Back to top

Κλοπές "made in France" στην Αγιά Σοφιά , αποκάλυψε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού

27/12/2017 - 22:19

Η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί και κακοποιήσεις και προσβολές και ιεροσυλίες στο πέρασμα των χρόνων αφού οι Τούρκοι, που την έχουν κατακτήσει, την άφησαν στο έλεος των βέβηλων που περνούσαν από εκεί είτε για εργασίες είτε για επισκευές.
Στην είσοδο του τάφου του σουλτάνου Σελίμ, βρέθηκε η επιγραφή «made in France, Sevres και σύμφωνα με τους ερευνητές και το διευθυντή του μουσείου, Χαϊρουλάχ Τζενγκίζ, αφαιρέθηκε μια ομάδα πλακιδίων, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου Αμπντουλ Χαμίτ Β', ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις σφαγές μειονοτήτων.
Η αποκάλυψη έγινε από το πρακτορείο Ανατολού και σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, ένα από τα δύο πλαίσια στις πλευρές της εισόδου του τάφου του σουλτάνου Σελίμ Β', του γιου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, είναι απομίμηση των αρχικών πλακιδίων. Ο κ Τζέγκιζ είπε στο πρακτορείο ότι ,«Αυτά τα πλακάκια μεταφέρθηκαν στη Γαλλία για αποκατάσταση στη δεκαετία του 1890 από το Γάλλο, Albert Dorigny, ο οποίος ήρθε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως οδοντίατρος. Αλλά δεν έχουν επιστρέψει. Αντίθετα, είχαν κατασκευαστεί πλακίδια απομίμησης στη Γαλλία και είχαν τοποθετηθεί στη θέση των αυθεντικών και μάλιστα από πίσω έγραφαν made in France .
Ο Τζενγκίζ, μάλιστα ,είπε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για να επιστραφούν τα πλακάκια. «Αυτά τα πλακάκια έχουν εκτεθεί στο τμήμα «Τέχνες του Ισλάμ», του Μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία, με αριθμό καταλόγου 3919/2-265. Πρόσφατα απομακρύνθηκαν πιθανότατα λόγω καταγγελιών», πρόσθεσε.
Ο Τζενγκίζ ανέφερε ότι η ιστορία για το λαθρεμπόριο των πλακιδίων παρουσιάζεται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα τουρκικά στην είσοδο του τάφου. «Αυτό που έγινε ήταν παράπτωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει την κλοπή τέχνης με αυτές τις πινακίδες πληροφοριών», πρόσθεσε. Ο Τζενγκίζ είπε ότι οι τάφοι έκλεισαν το 1925 και συνεπώς είχαν παραμεληθεί για πολύ καιρό.
"Μετά τη δεκαετία του 1990, οι τάφοι ανοίχτηκαν στους επισκέπτες και άρχισαν να αποκαθίστανται. Η αποκατάσταση πέντε τάφων ολοκληρώθηκε το 2009. Ανακάλυψαν μάλιστα ότι αυτά τα πλακάκια ήταν απομιμήσεις κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης, καθώς μπορείτε εύκολα να δείτε το λογότυπο «made in France», γραμμένο πίσω από αυτά. Όταν κοιτάζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο πλακιδίων δεξιά και αριστερά, μπορείτε να δείτε την ομορφιά των αρχικών. Τα χρώματα των άλλων έχουν ξεθωριάσει και όλα είναι ματ, επειδή είναι απομιμήσεις, παρόλο που ήταν εκεί για σχεδόν 100 χρόνια. Τα πρωτότυπα, τα οποία είναι 400 ετών, φαίνονται ολοκαίνουργια», είπε.