Back to top

Ιγνάτιος: 25 Χρόνια στο πηδάλιο της Μητρόπολης Δημητριάδος

30/01/2023 - 17:07

Με μία πανηγυρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι πέντε χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τα οποία συνδυάστηκαν με τα ονομαστήριά του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι  Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή και εκπρόσωποι των Αρχών. Την εκδήλωση άνοιξε το Βυζαντινό σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό την δ/νση του Υποδιευθυντού κ. Ευαγγέλου Παυλίδη.

Ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, πνευματικού τέκνου και κορυφαίου συνεργάτου του Σεβ. Ποιμενάρχου και επί σειρά ετών Πρωτοσυγκέλλου της Τοπικής  Εκκλησίας, με θέμα «25 χρόνια Αρχιερατείας Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου». Ο κ. Δαμασκηνός, που ως νέος Διάκονος, ακολούθησε τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο στον Βόλο από την πρώτη ημέρα της Αρχιερωσύνης του, περιέγραψε, καταρχάς, τον Ποιμενάρχη μας ως άνθρωπο. Τον χαρακτήρισε «αυθεντικό άνθρωπο, γνήσιο στην πίστη του, αυθόρμητο στον τρόπο. Δεν παριστάνει, είναι. Δεν είναι αλάθητος, είναι αληθινός. Την αυθεντικότητα του χριστιανικού του βιώματος και το άδολο της ψυχής του, πιστοποιεί από νεαράς ηλικίας η αυθόρμητη και άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του Θεού. Χωρίς δισταγμό, χωρίς ορθολογιστικές σκέψεις, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην Εκκλησία, προσελκύοντας πλούσια τη χάρη, που τον προικίζει με χαρίσματα μοναδικά».

Στη συνέχεια, τον περιέγραψε ως Εκκλησιαστικό ηγέτη, με πανορθόδοξο κύρος, που έθεσε «κορωνίδα του έργου του την πνευματική τροφοδοσία και στήριξη του ποιμνίου του, των κληρικών του, και του ευλογημένου λαού του, για τους οποίους μεριμνά νυχθημερόν, και προσεύχεται ακατάπαυστα… ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων τον απασχολεί άμεσα. Τον θεωρεί ανάγκη επιτακτική, καθώς «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»…

Η διακονία του συνανθρώπου και η μέριμνα για τους εμπερίστατους αποτελεί προτεραιότητά του. Είναι οι «αδελφοί» του Χριστού μας, οι «ελάχιστοι», και αξίζουν της επιμελημένης φροντίδας μας… Σεμνύνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, καθώς στον τόπο μας, παρά τις δυσκολίες των καιρών, καλύπτεται πια τούτη η ανάγκη, τόσο με την αύξηση του αριθμού των «Σπιτιών Γαλήνης» στις ενορίες, όσο και με την καθημερινή λειτουργία του κέντρου σίτισης του Μητροπολιτικού Ναού «Δος ημίν σήμερον». Με την αγωνία του φιλόστοργου Πατέρα μερίμνησε για όλα έγκαιρα, διαβλέποντας την επερχόμενη κρίση. Το δίκτυο της φιλανθρωπίας οργανώθηκε και διευρύνθηκε, γιατί οι αναγκεμένοι είναι αναρίθμητοι: κρατούμενοι και θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες, άστεγοι και ανήμποροι γέροντες, άρρωστοι που ο πόνος υπερβαίνει τις αντοχές τους, μοναχικοί, που τους πνίγει το παράπονο της εγκατάλειψης…».

Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις του Σεβ. Μητροπολίτου  σε περιοχές που περισσεύει ο πόνος, θερίζει η πείνα και οι σοβαρές ασθένειες, όπως η Σερβία, χώρες της Αφρικής, όπου παρεμβαίνει, «διά του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», για προσφορά ποικίλης ανθρωπιστικής βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς, για την ανακούφιση των εμπερίστατων εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, για άσκηση προληπτικής ιατρικής, για υποστήριξη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας». Μίλησε για την στήριξη των Ιερών Μονών, για την προστασία των Μοναστικών Αδελφοτήτων, την ανακαίνιση παλαιών και την ίδρυση νέων Μοναστηριών, αλλά και την αγάπη που τρέφει για τους Κληρικούς του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση του Ιδρύματος Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως του Ιερού Κλήρου, «που αποβλέπει στην κατάρτιση των ιερέων, για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διακονία τους, αλλά και στην παροχή οικονομικής βοήθειας και συμπαράστασης στις ιερατικές οικογένειες. Εξασφαλίζεται έτσι η μισθοδοσία και η ασφάλεια σε άμισθους κληρικούς, και κατά συνέπεια η συντήρηση και αξιοπρεπής διαβίωση των οικογενειών τους. Ήδη, με τη χάρη του Θεού, περί τους τριάντα ιερείς έχουν μισθοδοτηθεί από το ίδρυμα, ενώ παράλληλα υπάρχει μέριμνα και για την ομαδική ασφάλιση των κληρικών».