκλησίας», και σημειώνουν πως «η σωτηρία δεν εξαρτάται από την εξαγγελία του ποίος είναι Σέρβος και ποιος είναι Μαυροβουνίος» και στη συνέχεια στρέφουν την προσοχή τους στην κατάσταση της κρίσης στην Ουκρανία:

“Ο πειρασμός είναι ο ίδιος με την αδελφική μας Ουκρανία, όπου θυμωμένοι σοβινιστές, ρωσσοφοβικοί, με επικεφαλής κατεστραμμένους πολιτικούς, και με τη βοήθεια των Ουνιτών, και δυστυχώς με την μη κανονική συμμετοχή του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, έχουν εμβαθύνει για να διαδώσουν τα υπάρχοντα σχίσματα και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας στο σύνολό της. Ο Χριστός δεν έρχεται μόνο για να σώσει τον εβραϊκό λαό, παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί επιλέχθηκαν από τον Θεό. Ήρθε ως Σωτήρας όλων των λαών, ανεξάρτητα από το όνομά τους (Ρωμαίους 10:12) ή αυτό που αποκαλούσαν οι ίδιοι σε ορισμένες περιόδους. Μπορούμε να νιώσουμε τη χαρά της δεδομένης σωτηρίας, για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, μόνο μέσω αμοιβαίας συγχώρεσης.” τονίζουν.

Από την πλευρά τους συγκεκριμένοι Μητροπολίτες είναι πιο καυστικοί…

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος σχολίασε τις αποφάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Αυτό συμβαίνει στην εποχή μας. Αυτό είναι εμφανές σήμερα στη συμπεριφορά του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης προς την Ουκρανία. Η λαχτάρα του για την εξουσία έχει προκαλέσει μεγάλη ατυχία, που είναι καταστροφική για το μέλλον όχι μόνο της Ουκρανίας και όλων των σλαβικών λαών, αλλά και για την πληρότητα της Ορθοδοξίας”, τόνισε ο μητροπολίτης.

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος σε συνέντευξή του λίγο πριν από Χριστούγεννα επίσης αφού κατηγόρησε το Φανάρι για “ανατολικό παπισμό” με αφορμή το ουκρανικό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

“Αν συνεχίσει να πιστεύει στην υποτιθέμενη υπεροχή του έναντι όλων και στο αυτοαποκαλούμενο αλάθητο του, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένα τέτοιο πείραμα (σ.σ. Σαν την ουκρανική αυτοκεφαλία) να επαναληφθεί και στο κανονικό έδαφος άλλων αυτοκέφαλων εκκλησιών, μεταξύ των οποίων στη δική μας, όπου υπάρχουν δύο ρήγματα – τα Σκόπια, και το Μαυροβούνιο – τα οποία είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του ουκρανικού σχίσματος”.