Back to top

Ιρλανδία: Τέλος στον φορολογικό συντελεστή 12,5% ;

27/09/2021 - 08:42

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αποτελεί το αντικείμενο μιας ακλόνητης πολιτικής συναίνεσης στην Ιρλανδία. Τη στιγμή όμως που στον ΟΟΣΑ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους πολυεθνικούς κολοσσούς, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν άφησε να εννοηθεί στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν προσκολλάται πλέον στο φορολογικό συντελεστή του 12,5%.

Σε συνέντευξη Τύπου ,στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ,ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Το ποσοστό 12,5% είναι το ποσοστό μας τώρα, αλλά υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις εντός του ΟΟΣΑ ».

Το σχόλιο αυτό πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Λέο Βάραντκαρ, υπουργός αρμόδιος για το Εμπόριο και την Απασχόληση, τόνισε μάλιστα ότι η Ιρλανδία «προτιμά να είναι μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας. Η Ιρλανδία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και δεν θέλουμε να θεωρηθούμε ως τέτοια χώρα», πρόσθεσε.

Ο φορολογικός συντελεστής 12,5%, που εισήχθη το 1996, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία, ιδίως από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν το γεγονός αυτό  για να μειώσουν περαιτέρω τις φορολογικές τους δαπάνες.Σύμφωνα με το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα θα μπορούσε να χάσει δύο έως 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα εάν τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ελάχιστου φόρου από τον  ΟΟΣΑ. 

Σήμερα, περισσότερες από 700 αμερικανικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Ιρλανδία, μεταξύ των οποίων η Apple, η Google και η Microsoft. Αντιπροσωπεύουν το 10% της ιδιωτικής απασχόλησης στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο . Αυτό εξηγεί γιατί η συζήτηση για τη φορολογία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. 

Ταυτόχρονα, αυτό το φορολογικό σύστημα έχει δημιουργήσει μια εξάρτηση από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η οποία φαίνεται να επικρίνεται όλο και περισσότερο. Αυτός ο φορολογικός συντελεστής «έχει γίνει περισσότερο ένα νόμισμα παρά μια ρεαλιστική εγγύηση για τις εταιρείες», σημείωσε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Irish Times", τονίζοντας ότι οι συζητήσεις στον ΟΟΣΑ είχαν ήδη αποδυναμώσει αυτή τη φορολογική βεβαιότητα, την δύναμη του ιρλανδικού συστήματος. 

Η «Independent Irish» τονίζει ότι δεν πρέπει να  θεωρηθεί «η χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά ως δεδομένη»: «Όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν και οι ιστορίες δεν τελειώνουν πάντα καλά», σημειώνει η Ιρλανδική εφημερίδα.