Back to top

Άγρυπνος φρουρός για το Έθνος μας η Υπεραγία Θεοτόκος!

28/06/2019 - 19:55

Αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή μας είναι τα μέλη της οικογένειας μας για τα οποία τρέφουμε τα πιο αγνά και ιερά συναισθήματα.

Παρόλες τις δυσκολίες και τις διαφωνίες μας πολλές φορές, η οικογένεια είναι σαν τον θεμέλιο λίθο των σπιτιών που μας στηρίζει σε κάθε περίσταση είτε είναι ευχάριστη είτε είναι δυσάρεστη. Η οικογένεια παραμένει για όλους μας το παντοτινό σημείο αναφοράς ανεξάρτητα από την πορεία που θα επιλέξουμε να πάρουμε στη ζωή μας ιδιαίτερα την περίοδο της ενηλικίωσης μας.

Αν δούμε με προσοχή τα ιερά κείμενα της Ορθόδοξης Πίστης μας και αν στοχαστούμε για λίγο αυτό που βιώνουμε ως Ιερή Παράδοση θα διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα η Εκκλησία είναι για όλους μας η πνευματική οικογένεια μας. Όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος είναι μέλη του Σώματος του Χριστού. Τον Θεό τον αποκαλούμε Πατέρα. Αυτή την προσφώνηση δίνουμε στους ιερείς μας, ως αδέρφια εμείς οι χριστιανοί καλούμαστε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και αυτή την αγάπη πρέπει να δείχνουμε σε κάθε άνθρωπο στη γη.

Για όλους μας ιερό πρόσωπο είναι η μητέρα μας και αυτή την τιμή στη χριστιανική πίστη μας την έχουμε φυλάξει για το πιο σεβαστό και τιμημένο πρόσωπο πάνω στη γη από τον Ίδιο τον Θεό. Αυτό το πρόσωπο είναι η Θεοτόκος Μαρία η Παναγία μας. Κάθε άνθρωπος στη χαρά και στη λύπη του την μητέρα του σκέφτεται, από αυτή ζητά συμβουλές και η μάνα θυσιάζοντας τα πάντα από τη ζωή της προστρέχει σε οτιδήποτε ζητούν τα παιδιά της. Αυτό ακριβώς είναι το βίωμα μας όταν προστρέχουμε εμείς οι χριστιανοί στη Παναγία. Την νιώθουμε όλοι μας ως Μητέρα και πάντα στη προσευχή μας η επίκληση του ιερού ονόματός της αποτελεί μοναδικό και ανεπανάληπτο βίωμα γιατί νιώθουμε αυτή την ιερή μητρική σχέση μαζί της.

Σε εθνικό επίπεδο για όλους τους Έλληνες είναι καταγεγραμμένο από την ίδια την ιστορία που ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε, η Παναγία μας χαρακτηρίζεται με το προσωνύμιο Υπέρμαχος Στρατηγός διότι όταν η πατρίδα μας απειλήθηκε να απωλέσει την ελευθερία και την πατροπαράδοτη χριστιανική πίστη, αυτή στάθηκε άγρυπνος φρουρός για το Έθνος μας με τις πρεσβείες Της στο Θεό αλλά κυρίως με τα θαύματα και την ολοζώντανη παρουσία Της. Αυτό ακριβώς έγινε στο αλβανικό μέτωπο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των στρατιωτών, την διέκριναν μέσα στη μάχη να τους ευλογεί και να τους προστατεύει. Για τον λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας όρισε να τιμούμε την Ιερά Σκέπη της Παναγίας μας την 28ηΟκτωβρίου κάθε έτους.

Ας αναλογιστούμε για λίγο πόσα καντήλια άναψαν και πόσες δακρύβρεχτες δεήσεις έγιναν τότε αλλά σήμερα εξακολουθούν να γίνονται στο ιερό πρόσωπο της Μεγάλης Μητέρας μας της Παναγίας. Έφερε στα σπλάχνα της τον Σωτήρα όλου του κόσμου για την σωτηρία όλων των ανθρώπων από την αμαρτία με ταπείνωση και υπακοή στο θείο θέλημα. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να πράξουμε και εμείς οι χριστιανοί στη ζωή μας. Να κοινωνούμε τον Ιησού Χριστό στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να αφήσουμε στην άκρη τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να μιμηθούμε όπως Αυτή την ταπείνωση και την υπακοή στο κήρυγμα της Εκκλησίας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Θεοτόκο Μαρία και να αποτελεί κίνητρο θεάρεστων έργων για όλους μας η άγρυπνη παρουσία της στην πνευματική οικογένεια μας την Εκκλησία. Να μην αμφιβάλουμε ούτε για μια στιγμή πως μόνοι μας εγκαταλελειμμένοι αφεθήκαμε να σηκώνουμε τον σταυρό των θλίψεων μας. Η παναγία γνωρίζει καλά τον πόνο διότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας των Αχράντων Παθών του Ιησού Χριστού δηλαδή του Υιού της πάνω στον Σταυρό. Γι’ αυτό τον λόγο και στέκεται δίπλα μας σε κάθε περιπέτεια μας είτε προσωπική είτε εθνική όπως μαρτυρεί η Ιερή Παράδοση αλλά και η ιστορία μας.

Χρέος μας λοιπόν να σεβαστούμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη, να σταθούμε με επίγνωση και ευθύνη να διατηρούμε μέσα στην καρδιά μας άσβεστη την φλόγα της πίστης, ώστε να έχει η ζωή μας νόημα και σκοπό. Να ξέρουμε ότι κάθε θεάρεστη πράξη, μας φέρνει πιο κοντά στην κοινωνία με τον Θεό και την αιώνια ζωή που απλόχερα μας προσφέρει. Αν κάθε άνθρωπος δεν χάνεται στα προβλήματα και τις δυσκολίες του βίου όταν βρίσκεται στη σκέπη της οικογένειας ας έχουμε την πίστη πως η προστασία της πνευματικής οικογένειας μας δηλαδή της Εκκλησίας μας οδηγεί με ασφάλεια και σιγουριά στη σωτηρία της ψυχής μας και γι’ αυτό φροντίζει πάντοτε η Παναγία μητέρα μας.