Back to top

Με αυτόν τον τρόπο θα δολοφονούσαν τον Ερντογάν στο Σεράγεβο - Σώθηκε από τους Σκοπιανούς!

20/05/2018 - 10:36

Σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αποτράπηκε την τελευταία στιγμή βάσει πληροφοριών που έδωσαν στην ΜΙΤ οι υπηρεσίες πληροφοριών των Σκοπίων!

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και κρατών των Βαλκανίων διενεργούν από κοινού έρευνα όσον αφορά τις πληροφορίες, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο πηγή στην τουρκική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Η πληροφορία αποκαλύφθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Βοσνία, σήμερα Κυριακή και φέρεται να διαβιβάστηκε στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών από την αντικατασκοπεία των Σκοπίων.

Οι πληροφορίες στους Σκοπιανούς έφτασαν από ένα κανάλι που προμηθεύτηκε ενημερώθηκε για προμήθεια όπλων και εκρηκτικών από την ομάδα κρούσης που αποτελείτο από Τούρκους, οπαδούς του ιμάμη Φ.Γκιουλέν. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τις αντίστοιχες τουρκικές για μια παρόμοια απειλή κατά του Τούρκου Προέδρου στη διάρκεια επικείμενης επίσκεψής του στα Βαλκάνια.

Η επίθεση θα γινόταν στο ξενοδοχείο που θα κατέλυε ο Τούρκος πρόεδρος με βόμβα μεγάλης ισχύος και εν συνεχεία επίθεση με οπλοπολυβόλα ή στην αίθουσα που θα μιλούσε σε Τούρκους πολίτες εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στην χώρα στις 24 Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που ανησυχούν» διότι «έχουμε έναν τόσο ισχυρό ηγέτη» και αυτός είναι ο λόγος που «θέλουν να τον δολοφονήσουν ωστόσο ο πρόεδρός μας δεν είναι κάποιος που θα φοβηθεί εξαιτίας τέτοιων απειλών και θα αλλάξει πολιτική. Οσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα είναι ανόητοι».

Στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Βοσνία ο Ερντογάν θα έχει επαφές με τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, μέλος της τριμερούς προεδρίας της χώρας, ενώ θα απευθύνει και προεκλογική ομιλία.

Η φιέστα του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βοσνία. Αρκετές χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας απαγόρευσαν τέτοιες συγκεντρώσεις στην εκστρατεία για το περσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ περίπου 20.000 άτομα αναμένεται να δώσουν το παρών στην ομιλία του Ερντογάν στο μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο του Σαράγεβο, όπου τοποθετήθηκαν από χθες δύο τεράστιες αφίσες του Ερντογάν και του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οπαδοί του Ερντογάν αναμένεται να φθάσουν από ολόκληρη την Ευρώπη – Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ιταλία.

Τον Απρίλιο Αυστρία και Ολλανδία απαγόρευσαν την προεκλογική εκστρατεία Τούρκων πολιτικών στα εδάφη τους. Αλλά στη Βοσνία κάτι τέτοιο θεωρείτο απίθανο, αφού ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, και μάλιστα παρέστη στο γάμο της κόρης του το 2016.

Το κόμμα του, SDA, έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών ΑΚΡ της Τουρκίας, το οποίο σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία σύντομα στη Βοσνία.

«Θα δείξουμε ότι [ο Ερντογάν] έχει φίλους κι ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι περήφανοι γι’ αυτόν», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ιζετμπέκοβιτς. «Δεν τον θέλουν στη Δύση και υπάρχουν και πολλοί Βόσνιοι που δεν τον θέλουν σ’ αυτή τη χώρα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι [ο Ερντογάν] είναι ένας ισχυρός μουσουλμάνος ηγέτης και τέτοιον είχαμε να δούμε πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Ομάδα οπαδών του Τούρκου προέδρου στο Facebook καλωσόρισε «τον υπερασπιστή των μουσουλμάνων του κόσμου», αλλά άλλη ομάδα κατοίκων του Σαράγεβο κάλεσε τους Βόσνιους να υψώσουν τις φωνές τους «κατά της συγκέντρωσης και να πουν όχι στην τουρκική εξωτερική πολιτική και την εμπλοκή της στην πολιτική της Βοσνίας». Πολλοί θεωρούν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα ως έκφραση του «νεο-Οθωμανισμού».

Ο Ντίνο Μούσταφιτς, γνωστός διευθυντής θεάτρου στη χώρα του, χαρακτήρισε ειρωνικά στο Twitter την συγκέντρωση του Ερντογάν «συναισθηματική και ρομαντική εκδήλωση από την εποχή της αποικιοκρατίας» στη διάρκεια της οποίας «τα φτωχαδάκια θα χειροκροτήσουν με ευφορία τον σουλτάνο τους». Ενώ ο Σερβοβόσνιος ηγέτες Μίλορντ Ντόντικ διαμαρτυρήθηκε για την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της Βοσνίας.

Ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος της Τουρκίας το 2014, έπειτα από 11 χρόνια στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Προώθησε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό. Διεκδικεί την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Τουρκίας στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.