Back to top

ΗΠΑ: Στρατηγική επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο

12/02/2018 - 21:54

Οι επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πού και πώς θα διαχειριστούν αποτελεσματικότερα όσα εξοικονομήσουν από τις φοροαπαλλαγές που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ.

Ορισμένες σχεδιάζουν να μετακυλίσουν τα εν λόγω κεφάλαια στους μετόχους τους μέσω της εκ νέου αγοράς μετοχών. Σε αυτές τις εταιρείες συγκαταλέγονται οι Depot, JetBlue και Pfizer. Οι Apple, AT&T, Comcast, Verizon και Walt Disney ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν εφάπαξ μπόνους στους υπαλλήλους τους. Οι BNY Mellon, FedEx και JPMorgan Chase, πάλι, διεμήνυσαν ότι θα αυξήσουν τις αμοιβές του προσωπικού τους, ενώ μπόνους και αυξημένους μισθούς θα δώσουν οι Walmart και US Bancorp. Οι Boeing, Southwest Airlines και Wells Fargo δήλωσαν ότι με τα εξοικονομηθέντα ποσά θα ενισχύουν το φιλανθρωπικό έργο τους.

Ωστόσο, εν τω μέσω αυτής της δημόσιας συζήτησης, ελάχιστη προσοχή δίνεται σε ένα μείζον θέμα. Πρόκειται για τη στρατηγική των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, κάτι το οποίο έχει μεγάλα οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και τις εταιρείες, αλλά και για την κοινωνία και ολόκληρη τη χώρα. Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό ανακοινώσεων δεν πρόσεξαν πολλοί όσα ανακοίνωσε η Boeing: Πέραν της αύξησης των δωρεών, θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για την κατάρτιση και την ανάπτυξη του εργατικού της δυναμικού. Αναλόγως θα κινηθεί η Disney και θα επενδύσει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της 50 εκατ. δολάρια, πέραν των εφάπαξ μπόνους.

Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα ενδοεταιρικά σεμινάρια επικεντρώνονταν στην επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας, πώς θα οικοδομηθεί η εταιρική κουλτούρα ή πώς θα συμμορφωθεί η επιχείρηση με τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και την πάταξη των διακρίσεων. Εντούτοις, οι περισσότεροι υπάλληλοι που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια ήταν αναγκασμένοι να επιστρέψουν στα θρανία. Εν τω μεταξύ, όσοι εξακολουθούσαν να εργάζονται ενώ σπούδαζαν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν από την εταιρεία τους επίδομα διδάκτρων, και μάλιστα αφορολόγητο. Ωστόσο, μόνο το 1% των υπαλλήλων αποφάσιζε να συνεχίσει τις σπουδές του. Σήμερα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επανακατάρτιση χάρη στα εξ αποστάσεως μαθήματα και στις δυνατότητες που προσφέρει η υφιστάμενη σχετική τεχνολογία.

Η ποιότητα των παρεχόμενων μαθημάτων και η ποσότητα έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Οι μεγαλύτερες διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες προσφέρουν χιλιάδες κύκλους μαθημάτων από 200 και πλέον από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Πολλές από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν τις δυνατότητες τέτοιων κύκλων μαθημάτων για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους οι εργαζόμενοί τους.

Λίγες από τις παραπάνω εταιρείες προσφέρουν αξιόλογες σπουδές, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπονται και εξατομικευμένα μαθήματα για να εκπαιδευθούν σε νέους τομείς οι υπάλληλοί τους, όπως η διαχείριση δεδομένων, η εκμάθηση δεξιοτήτων στους υπολογιστές, η εις βάθος μάθηση και το Ιντερνετ των πραγμάτων. Επιπλέον, ορισμένα άλλα αντικείμενα, όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ, η διαχείριση έργου και η διαχείριση ατόμων και ομάδων, αποδεικνύονται πολύ ελκυστικά και τα επιλέγουν οι διευθυντές των εταιρειών.

Τέτοιες σειρές μαθημάτων συνήθως κοστίζουν λιγότερο από 10% των διδάκτρων που θα πλήρωνε κάποιος στις ΗΠΑ για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Αλλωστε, ειδικά στην παρούσα συγκυρία η ανάγκη να επανεκπαιδευθούν οι εργαζόμενοι είναι επιτακτική, διότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ παράλληλα εξαφανίζει και δημιουργεί θέσεις εργασίας.