Back to top

Μυστήριο με οστά στη Ρώμη –Ανήκουν σε 15χρονη που εξαφανίστηκε πριν 35 χρόνια;

31/10/2018 - 23:17

Στην επιφάνεια έρχεται ξανά η υπόθεση της εξαφάνισης της 15χρονης Εμανουέλας Ορλάντι το 1983, ένα από τα πιο σκοτεινά μυστήρια της Ιταλίας, μετά την ανακάλυψη ανθρωπίνων οστών.

Τα ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε μια ιδιοκτησία της Ρώμης που ανήκει στο Βατικανό, ανέφερε η Αγία Έδρα την Τρίτη, σε μια πιθανή εξέλιξη για την αστυνομία που ερευνά εδώ και 35 χρόνια ένα από τα σκοτεινότερα μυστήρια της Ιταλίας.

«Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε χώρο που προσαρτάται στην Αποστολική Πίστη της Ιταλίας... βρέθηκαν θραύσματα ανθρώπινων οστών» ανέφερε σε δήλωσή του το Βατικανό, σε σχέση με το διπλωματικό γραφείο της Αγίας Έδρας στη Ρώμη.

Η είσοδος της πρεσβείας του Βατικανού όπου βρέθηκαν τα οστάΗ είσοδος της πρεσβείας του Βατικανού όπου βρέθηκαν τα οστά

Η δήλωση του Βατικανού δεν ανέφερε την Εμανουέλα, αλλά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να συνδέσουν τα οστά με την άλυτη υπόθεση εξαφάνισης της 15χρονης.

Η πρεσβεία της Ρώμης βρίσκεται στην πολυτελή κατοικημένη περιοχή Παριόλι, κοντά στο διάσημο μουσείο της Villa Borghese.

Η Εμανουέλα είχε εξαφανιστεί όταν έφυγε από το διαμέρισμά της στην πόλη του Βατικανό για να πάει σε ένα μάθημα μουσικής στη Ρώμη. Ο πατέρας της ήταν μέλος της αστυνομικής δύναμης της Αγίας Έδρας.

Η αστυνομία τώρα, θα εξετάσει κατά πόσο το DNA των οστών ταιριάζει με αυτό της Εμανουέλα Ορλάντι ή της Μιρέλα Γκρεγκόρι, και οι δύο ηλικία 15 ετών όταν εξαφανίστηκαν στη Ρώμη μέσα σε διάστημα 40 ημερών τοπ 1983.

Η εξαφάνιση της Εμανουέλα είχε συνδεθεί με τους αγώνες εξουσία του Ψυχρού Πολέμου, με την απόπειρα δολοφονίας ενός Πάπα, μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που ασκούσε πίεση στους επισήμους του Βατικανό για να πάρει δάνειο, τον τάφο ενός μαφιόζου σε μια αριστοκρατική καθολική εκκλησία και τους ισχυρισμούς για σατανικά όργια.
Η Εμανουέλα Ορλάντι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1983 όταν ήταν σε ηλικία 15 ετώνΗ Εμανουέλα Ορλάντι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1983 όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών

Λίγο μετά την εξαφάνισή της – τελευταία φορά εθεάθη σε δρόμο της Ρώμης – η αστυνομία έλαβε ανώνυμες κλήσεις, που ανέφεραν πως η Εμανουέλα θα απελευθερωνόταν εάν αφηνόταν ελεύθερος ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ένας Τούρκος αγωνιστής που προσπάθησε να σκοτώσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ το 1981. Ο Άγκτσα βγήκε τελικά από την φυλακή το 2010.

Μια άλλη θεωρία ανέφερε πως η Εμανουέλα είχε απαχθεί απόυπό τν αιγίδα του Αμερικανού αρχιεπισκόπου Πολ Μαρτσίνκους, πρώην προέδρου της τράπεζας του Βατικανού, που συνδέθηκε με έναν μεγάλο σκάνδαλο και πέθανε το 2006.

Η τελευταία αναφορά στο όνομά της έγινε το 2012, όταν η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα ενός φημισμένου μαχητή από την κρύπτη μιας Ρωμαϊκής εκκλησίας με την ελπίδα πως θα έβρισκε και τα λείψανα της Εμανουέλα. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην άλλη περίπτωση, η Μιρέλα Γκρεγκόρι ήταν επίσης μια 15χρονη μαθήτρια που εξαφανίστηκε ακριβώς 40 ημέρες πριν από την Ορλάντι.

Η μητέρα της είχε πει τότε πως η Μιρέλα απάντησε στο θυροτηλέφωνο στο διαμέρισμα της οικογένειας προτού πει στους γονείς της ότι ήταν ένας συμμαθητής της από το σχολείο και πως θα πήγαινε να του μιλήσει. Δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της.

Τα δύο κορίτσια δεν γνώριζαν η μία την άλλη και οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο να συνδέονται οι δύο υποθέσεις.