Back to top

Φυσικές Καταστροφές—Γιατί Τόσο Πολλές;

26/07/2018 - 10:02

Αν και τέτοιες καταστροφές αποκαλούνται συνήθως «θεομηνίες», στην ουσία αυτή η ονομασία είναι παραπλανητική. Ο Θεός δεν ευθύνεται για τις συμφορές που πλήττουν τόσους ανθρώπους σήμερα. Εντούτοις, η Αγία Γραφή προείπε όντως ότι στην εποχή μας θα συνέβαιναν καταστροφές. Λόγου χάρη, στα εδάφια Ματθαίος 24:7, 8, διαβάζουμε τα λόγια του Ιησού: «Θα υπάρξουν πείνες και σεισμοί στον έναν τόπο μετά τον άλλον. Όλα αυτά είναι αρχή βασανιστικών πόνων». Γιατί προείπε ο Ιησούς τα εν λόγω γεγονότα, και ποια η σημασία τους για εμάς;

Ο Γιος του Θεού, ο Ιησούς, είπε αυτά τα λόγια απαντώντας στην ερώτηση: «Ποιο θα είναι το σημείο . . . της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων;» (Ματθαίος 24:3) Μίλησε για διάφορα πράγματα που θα συνέβαιναν, μεταξύ άλλων για συμφορές όπως οι παραπάνω. Κατόπιν έκανε την εξής βαρυσήμαντη δήλωση: «Όταν δείτε να γίνονται αυτά, να ξέρετε ότι πλησιάζει η βασιλεία του Θεού». (Λουκάς 21:31) Επομένως, αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν μεγάλη σημασία για εμάς. Υποδηλώνουν ότι επίκεινται κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Δυνάμεις που Συντελούν στις Καταστροφές

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να ρωτούν: Αν δεν ευθύνεται ο Θεός για τις καταστροφές, τότε ποιος ή τι ευθύνεται; Θα καταλάβουμε την απάντηση μόνο αν δεχτούμε μια σημαντική Γραφική αλήθεια: «Ολόκληρος  ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού». (1 Ιωάννη 5:19) Αυτό το εδάφιο αποκαλύπτει ότι για τα δεινά του κόσμου δεν ευθύνεται ο Θεός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο εχθρός του, “ο πονηρός”—ή, όπως επίσης αποκαλείται στη Γραφή, «ο Διάβολος».—Αποκάλυψη 12:9, 12.

Αυτός ο εχθρός του Θεού, επιδιώκοντας τον ιδιοτελή του σκοπό, θεωρεί τους ανθρώπους αναλώσιμους. Εφόσον ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο, έχει προωθήσει το ίδιο πνεύμα και ανάμεσά τους. Μάλιστα, η Γραφή το υποδηλώνει αυτό προλέγοντας ότι «στις τελευταίες ημέρες» οι άνθρωποι θα είναι «φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι». (2 Τιμόθεο 3:1, 2) Επομένως, δεν μας εκπλήσσει το ότι ο Διάβολος έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα που λειτουργεί με βάση αυτά καθώς και άλλα ασεβή χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προάγει την ιδιοτελή και άπληστη εκμετάλλευση που πολλές φορές βάζει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Πώς επιτείνει τις καταστροφές το σημερινό άπληστο σύστημα; Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες καταστροφές αναφέρει: «Πολύ συχνά συσσωρεύονται πληθυσμοί σε επισφαλείς περιοχές, όπως οι πεδιάδες υπερχείλισης. Επιπλέον, με την καταστροφή των δασών και των υγρότοπων το περιβάλλον δυσκολεύεται να μετριάζει τους κινδύνους. Πίσω από όλα αυτά, διαφαίνεται η απειλή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου . . . που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα». Αν και μεγάλο μέρος αυτής της “ανθρώπινης δραστηριότητας” λέγεται ότι αποσκοπεί στην οικονομική πρόοδο, στην πραγματικότητα αποτελεί απόρροια του ιδιοτελούς και άπληστου πνεύματος που διαποτίζει τον κόσμο.

Συνεπώς, πολλοί ειδικοί παραδέχονται πλέον ότι η αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιτείνει τις ολέθριες επιπτώσεις των καταστροφών. Στην ουσία, οι άνθρωποι έχουν γίνει υποχείρια του Διαβόλου, συντηρώντας ένα σύστημα που επιδεινώνει τις καταστροφές.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι πολλές καταστροφές οφείλονται σε απερίσκεπτη ανθρώπινη δραστηριότητα. Ορισμένες δεν θα ήταν τόσο ολέθριες αν συνέβαιναν κάπου αλλού. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών έχουν κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ύποπτες δοσοληψίες αδίστακτων ατόμων ή επειδή οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες του σημερινού κόσμου αναγκάζουν τους ανθρώπους να συνωστίζονται σε επικίνδυνες περιοχές. Φυσικά, κάποιοι υφίστανται τις συνέπειες καταστροφών, όχι εξαιτίας σφάλματος ή αμέλειας ενός συγκεκριμένου ατόμου, αλλά επειδή «καιρός και απρόβλεπτη περίσταση τους βρίσκουν όλους».—Εκκλησιαστής 9:11.