Back to top

Μόνικα Γουίτ: Η κατάσκοπος των ΗΠΑ που ασπάστηκε το Ισλάμ

16/02/2019 - 18:51

Πρώην πράκτορας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, η 39χρονη Μόνικα Γουίτ, έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες καθώς διώκεται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η Γουίτ "αποκάλυψε στο ιρανικό καθεστώς ένα απόρρητο πρόγραμμα πληροφοριών καθώς και την ταυτότητα ενός πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του" και έχει εκδοθεί σε βάρος της διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν της έχουν γίνει γνωστές.

Μια αφίσα που είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν το FBI για αγνοούμενα πρόσωπα αναφέρει ως ημερομηνία γέννησης της Μόνικα Ελφρίντε Γουίτ την 8η Απριλίου του 1979 και ως τόπο γέννησής της το Ελ Πάσο του Τέξας και σημειώνει ότι έχει εργαστεί ως καθηγήτρια αγγλικών είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Τατζικιστάν αλλά αγνοείται η τύχη της από το 2013.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα για ανεύρεση θέσεων εργασίας Indeed, η Μόνικα κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία τον Δεκέμβριο του 1997.

Ήταν μόλις 18 ετών όταν εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και έγινε "αναλύτρια κρυπτογραφικής γλώσσας" υπηρετώντας σε μια μονάδα κατασκοπευτικών αεροπλάνων με έδρα την Νεμπράσκα και με αντικείμενο την μετάφραση αποκρυπτογραφημένων συνδιαλέξεων. Βάση της ήταν η Αεροπορική Βάση Offutt, όπου εργαζόταν ως ειδικός στην περσική γλώσσα (φαρσί).

Σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό της σημείωμα, το 2003 μετακινήθηκε στο τμήμα ειδικών ερευνών στηνΑεροπορική Βάση Άντριους στην Ουάσινγκτον, εκεί απ΄όπου απογειώνεται το προεδρικό αεροσκάφος, το Air Force One.

Έχει πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μεταπτυχιακό στις Σπουδές στη Μέση Ανατολή από το πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον καθώς και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της φαρσί από τοDefense Language Institute της Καλιφόρνια.

Επίσης εργάστηκε ως εκπαιδευόμενη στο Πρόγραμμα Fulbright για το Ιράκ βοηθώντας φοιτητές να βρουν υποτροφίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το βιογραφικό της αναφέρει ακόμη ότι η Μόνικα έζησε και εργάστηκε σε χώρες ανάμεσά στις οποίες το Ιράκ, το Κατάρ, η Ιορδανία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Τατζικιστάν και το Ιράν.

"Υπηρέτησα επί δέκα χρόνια στην Αεροπορία και συμμετείχα στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ" έγραφε η ίδια στην ιστοσελίδα "Βετεράνοι του Ιράκ Κατά του Πολέμου".

Έχοντας δει τόσο μεγάλη διαφθορά και τη ζημιά που κάναμε τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν και στην εικόνα των ΗΠΑ αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ για να βοηθήσω να διορθωθεί η κατάσταση".

"Ως κάποιος που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό επί χρόνια, περίμενα ότι αφότου ασπάστηκα το ισλάμ το δικαίωμά μου να επιλέγω τη θρησκεία μου και τις πεποιθήσεις μου θα γινόταν σεβαστό. Ωστόσο, ένα μέλος του αμερικανικού στρατού που ασπάζεται το ισλάμ δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει ο στρατός. Τα φοβάται αυτά τα άτομα", δήλωνε η Γουίτ.

Η επιθεώρηση Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον δημοσίευσε δύο άρθρα της το 2012.

Σε ένα από αυτά επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή καλούν τους γείτονες του Ιράν να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το εις βάρος της κατηγορητήριο, στις αρχές του 2012 όταν ασπάστηκε η Γουίτ το ισλάμ - μαζί με τον Σον Στόουν, τον γιο του αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν - η τελετή είχε μεταδοθεί από την ιρανική τηλεόραση.

Η Γουίτ και ο Στόουν συμμετείχαν στην ίδια διάσκεψη στην Τεχεράνη, με τίτλο "Hollywoodism", η οποία αναφερόταν στην ανηθικότητα της αμερικανικής κινηματογραφικής κουλτούρας.  

Κάποια χρόνια αργότερα η ίδια δήλωνε σε ένα ειδησεογραφικό δίκτυο του Μπανγκλαντές ότι μετά την εμπειρία της διάσκεψης, "είχα την ευκαιρία να σκεφτώ περισσότερο για τον εαυτό μου και το μέλλον". "Αυτά τα ερωτήματα με οδήγησαν στο ισλάμ: ποιος είναι ο κυριότερος σκοπός της ζωής και γιατί θα πρέπει να τη ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο".

Σύμφωνα πάντως με τις αμερικανικές αρχές, οι διοργανωτές της διάσκεψης ήταν στενά συνδεδεμένοι με το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και αυτού του είδους οι διοργανώσεις αποτελούσαν πρόσφορο έδαφος για την στρατολόγηση κατασκόπων.

Στον μπαγκλαντεσιανό δημοσιογράφο η Γουίτ είπε ότι ξεκίνησε να αμφισβητεί τον χριστιανισμό και τον άκρατο υλισμό της Δύσης όταν ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο.

Τότε ξεκίνησε και να ασχολείται ενεργά με το κίνημα Occupy Wall Street το οποίο στρεφόταν εναντίον της απληστίας του κόσμου των χρηματαγορών και της πολιτικής διαφθοράς.

Χρειάστηκε να περάσει ένας ακόμη μήνας αποστολής εγγράφων, υλικού από την δουλειά της και "πληροφορίες για την θρησκευτική μεταστροφή της" προς την Τεχεράνη για να της δοθεί το πράσινο φως από το Ιράν.

Τελικά επιβιβάστηκε σε πτήση για την Τεχεράνη.

"Κάνω έξοδο και την κάνω!! Πάω στο σπίτι μου", έγραφε στο τελευταίο της email προτού χαθεί στα βάθη του Ιράν κι έκλεινε με ένα χαμογελαστό emoji.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τhe Guardian, BBC