Back to top

Ζόραν Ζάεφ: Ποιος θέλει να τον δολοφονήσει;

09/02/2018 - 20:29

Τουλάχιστον 30 περιπτώσεις απειλών προς πολιτικά πρόσωπα της ΠΓΔΜ διερευνά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μάλιστα έξι από αυτές αφορούν τον Ζόραν Ζάεφ. Οι Αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις απειλές εναντίον της ζωής του Ζάεφ!

Οι απειλές έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και στα social media. Μάλιστα, έχει εντοπιστεί ένα πρόσωπο που είναι ύποπτο για τη διάπραξη ενός εγκλήματος και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ζόραν Ζάεφ. Βρέθηκε και ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο έχει δημοσιευτεί στο Facebook στο οποίο το πρόσωπο αυτό απευθύνει απειλές προς τον  πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο εντοπίστηκε μετά από συνεργασία με το Τμήμα Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, με το Facebook, καθώς και την Interpol.

Ζάεφ: Συνάντηση με την Μέρκελ
Στο μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 21 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της επίσκεψης της κυβέρνησης της πΓΔΜ στη Γερμανία με επικεφαλής τον Ζάεφ.

Η πρώτη διμερής συνάντηση του Ζάεφ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια, η Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ για την αποφασιστικότητα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και για την αποφασιστικότητα να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Δεν θα γίνει δημοψήφισμα για το όνομα
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα για το όνομα. Και μπορεί να σκεφτόταν την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ωστόσο μετά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις δείχνει να το απορρίπτει ή να το… καθυστερεί!

Ποιους συμπαθούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ
Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών από τα Σκόπια μεταξύ 16 και 21 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ βλέπουν θετικά την γειτονική Σερβία και τη Βουλγαρία ενώ αρνητική άποψη έχουν για το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας, το 42,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν πολύ θετική γνώμη για τη Σερβία και το 25,8% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά τη Βουλγαρία.

Πολύ αρνητικές απόψεις για το Κοσσυφοπέδιο έχουν εκφράσει το 33,3% και για την Ελλάδα το 28,7%. Πολύ αρνητικές απόψεις για την Αλβανία εξέφρασε το 32,8%.