Back to top

Μητροπολίτης Δράμας: Γιορτάζουμε την πολιούχο Αγία Βαρβάρα - Μια γιορτή που αγκαλιάζει όλους τους Δραμινούς

04/12/2023 - 13:17

Η Δράμα τιμά ιδιαίτερα την Αγία  Βαρβάρα, καθώς αυτή είναι πολιούχος της. Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, παραμονή της εορτής, όπου εκατοντάδες Δραμινοί συμμετείχαν στη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας.

Προεξάρχων της λιτανευτικής πομπής ήταν ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ενώ συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ζιχνών κα Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος. Κλήρος, άρχοντες και λαός συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα κατά τη λιτανευτική πομπή στους κεντρικούς δρόμους της Δράμας.

Η λιτανεία ξεκίνησε από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου σήμερα το πρωί κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις με την τέλεση Θείας Λειτουργίας.

“Γιορτάζουμε την πολιούχο μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και είναι μια γιορτή που αγκαλιάζει όλους τους Δραμινούς και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή τους”, δήλωσε παραμονές της εορτής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος.

Κατά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, με μικρούς και μεγάλους να είναι συνεπείς και φέτος. Συγκεκριμένα, πριν την ημέρα της γιορτής, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, μέσα από τις γειτονιές, ξεχύνονται στους δρόμους γονείς με παιδιά, ομάδες παιδιών από συλλόγους και σχολεία, παρέες φίλων. Όλοι, έχουν έναν προορισμό, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Στόχος τους είναι η τήρηση ενός εθίμου που συνοδεύουν θρύλοι και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη της ιστορίας κι έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Κρατώντας χάρτινα και πλαστικά καραβάκια στα χέρια τους, διασχίζουν την πόλη φτάνοντας μέχρι τις πηγές.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, παιδιά κάθε ηλικίας, κατασκεύασαν με πολύ όρεξη, μεράκι και προπάντων φαντασία, το δικό τους μικρό ή μεγάλο καράβι από ανακυκλωμένα υλικά. Έγραψαν επάνω την ευχή τους, το στόλισαν με πολύχρωμες ζωγραφιές, ελληνικές σημαίες και ξύλινες κατασκευές, του έβαλαν κεράκια και το έριξαν στα νερά της λίμνης για ένα ταξίδι γεμάτο ελπίδες και προσδοκίες: να πραγματοποιηθούν οι ευχές τους, να διατηρηθεί το έθιμο, να μείνουν ζωντανές οι παραδόσεις των προγόνων.

Κάθε χρόνο γύρω από νερά της Αγίας Βαρβάρας οι γενιές συνομιλούν μεταξύ τους: τα παιδιά, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

“Οι παραδόσεις εκφράζουν τη σχέση του λαού με τον Άγιο”

Κατά τη συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση, που θέλει να υπάρχει στο κέντρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας μια παλιά εκκλησία.

Όπως τόνισε «η παράδοση, είναι μια παράδοση. Μπορεί να μην έχει πολλές φορές ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία που να μπορούν να την τεκμηριώσουν. Όμως αυτές οι παραδόσεις είναι που μας κρατάνε πάντοτε σαν λαό και δείχνουν τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, όπως και με την Αγία Βαρβάρα. Θέλω να πω ότι οι παραδόσεις εκφράζουν τη σχέση του λαού με τον Άγιο. Μπορεί κάτι να μην ισχύει, να μην έχει ιστορική βάση, ή αρχαιολογική τεκμηρίωση. Όμως, η σχέση είναι σχέση και υπάρχει. Και αυτό ζούμε εδώ στη Δράμα. Ένα λαό, ο οποίος εκφράζει μ’ αυτόν τον τρόπο την αγάπη του προς τους Αγίους. Χριστούγεννα έρχονται και καταλαβαίνετε ότι έχουμε πάρα πολλά έθιμα, τα οποία ακριβώς δείχνουν μέσα από την παράδοση των λαών – και όχι μόνο του ελληνικού λαού – αυτή την σχέση των ανθρώπων».

Φωτογραφίες: Πρωινός Τύπος Δράμας (proinos-typos.gr), ΑΠΕ – ΜΠΕ