Back to top

Συγκλονιστικό: Το μυστήριο της λίμνης με τους σκελετούς

08/09/2019 - 09:50

To 1942 η Ινδία ήταν υπό βρετανική κατοχή. Τότε ένας Βρετανός δασοφύλακας που βρισκόταν στην περιοχή του Roopklund έκανε μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Σε μια παγωμένη λίμνη που βρισκόταν σε μια βαθιά κοιλάδα λοιπόν, ανακάλυψε δεκάδες σκελετούς. Όταν οι πάγοι έλειωσαν, αποκαλύφθηκαν ακόμα περισσότεροι σκελετοί.

Η πρώτη εντύπωση, ήταν πως επρόκειτο για τους σκελετούς Ιαπώνων στρατιωτών, που πέθαναν ενώ είχαν αποδράσει στην Ινδία. Η βρετανική κυβέρνηση φοβούμενη μια ιαπωνική εισβολή, έστειλαν εμπειρογνώμονες για να το επιβεβαιώσουν. Όμως τα οστά ήταν πολύ παλαιότερα.

Κανείς δεν μπορούσε να πει από που προέρχονταν οι περισσότεροι από 200 σκελετοί, που είχαν διατηρηθεί από από τον στεγνό και κρύο αέρα. Το μυστήριο κράτησε για αρκετές δεκαετίες. Μέχρι που το 2004 μια αποστολή έριξε φως, με την απάντηση να είναι πιο παράξενη απ’ ότι θα περιμέναμε.

Οι σκελετοί λοιπόν βρίσκονταν εκεί από το 850 μ.Χ. Αποτελούνταν από μια φυλή και αρκετούς οδηγούς που βρέθηκαν στην περιοχή. Όλοι πέθαναν από τραύματα στο κεφάλι, που όμως δεν προήλθαν από όπλα. Και όπως έδειξε η έρευνα, τα τραύματα προήλθαν από ψηλά. Τι τους σκότωσε;

Οι γυναίκες των φυλών των Ιμαλαίων τραγουδούν ένα παραδοσιακό τραγούδι που μιλάει για μια γυναικεία θεότητα που εξοργίζεται τόσο με τους ξένους, που τους επιτίθεται με χαλάζι. Η έρευνα συμφώνησε. Το σφοδρό χαλάζι ήταν αυτό που τους σκότωσε.

Ωστόσο πρόσφατα, ήρθαν κάποιοι επιστήμονες για να ρίξουν κι άλλο μυστήριο στην «λίμνη των σκελετών». Ανακάλυψαν πως οι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Μάλιστα μερικούς από τους σκελετούς δεν προέρχονταν από την Ασία, αλλά από την ανατολική Μεσόγειο, το πιο πιθανό από την Ελλάδα, γύρω στα 1800 μ.Χ. Η νέα έρευνα μπορεί να έριξε φως στην καταγωγή των σορών που βρέθηκαν στη λίμνη, αλλά το μυστήριο παρέμεινε. Πως βρέθηκαν εκεί; Και τελικά πως σκοτώθηκαν αφού προέρχονται από διαφορετικές περιόδους; Το μυστήριο λοιπόν παραμένει και θα απασχολήσει τους επιστήμονες και στο μέλλον.