Back to top

Αποστολή, Συρικάρι: Εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Αγ. Νικηφόρου του Λεπρού – Εκεί όπου πετούν οι αετοί και κυματίζει η Ελληνική σημαία (ΦΩΤΟ)

03/09/2022 - 10:43

Στο Συρικάρι Κισάμου, σε υψόμετρο σχεδόν 510 μέτρων, ανάμεσα στις καστανιές και στην άγρια κρητική φύση, ξεπροβάλλει ο ναός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Αποστολή: Κάτια Τσιμπλάκη

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πρόκειται για τον πρώτο ναό που τιμάται στο όνομα του Κρητικού Αγίου τον οποίο το 2012 το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέταξε στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου τελούνται στο ορεινό Συρικάρι ή Σηρικάρι (όπως γράφεται πλέον στη δημοτική)  λατρευτικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του ναού αλλά και την λειτουργία κέντρου φιλοξενίας των προσκυνητών.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, στη γενέτειρά του.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιπονήσων κ. Δημήτριος, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τη χαρά του γιατί όπως είπε είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ηγείται των εγκαινίων ενός ιερός ναού.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Δίπλα του βρισκόταν ο μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Επίσης, στον Εσπερινό παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, ο Επισκοπος Κλαυδιουπόλεως κ.Ιάκωβος και ο οικείος ιεράρχης Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στην ομιλία του είπε ότι είναι βαθιά συγκινημένος καθώς με την παρουσία και τη χάρη του Οσίου, ο τόπος  μεταμορφώθηκε.  Για τους δε πιστούς οι οποίοι συρρέουν από κάθε γωνιά του κόσμου είπε ότι προσέρχονται στη σύγχρονη κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Στον Εσπερινό του ύμνους έψαλλαν οι «Κρήτες Μαΐστορες». Άγρυπνοι φρουροί της ιεράς εικόνας του Οσίου Νικηφόρου, ήταν οι νέοι και οι νέες του συγκροτήματος «Βιγλάτορες», οι οποίοι υπερήφανοι και φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης τιμούσαν με το δικό τους τρόπο τον Κρητικό Άγιο.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Εκεί που φτιάχνουν φωλιές οι αετοί, κυμματίζει η Ελληνική σημαία και χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες.

Τον Κρητικό Άγιο ο οποίος με τα θαύματά του έκλεισε τις πληγές της ψυχής και του σώματος πολλών ανθρώπων τιμά και η τοπική κοινωνία της Κισάμου.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ο δρόμος από την παραλία έως το βουνό που βρίσκεται ο ναός είχε δεξιά και αριστερά Ελληνικές σημαίες. Τα πεζοδρόμια των ορεινών χωριών ήταν κάτασπρα βαμμένα με ασβέστη. Όλα «έδειχναν» προς το σπίτι του Αγίου και προς τον νέο ναό που φέρει το όνομά του.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Φθάνοντας σε υψόμετρο περίπου 510 μέτρα ξεπροβάλλει ο εντυπωσιακός ναός τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν του 2018 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος. Στα θυρανοίξια είχε παραβρεθεί και ο Κρητικός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’, το χωριό το οποίο γεννήθηκε βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν το Σηρικάρι. Ο θεμέλιος λίθος του ναού είχε τεθεί το 2012 λίγο μετά την οσιοκατάταξη του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Στη διαδρομή που οδηγεί στο ναό, κυριαρχεί η άγρια Κρητική φύση αλλά και οι εντυπωσιακές καστανιές. Λίγο πριν ο δρόμος καταλήξει στο ναό, ένα ζευγάρι αετών έδειχνε υπερήφανοι τον προορισμό.


Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Το προσκύνημα του Αγίου αλλά και το ταπεινό σπίτι που γεννήθηκε το οποίο αποκαταστάθηκε και έχει μετατραπεί σε προσκύνημα. Ο ταπεινός Άγιος ο οποίος γνώρισε σε μικρή ηλικία την ορφάνεια και χτυπήθηκε από τη νόσο Χάνσεν, τη λέπρα, την οποία δεν ξεπέρασε ποτέ, γιάτρεψε τις πληγές σώματος και ψυχής πολλών ανθρώπων.