Back to top

Νέες αποκαλύψεις για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία – Ο ρόλος των τουρκικών drones

14/05/2022 - 15:50

Σε νέες αποκαλύψεις που αφορούν την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία προχώρησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος έκανε λόγο για «τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εμπλέκεται άμεσα στην εφαρμογή στην Ουκρανία επικίνδυνων βιολογικών πρότζεκτ που έχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μυστικού στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ρώσος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, «υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικά βιοπρογράμματα σε ουκρανικά βιοεργαστήρια. Κυκλοφορήσαμε εκατοντάδες έγγραφα που έδειχναν συγκεκριμένα δεδομένα, συγκεκριμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένα άτομα. Αν αυτό δεν είναι επαρκής απόδειξη για εσάς, τι είναι;».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο μέσο της Ανατολικής Ευρώπης και κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αποτελώντας έτσι πραγματική απειλή για τη βιολογική ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και όλου του κόσμου, αν λάβουμε υπόψη τη διασυνοριακή φύση των βιολογικών απειλών».

Όπως ανέφερε ο Νεμπένζια, επαναλαμβάνοντας αποκαλύψεις του ρωσικού ΥΠΕΞ,  εκτός από τις ΗΠΑ, εμπλοκή είχε και η Γερμανία και μάλιστα μίλησε και για ληφθέντα δείγματα αίματος από πολίτες:

«Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το 2016-19 ελήφθησαν 3.500 δείγματα αίματος πολιτών που ζούσαν σε 25 περιοχές της Ουκρανίας από στρατιωτικούς επιδημιολόγους από το Μικροβιολογικό Ινστιτούτο της Μπούντεσβερ. Τι θα χρειαζόταν ο γερμανικός στρατός βιολογικά υλικά του λαού της Ουκρανίας;»

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ακόμα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να υποβάλει έγγραφα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία βάσει διεθνών συμφωνιών.

«Έχουμε ήδη συλλέξει μια σημαντική ποσότητα υλικού που αποδεικνύει άμεσα την παραβίαση της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα από τις ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε:

«Συνεχίζουμε να τα συλλέγουμε και να τα αναλύουμε. Δεδομένου ότι η αμερικανική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος, σχεδιάζουμε να κινήσουμε τους μηχανισμούς που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 της Σύμβασης που προβλέπουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την έναρξη έρευνας».

Σημείωσε επίσης ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση και τους πραγματικούς στόχους των βιολογικών τους δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 9η Διάσκεψη Αναθεώρησης CABT στη Γενεύη στις αρχές Απριλίου, η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε καμία κατανοητή απάντηση εκτός από τη δικαιολογία ότι οι βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ είναι εξ ορισμού ειρηνικές και χρήσιμες για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Ο ρόλος των τουρκικών drones

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νεμπένζια, στα έγγραφα του Project 3007 αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα τουρκικά drones, αλλά και τα εξής:

«’Παρακολουθώντας την επιδημιολογική και περιβαλλοντική κατάσταση σχετικά με επικίνδυνες ασθένειες υδρόβιας προέλευσης στην Ουκρανία’, Ουκρανοί ειδικοί, υπό την επίβλεψη Αμερικανών επιστημόνων, συνέλεξαν συστηματικά δείγματα νερού σε έναν αριθμό σημαντικών ποταμών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων του Dnepr, του Δούναβη και του Δνείστερου, καθώς και σε το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας.

Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί η παρουσία ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων χολέρας, τύφου, ηπατίτιδας Α και Ε, και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή εξάπλωσή τους μέσω του νερού για την αξιολόγηση των ιδιοτήτων βλάβης των επιλεγμένων δειγμάτων. Όλα τα συλλεχθέντα στελέχη εξήχθησαν στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Γεννιέται ένα ερώτημα – για ποιο λόγο; Γιατί χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες μια συλλογή επικίνδυνων παθογόνων που μπορούν να εξαπλωθούν στα ποτάμια αυτής της περιοχής; Μια σύντομη ματιά στον χάρτη των υδάτινων πόρων της Ουκρανίας θα είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι τα αποτελέσματα αυτής της «επιστημονικής έρευνας» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη μιας βιολογικής καταστροφής, και όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας και της Πολωνίας.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές ευκαιρίες για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων αεροπορικώς. Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στον Τούρκο κατασκευαστή UAV Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αεροζόλ ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.

Αντίγραφο αυτής της επιστολής περιλαμβάνεται στη σειρά εγγράφων που κυκλοφορήσαμε στο Συμβούλιο στις 19 Απριλίου. Εάν είναι εξοπλισμένο με τέτοιο σύστημα αεροζόλ και έχει εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε μέσω ενδιάμεσων οργανισμών περισσότερες από 50 τέτοιες συσκευές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων και τοξικών χημικών.

Στις 9 Μαρτίου 2022, τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με εμπορευματοκιβώτια 30 λίτρων και εξοπλισμό καταιωνιστήρων εντοπίστηκαν από ρωσικές μονάδες αναγνώρισης στην περιοχή Kherson. Στα τέλη Απριλίου, βρέθηκαν άλλα 10 κοντά στην Kakhovka».