Back to top

Αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας από την Μονή Βατοπαιδίου στη Θεσσαλονίκη

29/09/2022 - 11:00

Η προσφυγική Καλαμαριά υποδέχθηκε χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, προερχομένης α­πό την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Η Εικόνα θα παραμείνει μόνιμα στον Ναό προς διαρκή προστασία και ευλογία της Ενορίας και τοπικής Εκκλησίας.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, την οποία κόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, συνοδευόμενος από Πατέρες της Γεραράς Μονής, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης, στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Καλαμαριάς.

 Το θεομητορικό εικόνισμα υποδέχθηκε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τους εκπροσώπους των Αρχών με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη ενώ στην υποδοχή συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς, αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών, που προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει τη χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Στην υποδοχή παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων καθώς και ο Γέροντας του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αγίου Όρους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος αμέσως μετά χορο­στάτησε στη Δοξο­λογία, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολι­τικό Ναό και μίλησε επικαίρως προς το πολυπληθές εκκλησία­σμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό αγώνα όλων αλλά και στην ένδοξο και μαρτυρική πορεία του Έθνους μας.

Εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον άγιο Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, την με­τα­φορά δηλαδή στην πόλη της Καλαμαριάς, της ιεράς και θαυματοβρύτου Εικόνος της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, την οποία χαρακτήρισε πλούτο ευλογιών. 

Τόνισε ότι οι πνευματικές σχέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου γίνονται ακόμα πιο στενές και ο ερχομός του Ιερού Εικονίσματος επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές!

Ευχαρίστησε καθηκόντως τον δωρητή, τον εκ Γεωργίας προέρχομενο κ. Merab Chochua, για την ευγενική του διάθεση να αναλάβει το κόστος δημιουργίας του πιστού αντιγράφου της θαυματουργής Εικόνος, τον οποίο τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητρόπολεως, τον Σταυρό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, μαζί με τη σύζυγο του, αναφώνοντας "Άξιος"!

Στην θαυματουργική παρουσία της Παναγίας αναφέρθηκε στο μεστό και περιεκτικό του λόγο και ο Γέροντας Εφραίμ, ζητώντας απ' όλους να εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Δέσποινα του κόσμου που πάντοτε μεσιτεύει για όλα τα παιδιά της και δεν αφήνει ποτέ και κανέναν! Το πλήθος θαυμάτων της Θεομήτορος επιβεβαιώνει τις ευεργεσίες που δέχεται ο άνθρωπος που καταφεύγει σε Εκείνην ως προστασία, καταφυγή, και παρηγοριά!

Ακολούθως τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, ιερουργούντος του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Μ. του Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης της Καλαμαριάς με τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ευλόγησε το έλαιον και λιτάνευσαν την Ιερή Εικόνα εντός του Ναού για να την ενθρονίσουν στο ειδικό προσκυνητάρι με τον κ. Merab Chochua να ανάβει τιμητικά το καντήλι του Ιερού Εικονίσματος της Κυρία Θεοτόκου, της ελαιοτρυβίσσης.

ΠΗΓΗ: romfea.gr