Back to top

Σεμπάστιαν Κουρτς: Η πρόωρη αποχώρηση του παιδιού-θαύμα της Αυστρίας από την πολιτική

05/12/2021 - 13:00

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από την πολιτική, μετά τις καταγγελίες, τόσο εναντίον του ίδιου όσο και κατά στενών συνεργατών του, για απιστία, δωροδοκία και διαφθορά.

«Σήμερα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου», δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας ότι θέλει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.«Όταν γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο γιος μου, συνειδητοποίησα πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν, έξω από την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι ούτε άγιος ούτε εγκληματίας. Είμαι άνθρωπος με αδυναμίες», πρόσθεσε, κάνοντας την αυτοκριτική του.

Παιδί-θαύμα

Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 27 ετών και στα 31 του ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο Κουρτς υπήρξε το κυρίαρχο πρόσωπο στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και στην πολιτική ζωή της Αυστρίας από το 2017, όταν έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος, κερδίζοντας τις βουλευτικές εκλογές και σχηματίζοντας, αρχικά, ένα συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

 Στις επόμενες εκλογές, το Λαϊκό κόμμα αναδείχτηκε και πάλι ισχυρότερη δύναμη και ο Κουρτς εξελέγη και πάλι καγκελάριος, συνεργαζόμενος με τους Πράσινους. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως ο Κουρτς βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου, όταν αποδείχτηκε ότι στενοί συνεργάτες του, το 2016, δωροδοκούσαν με χρήματα του αυστριακού Δημοσίου εταιρεία δημοσκοπήσεων για να ενισχύσουν τότε το ηγετικό του προφίλ.

«Η άνοδός του στην ηγεσία του κόμματος, με λίγα λόγια, διευκολύνθηκε από ΜΜΕ που εξαγοράστηκαν με δωροδοκίες και χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις», γράφει η «Huffington Post». Επιπλέον, η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς κατηγόρησε τον Κουρτς για υπεξαίρεση χρημάτων των φορολογουμένων, καθώς οι δωροδοκίες προέρχονταν από κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών.

Η πτώση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τότε ομόφωνα την παραίτηση του Κουρτς και κατέθεσαν πρόταση μομφής στη Βουλή. Στις 9 Οκτωβρίου ο Κουρτς παραιτήθηκε από την καγκελαρία, αλλά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τελικά, δεν άντεξε την πίεση…

«Για την αποτυχία του ευθύνεται ο ίδιος ο Κουρτς», γράφει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

«Οι έρευνες του δικαστικού σώματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Κουρτς δεν είχε κάνει τίποτα διαφορετικό στην πολιτική του από το να χρησιμοποιήσει ακριβώς εκείνα τα μέσα που προηγουμένως είχε καταγγείλει. Λειτούργησε με ένα ξεκάθαρο σχήμα φίλων-εχθρών. Όποιος δεν ήταν υποταγμένος άνευ όρων σ’ αυτόν, εθεωρείτο αντίπαλος. Το επέβαλε και στο δικό του κόμμα, όπου τοποθέτησε στενούς του φίλους σε όλες τις στρατηγικά σημαντικές θέσεις, και το έκανε και στα ΜΜΕ», υποστηρίζει η εφημερίδα της Βιέννης.

Η στιγμή του αποχαιρετισμού του Κουρτς στην πολιτική είναι εντυπωσιακή: Συνέπεσε ακριβώς με την ημέρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεχόταν στρατιωτικές τιμές για την ολοκλήρωση της θητείας της, έπειτα από 16 χρόνια στο τιμόνι της χώρας.

Το 2019, η εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung» συνέκρινε τους δύο ηγέτες, εκτιμώντας ότι υπερισχύει ο νεαρός και δυναμικός Αυστριακός καγκελάριος: «Ο Κουρτς -έγραφε η εφημερίδα της Ζυρίχης- ενσαρκώνει την εξέγερση, την εμπιστοσύνη, τον δυναμισμό, την κομψότητα και την αποφασιστικότητα», ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είναι «σύμβολο στασιμότητας».

Δύο χρόνια μετά, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι το «γερασμένο άλογο» -η Μέρκελ- αποχωρεί με τιμές, ενώ το «νεαρό πουλάρι» Κουρτς φεύγει κυνηγημένο, πριν προλάβει να γεράσει…