Back to top

Κορονοϊός- Κίνα :1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία..

25/01/2020 - 18:40

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στάσιμος, στους 41 έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, μεταδίδει το CCTV.

Σούπα νυχτερίδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κορονοϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Medical Virology», δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

Η εφημερίδα Mirror επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού Chinese Science Bulletin, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες μπορούν να «φιλοξενούν» τον θανατηφόρο ιό. Μάλιστα, μία εικόνα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει ένα κοριτσάκι να τρώει με τσόπστικς τη σούπα νυχτερίδας προκάλεσε ανησυχία καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως η νυχτερίδα είναι ξενιστής του νέου ιού. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, μία άλλη πιθανή πηγή του κακού είναι τα φίδια που διακινούνται στο εμπόριο της κινεζικής πόλης Ουχάν, για τροφή στους πολίτες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Κινέζου επιστήμονες έχουν ήδη αναλύσει το DNA του νέου ιού και δοκιμάζουν αντιβιοτικά που μπορούν να τον εξοντώσουν. Μελέτη από πέντε κινεζικά πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι ο κοροναϊός έχει πολλά κοινά με τον ιό SARS, ο οποίος προέρχεται από νυχτερίδες, όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές που τον κάνουν ξεχωριστό. Οι ειδικοί συγκλίνουν όλο και περισσότερα στην πιθανή αιτία εξάπλωσης του ιού από τα φίδια και ειδικά της κόμπρας και του φιδιού Κρέιτ, τα οποία προτιμώνται στην κινεζική κουζίνα.

Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες. Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα; Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία). Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων; Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων; Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.