Back to top

Φθιώτιδος Συμεών: «Πώς ο Άγιος Σπυρίδων έγινε προστάτης του Πειραιά»

12/12/2022 - 12:06

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ τελέστηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 η Ακολουθία του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου, προστάτου και εφόρου της πόλεως του Πειραιά.

Καλωσορίζοντας τους Αρχιερείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αναφερόμενος στην από ετών γνωριμία και φιλιά τους, τους ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την παρουσία τους. Έκανε μια σύντομη αναφορά στο πως ο Άγιος Σπυρίδων έφτασε στον Πειραιά, στην Ιερά Μόνη που πυργώθηκε, αλλά και στην προσφορά του Μοναστηριού στην πόλη του Πειραιά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως για αυτό το λόγο το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε ως προστάτη της πόλεως.

«Είναι ο δικός μας Άγιος» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και τονίζοντας το πως κατατρόπωσε τον Άρειο με το θαύμα της κεράμου, κάλεσε τον Χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών να κηρύξει το Θείο Λόγο.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και μεγάλο δέος να ίσταμαι απόψε χοροστατών στον Θρόνο του Σεβασμιωτάτου Αγίου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Σε έναν Θρόνο τον οποίο τον κοσμεί η γεραρά του, επιβλητική, ιεροπρεπής, μεγαλοπρεπής παρουσία, ποιμαίνοντας αυτή την πόλη της εργατιάς, την πόλη του μόχθου, την πόλη των αγώνων, την πόλη των καημών, την πόλη της ευσέβειας και της αγάπης, την πόλη που ακριβώς είναι γέννημα και θρέμμα του Αγίου Σπυρίδωνος», είπε αρχικά στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προσθέτοντας πως «αυτή πόλη, αν υπάρχει και ζει, το οφείλει στον Άγιο Σπυρίδωνα».

«Οι εορτές των Αγίων δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δυνατότητα να επαναφέρουμε την ομορφιά στη ζωή μας. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δυνατότητα να ξαναγεμίσει νόημα η ζωή μας. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δυνατότητα να ξαναβαπτιστούμε, να αναγεννηθούμε, να ξαναβρούμε τον χαμένο μας εαυτό σε μία εποχή όπως η σημερινή» που υπάρχει ανασφάλεια και έντονη ψυχική σύγχυση, επεσήμανε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε γεγονότα που μας συνταράσουν, που μας συγκλονίζουν, τολμώ να πω μας σοκάρουν και η καρδιά μας ψάχνει να βρει κάπου να ακουμπήσει, κάπου να σταθεί. Ψάχνει η ψυχή μας ένα λιμάνι, ένα λιμάνι ασφαλές. Ψάχνει καταφύγιο».

Αναφέροντας πως ο αληθινός Χριστιανός δεν θέλει και δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα πάντα είναι ισοπεδωμένα και έχουν γκρεμιστεί, τόνισε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ότι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται και όλα γίνονται, γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε με Θεό και θέλουμε να είμαστε με Αυτόν τον Θεό που χαρίτωσε τον Άγιο Σπυρίδωνα. Με τον αληθινό, δηλαδή, Θεό. Όχι με τον θεό του Αρείου που ήταν ένα κτίσμα». «Όλες οι αιρέσεις γεννώνται από εγωπαθής, φίλαυτους, νάρκισσους οι οποίοι προβάλλουν στην θεότητα τα πάθη τους, προβάλουν στην θεότητα την τρέλα τους, προβάλλουν στην θεότητα τα συμφέροντα τους, προβάλλουν στην θεότητα την ιδιοτέλειά τους», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «απέναντι στον Άρειο και σε κάθε Άρειο, στέκεται ο Άγιος Σπυρίδων».

Μιλώντας για στην σημερινή εποχή διερωτήθηκε «τι μπορεί να δώσει ο Άγιος Σπυρίδων στον Πειραιώτη του σήμερα, τι μπορεί να δώσει στο Ρουμελιώτη του σήμερα, τι μπορεί να δώσει στο Χριστιανό του σήμερα, τι μπορεί να δώσει στον Έλληνα του σήμερα, στον Ευρωπαίο του σήμερα, στον άνθρωπο τον οικουμενικό του σήμερα».

Τόνισε πως η σημερινή εποχή έχει ανάγκη από την απλότητα του Αγίου Σπυρίδωνος και κάνοντας λόγο για την βία, την ανισότητα, αλλά και τη φτώχεια που υπάρχει γύρω μας, επεσήμανε ιδιαίτερα το «τεράστιο κοινωνικό έργο αγάπης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ» και της τοπικής μας Εκκλησίας. «Είναι δυνατόν να μπορεί να πει κάποιος ότι δεν έχει ανάγκη να εμπνευστεί από την ελεημοσύνη, από την στοργή, από την τρυφερότητα του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης των πάντων χάριν της αγάπης;», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είπε πως η Εκκλησία μας σήμερα είναι παντού παρούσα «για την αγάπη όχι των πολλών, αλλά για την αγάπη όλων. Για την αγάπη του κάθε ανθρώπου». «Έτσι η Εκκλησία πορεύεται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η Εκκλησία είναι αυτή που ξέρει να απομονώνει και να αποβάλλει τα άρρωστα και νοσηρά μέλη της με τον τρόπο που ίδια ξέρει. Όχι εντυπωσιάζοντας, όχι φωνάζοντας, ούτε με κανιβαλισμό και ανθρωποφαγία, αλλά με τους κανόνες της Εκκλησίας, πολλούς εκ των οποίων εψήφισε και θέσπισε και ο Άγιος Σπυρίδων» στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Τέλος, επισημαίνοντας πως και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιων αιρέσεων που λένε ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο, «γιατί έτσι ήτανε πολύ πιο εύκολο να ελεγχθούν οι συνήθειες τα ήθη τα έθιμα των ανθρώπων», υπογράμμισε πως καλούμαστε αύριο να γίνουμε όλοι οι πειραιώτες και να πούμε πως αυτή η πόλη και αυτή η πατρίδα έχει αφεντικό. «Αφεντικό είναι ο Άγιος Σπυρίδων. Αυτός κάνει κουμάντο και αυτός θα κάνει πάντα κουμάντο. Εμείς αυτόν θα έχουμε οδηγό. Αυτός θα μας οδηγεί, αυτός θα μας δείχνει το δρόμο, αυτός θα μας λέει που είναι η αλήθεια και που είναι το ψέμα, αυτός είναι που θα μας λέει που είναι η αγάπη, που είναι η ελεημοσύνη, που είναι η φιλανθρωπία, που είναι η καλοσύνη, που είναι η ανεκτικότητα, που είναι ο διάλογος. Αυτός θα μας οδηγεί και εμείς θα τον λιτανεύουμε και θα τον αγαπάμε και θα είμαστε για πάντα παιδιά δικά του. Έχουμε πολιούχο. Αυτό σημαίνει πολιούχος: ηγέτης. Ηγέτης είναι ο Άγιος Σπυρίδων. Είναι ο αιώνιος ηγέτης και καμιά άλλη ηγεσία δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί μπροστά του».