Back to top

3.000 πιστοί στη Λειτουργία στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

28/12/2017 - 21:44

Παρά το δριμύ ψύχος και την θερμοκρασία να κατεβαίνει στους 4 βαθμούς ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πιστοί απ΄ όλη την Κρήτη που μετείχαν στην Νυκτερινή Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, στην Μαραθοκεφάλα της Ενορίας Σπηλιάς, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου κ. Αμφιλοχίου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Η κατανυκτική ψαλμωδία, η ιερουργία του μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση του σπηλαίου, την φάντη των άλογων ζώων και το φωτεινό αστέρι που δέσποζε του σπηλαίου, οδήγησαν σε κατάνυξη και βιωματική συμμετοχή τις χιλιάδες των προσκυνητών, οι οποίοι επί ώρες υπομένοντας το ψύχος μετείχαν εις την Θεία Λειτουργία και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων από τα τρία Άγια Ποτήρια που είχαν προετοιμαστεί.

Ό Επίσκοπος μας κ. Αμφιλόχιος, χαιρετίζοντας και εξαίροντας την «υπέρβαση» του λαού του Θεού, σημείωσε: «…. Αδεφλοί μου τα τυπώματα και τα παθήματα των καιρών, το θαμπό κλίμα του κοινωνικού και όχι μόνο περίγυρου, οι καταλυτικές κραυγές του πλήθους και ιδιαίτερα οι εναγώνιες φωνές των νέων μας, συνθέτουν σήμερα την κοσμική πραγματικότητα της Βηθλεεμικής νύχτας. Ζούμε σε συστήματα πέρα από το μέτρο, όπου καθημερινά διαπιστώνουμε το παράλογο και την απογοητευτική ποιότητα του σημερινού κόσμου, ανήμποροι, πολλές φορές, να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε.

Φαίνεται η κοινωνία μας να νικήθηκε από τα πάθη και τις απογοητεύσεις της και να αλλοτριώθηκε από τον παγετό της μοναξιάς. Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα: Από που θα ανατείλει η διέξοδος των κρίσεων; Από την Ανατολή των Ανατολών, από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ, είναι η απάντηση. Εκεί ανέτειλε και ανατέλει η εν Χριστώ ελπίδα μας.

Το φως της αλήθειας, της ζωής, της χαράς και της αγάπης. Εκεί στηρίζονται και τρέφονται οι ελπίδες μας για να απαντηθούν οι προσευχές και οι ανάγκες μας. Για να γεννιέται ο Χριστός μέσα στις ψυχές μας, να λάμπει μέσα μας «το Φως το της γνώσεως» και να γίνεται η ζωή μας «κοινωνία αγάπης»..», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας τον ακούραστο Εφημέριο Αιδ. π. Ελευθέριο Τατέλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας και την νεολαία της δια την οργάνωση και καλωπιμό του σπηλαίου.

Τον Δήμο Πλατανιά δια τον καθαρισμό των δρόμων, τον Αστυνομικό Δντή Χανίων δια την διάθεση ικανού αριθμού αστυνομικής δύναμης δια την ρύθμιση της κυκλοφορίας, το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Κισάμου δια την κάλυψη της βραδιάς ως και όλους όσους συνέβαλαν και προσέφεραν την αγάπη τους, τον κόπο και των μόχθο τους, ευχόμενος όπως «… το φετινό ταξίδι των Χριστουγέννων οδηγήσει τον βηματισμό μας στην φάτνη της ειρήνης, της καταλλαγής, της συμφιλίωσης, της αλληλεγγύης, της αποδοχής του κάθε άλλου που στο πρόσωπο του Χριστού γίνεται φίλος και αδελφός».