Back to top

Στην Κίνα άφησαν το τσάι και το ’ριξαν στην καλλιέργεια καφέ

27/04/2018 - 16:14

Γεννημένη σε μια οικογένεια αγροτών που καλλιεργούν καφέ στο Πουέρ, στην καρδιά της παραγωγής καφέ και τσαγιού στην Κίνα, η Χούα δεν είχε πιει ποτέ ούτε μια γουλιά καφέ πριν πάει σε άλλη πόλη για να σπουδάσει.

Δουλεύοντας με μερική απασχόληση σε ένα καφενείο, η Χούα γεύθηκε για πρώτη φορά καβουρδισμένο καφέ και αμέσως αγάπησε την ιδιαίτερη γεύση του. Αυτό όμως που την εξέπληξε ήταν η ιδιαίτερα ψηλή τιμή του και αναρωτήθηκε γιατί οι καλλιεργητές καφέ στην ιδιαίτερη πατρίδα της είχαν τόσο μικρά περιθώρια κέρδους.
Αφού τελείωσε τις σπουδές της το 2015, η Χούα επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να βοηθήσει τους αγρότες όπως ο πατέρας της, να βελτιώσουν την ποιότητα του καφέ και να αυξήσουν την τιμή του.

'Εχοντας ολόγυρά του ορεινούς λόφους το Πουέρ, μία συνοριακή πόλη στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, παράγει το πιο περιζήτητο τσάι της χώρας, το Pu-erh. Τον περασμένο αιώνα η Γιουνάν έκανε επανειλημμένες μικρές προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή καφέ. Αλλά μόλις η εταιρία Nestle εισήγαγε για πρώτη φορά την ποικιλία Catimor στο Πουέρ, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η επιχείρηση καφέ άρχισε να παίρνει πραγματικά τα επάνω της.

Στατιστικά στοιχεία από το επαρχιακό γεωργικό τμήμα έδειξαν ότι πέρυσι η Γιουνάν παρήγαγε 136.000 τόνους κόκκων καφέ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 95% της συνολικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, με το ήμισυ να προέρχεται από το Πουέρ.