Back to top

Άγιος Νικόλαος Καλτεζών: Εκεί που έσμιξε ο Σταυρός με το Καριοφίλι

17/09/2019 - 10:17

Ο Άγιος Νικόλαος Καλτεζών βρίσκεται σε ένα ύψωμα, τριγυρισμένο με τεράστιες βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Κτίσθηκε το 1696, κατά προτροπή και υπόδειξη του Αγίου Νικολάου, από τον Ηλία Λυρώνη, τον μετέπειτα Μοναχό Ανανία.

Μετά από ένα επίμονο όνειρο ο Λυρώνης άφησε την Σμύρνη όπου εργαζόταν και με την βοήθεια των Καλτεζιωτών βρήκε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου, στα ερείπια παλιού μοναστηριού (1233 μ.Χ.) καλυμμένου από δάσος. Ο Αγιοπατέρας Ανανίας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, όμως το χέρι Του Αγίου Θεού και η προστασία του Αγίου Νικολάου τον συνόδευσαν μέχρι το τέλος του.

Αργότερα το 1821, συνδυάστηκαν ο Σταυρός με το καριοφίλι, το ράσο με την φουστανέλα, το μπαρούτι με το λιβάνι... για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία... Στην Μονή συγκροτήθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία στις 26 Μαΐου του 1821 που αποτέλεσε την πρώτη διοίκηση (Κυβέρνηση) όλου του επαναστατημένου Έθνους. Εκεί συνήλθαν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που αναφέρει το καταστατικό:

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος... ΕΔΩ συνετάχθη το πρώτο Δημοσίου Δικαίου έγγραφο, η καταστατική πράξη "ΠΑΤΡΙΣ" που φυλάσσεται στην Βουλή των Ελλήνων.

ΕΔΩ στην Τουρκική σκλαβιά ήταν Κρυφό Σχολείο και ΕΔΩ του Έθνους έγινε το πρώτο Στρατηγείο. ΕΔΩ είναι "του Μωριά λαμπρό προσκυνητάρι". ΔΩ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Ο προσκυνητής που επιθυμεί να δει ένα μοναστήρι "αγκιστρωμένο" στην παράδοση, χωρίς πλουμίδια και πολυτέλειες. ΕΔΩ θα βρει αυτό που ζητά. Μαζί με την πνευματική ανάταση, θα χαρεί την πλούσια ιστορία και την μοναδική φυσική καλλονή.

Οι λιγοστές μοναχές αγωνίζονται για να εγγυηθούν την συνέχεια της Πίστεώς μας και την πιστότητα της Ιστορίας μας. Και όπως λέει ο ποιητής... ήταν "καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά".

Η ίδρυσις της Μονής

Η πρώτη αναφορά για ύπαρξη μοναστηριού στο χώρο αυτό πάει πίσω στα 1233. Στα 1696 εντοπίσθηκε από ανασκαφή η εικόνα της Ευρέσεως και άρχισε η οικοδόμηση της Μονής η οποία ολοκληρώθηκε 100 χρόνια αργότερα, στα 1795. Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς λειτούργησε ως κρυφό σχολείο, όπου τα παιδιά και οι μεγάλοι μάθαιναν να διαβάζουν το Ψαλτήρι και το Οκτάηχο.

Μήπως όμως δεν έκαναν μόνον αυτό, μήπως πραγματικά εδώ σχεδίαζαν την εξέγερση για το λυτρωμό του Γένους; Ηγούμενος της Μονής το 1821 ήταν ένας εμπνευσμένος αγωνιστής ο Καλλίνικος Σουρλόπουλος ο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και το βιος της Μονής στους σκοπούς της Επανάστασης. Το μοναστήρι αποτέλεσε το αποκούμπι των κατατρεγμένων κλεφτών και αρματωλών.

Ο Κολοκοτρώνης διηγόταν: «Φτάσαμε στο μοναστήρι των Καλτεζών και μέσα ήταν 200 Τούρκοι...», και ο Νικηταράς είχε πει: «στο μοναστήρι στις Καλτεζές ενδύθηκα ως δούλος δια να υπάγω να ανταμώσω τον Αναγνωσταρά…». Το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της Μονής στον αγώνα φαίνεται από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ. Στα 1825 έβαλε φωτιά, έκαψε τους ξενώνες και τα κελιά, σκότωσε όσους μοναχούς βρήκε και αφού λεηλάτησε το μοναστήρι αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μόνο τους τοίχους του μοναστηριού και στάχτη.

monikaltezon.gr